Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Φρένο Ν.Δ. στην απελευθέρωση των απολύσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση

Ξεκρέμαστος για δεύτερη φορά ο Μπαμπινιώτης



Φρένο στην απελευθέρωση των απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από τον έλεγχο των υπηρεσιακών συμβουλίων έβαλε χθες η Ν.Δ., αδειάζοντας τον υπουργό Παιδείας Γιώργο Μπαμπινιώτη που είχε καταθέσει σχετική τροπολογία.
Η άρνηση της Ν.Δ. να ψηφίσει τη ρύθμιση αναστάτωσε την κοινοβουλευτική διαδικασία, αναγκάζοντας τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη να αποσύρει το νομοσχέδιο για την οργάνωση και λειτουργία του γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα», στο πλαίσιο του οποίου είχε κατατεθεί δύο ημέρες πριν από την αργία της 25ης Μαρτίου η επίμαχη τροπολογία του υπουργείου Παιδείας.

Τον κ. Μπαμπινιώτη είχε αδειάσει νωρίτερα και ο ίδιος ο κ. Σκανδαλίδης, δηλώνοντας στην Ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που τον επισκέφθηκε το πρωί ότι δεν ήταν ενήμερος για την πρωτοβουλία του υπουργού Παιδείας και ότι ο ίδιος δεν θα την στήριζε. Στο σύντομο χρόνο της υπουργίας του ο κ. Μπαμπινιώτης αφέθηκε χθες για δεύτερη φορά ξεκρέμαστος από τους πολιτικούς «εταίρους» του στην κυβέρνηση. Προηγήθηκε, επίσης από τη Ν.Δ., το άδειασμα της νομοθετικής πρωτοβουλίας του για το Λύκειο και το εξεταστικό.
«Θύματα» οι πολύτεκνοι
Προσωρινό «θύμα» της χθεσινοβραδινής εξέλιξης στη Βουλή είναι η ρύθμιση για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση των παιδιών από πολυμελείς οικογένειες και των πολυδύμων υποψηφίων, τους οποίους ταλαιπώρησε πέρυσι ο νόμος Πανάρετου. Η ρύθμιση που έλυνε προβλήματα των παραπάνω ειδικών κατηγοριών υποψηφίων είχε συμπεριληφθεί στην ίδια τροπολογία μαζί με τα εργασιακά των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Συνεργάτης του κ. Μπαμπινιώτη ενημέρωσε χθες τον «Ε.Τ.» ότι ο υπουργός Παιδείας θα επιχειρήσει να επαναφέρει σε άλλο νομοσχέδιο το περιεχόμενο της τροπολογίας.
Η επίμαχη ρύθμιση άνοιγε το δρόμο για να περάσουν οι πρώτες αναιτιολόγητες απολύσεις των εκπαιδευτικών που εργάζονται με καθεστώς Δημοσίου στα κολέγια του Ελληνοαμερικανικού Ιδρύματος και στα Αρσάκεια της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.
Η πολυετής παραμονή του κ. Μπαμπινιώτη στη θέση του προέδρου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας που διοικεί τα Αρσάκεια (μετά την υπουργοποίησή του βρίσκεται σε αναστολή καθηκόντων) προτάχθηκε από την Ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), η οποία αντέδρασε εντονότατα, κατήγγειλε τον υπουργό Παιδείας ως «σημαιοφόρο των σχολαρχών» και κήρυξε 24ωρη απεργία για αύριο σε όλη την ιδιωτική εκπαίδευση. Τον κ. Μπαμπινιώτη, τον οποίο η ΟΙΕΛΕ από την επομένη κιόλας της ορκωμοσίας του είχε καλέσει να παραιτηθεί από τη θέση του «εργοδότη» των εργαζομένων στα Αρσάκεια, υπερασπίστηκε το συνδικαλιστικό όργανο των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων καλώντας με ανακοίνωσή του τους «εργατοπατέρες της ΟΙΕΛΕ να κοιτάξουν την καμπούρα τους», αφού ο υπουργός Παιδείας «και τον υπουργικό του μισθό έχει αποποιηθεί και στη Φιλεκπαιδευτική εργάστηκε πάντα αμισθί».
Το πεδίο εφαρμογής της τροπολογίας ήταν το σύνολο των ιδιωτικών σχολείων. Μεταξύ άλλων, η τροπολογία προέβλεπε ότι οι αναιτιώδεις απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών μπορούν να γίνονται χωρίς τη μεσολάβηση των υπηρεσιακών συμβουλίων, τα οποία ασκούν σήμερα έλεγχο καταχρηστικότητας. Οι απολυμένοι εκπαιδευτικοί της ιδιωτικής εκπαίδευσης παραπέμπονταν για τον έλεγχο καταχρηστικότητας στα δικαστήρια. Ο νόμος επιτρέπει σε κάθε ιδιωτικό σχολείο μία αναιτιώδη απόλυση εκπαιδευτικού το χρόνο.
Η τροπολογία επεξέτεινε την αποδέσμευση των απολύσεων από τον έλεγχο των υπηρεσιακών συμβουλίων και στα ισότιμα σχολεία (Αρσάκεια, Κολέγια), όπου όμως ισχύει μικτό καθεστώς. Για την πρόσληψη και την απόλυση των εκπαιδευτικών που καλύπτουν τις οργανικές θέσεις των ισοτίμων σχολείων απαιτείται Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Επίσης ασφαλίζονται στο Δημόσιο και συνταξιοδοτούνται από το Δημόσιο. Διαφορετικό καθεστώς (αμιγώς ιδιωτικού δικαίου) ισχύει για τους εκπαιδευτικούς των ίδιων σχολείων που δεν καλύπτουν οργανικές θέσεις. Αντίθετη γνωμοδότηση από τη ρύθμιση του κ. Μπαμπινιώτη υπέβαλε προ ημερών το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Σφοδρή επίθεση στον πρώην εργοδότη τους εξαπέλυσαν οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί των Αρσακείων. Σε ανακοίνωσή του συλλόγου τους καταγγέλλουν ότι ο κ. Μπαμπινιώτης με την τροπολογία «χτυπάει άμεσα το θεσμό της ισοτιμίας των σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και των υπολοίπων ισοτίμων σχολείων και μάλιστα με την απολύτως ασυμβίβαστη διπλή ιδιότητά του, του προέδρου-εργοδότη και του υπουργού-εποπτεύοντος της διοίκησης των ισοτίμων σχολείων».
Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου