Αποδείξεις ότι ισχύει το «τι Βενιζέλος, τι Παπανδρέου» συνεχίζει ο… Βενιζέλος που αντιμετωπίζει το δίλημμα «ρήξη ή ενωτική εμφάνιση». Λίγες μέρες μετά τα ποσοστά Κιμ Ιλ Σουνγκ (97,43%!), ο νέος αρχηγός προχωρά με τους ανθρώπους του παλαιού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όρισε ως κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τους ίδιους που είχε ο ΓΑΠ: Ευθυμίου, Πρωτόπαπα, Μπετενιώτη. Ακόμη και τον Καρχιμάκη , που τον θεωρούν «υπονομευτή» δεν είναι σίγουρο ότι θα τον αλλάξουν. Ο Βενιζέλος θα συναντηθεί την Τετάρτη μαζί του και λέγεται ότι θα τον αλλάξει μόνο αν παραιτηθεί.
Για να τον περιορίσει (διότι δεν του έχει καμία πολιτική εμπιστοσύνη) ο Βενιζέλος σκέφτεται α) να τον «επενδύσει» με δικά του στελέχη που θα κάνουν όλη τη δουλειά και β) να κάνει μία «ολιγομελή» εκλογική επιτροπή από… 50 μέλη! Σ’ αυτή θα είναι και δικοί του και του ΓΑΠ. Άρα σε πρώτη φάση ο Βενιζέλος υποχρεώνεται να συνεχίσει με το «όλον ΠΑΣΟΚ» και να περιμένει το συνέδριο του Ιούνη για αλλαγές.Αν και είναι νωρίς για διαφωνίες, ο Βενιζέλος έχει δεχθεί προτάσεις για άμεσες αλλαγές που θα σηματοδοτήσουν ότι πέρασε η εποχή του ΓΑΠ. Του ζητούν να αλλάξει τα πρόσωπα που εκπροσωπούν το ΠΑΣΟΚ: γραμματέα, εκπρόσωπο τύπου, διευθυντή κόμματος, διευθυντή γραφείου προέδρου, ακόμη και νέο Πολιτικό Συμβούλιο.
Το «χάπι χρυσώνει» στους βενιζελικούς, που περίμεναν χρόνια να γυρίσουν νικητές στα κεντρικά κομματικά γραφεία, η στελέχωση του στενότερου επιτελείου του. Για παράδειγμα στον πρωινό καφέ θα είναι όλη η «παρέα» που χρόνια έχει συγκροτήσει ο Βενιζέλος: Δατσέρης, Αγγελούδης, Παναγιωτάκης, Γαζή, Μανωλοπούλου (παίζει για εκπρόσωπος τύπου). Αυτοί θα συμπληρώνονται από πιο βαριά πολιτικά ονόματα: Λοβέρδος, Σκανδαλίδης, Ρέππας, Διαμαντοπούλου, Ευθυμίου κ.λπ.
…Ηγετική εμφάνιση Λοβέρδου
Στο μεταξύ, η επιστροφή ή μη των διαγραφέντων βουλευτών -και κυρίως των 22 βουλευτών που ψήφισαν «όχι» στην κρίσιμη ψηφοφορία της δανειακής σύμβασης- αλλά και η εκλογική διάταξη του ΠΑΣΟΚ αναδεικνύονται σε μείζονα εσωκομματικά ζητήματα που αφενός δημιουργούν ήδη ρήγματα και αφετέρου σύντομα θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο κ. Βενιζέλος. Ακόμα και η γραμμή κορυφαίων στελεχών, όπως ο Μ. Χρυσοχοΐδης, να τάσσονται ακόμα δημοσίως υπέρ της παράτασης του βίου της κυβέρνησης του Λ. Παπαδήμου ως την άνοιξη του 2013 (την ίδια θέση είχε και έχει και η Α. Διαμαντοπούλου) έρχεται σε αντίθεση με τη γραμμή του νέου προέδρου.
«Είμαι απολύτως αντίθετος με την επιστροφή όσων έφυγαν», είπε με νόημα προχθές στο Μega ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος, απέναντι στο γενικό προσκλητήριο Βενιζέλου και τη δέσμευση του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι η κάθε περίπτωση επιστροφής θα εξεταστεί ξεχωριστά, όπως είχε πει στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στα γραφεία της Ιπποκράτους, πριν από την περασμένη Κυριακή.
Ο κ. Λοβέρδος όμως δεν σταμάτησε εκεί: «Το κόμμα πρέπει να αλλάξει αύριο και όχι σε 40 ημέρες και η παράταξη να έχει δομή πυραμίδας. Εμείς είχαμε ως τώρα το αντίθετο σχήμα με πολυάριθμα όργανα στην κορυφή. Και τελικά μέσω από την ακαταστασία επριμοδοτείτο ο αρχηγός», είπε ακόμα ο κ. Λοβέρδος στέλνοντας δύο σαφή μηνύματα στο νέο αρχηγό. Πρώτον, ότι ο ίδιος δεν συμφωνεί με την επιστροφή των διαγραφέντων βουλευτών και δεύτερον ότι δεν συμφωνεί με την αναβλητικότητα στη συγκρότηση της εκλογικής διάταξης του ΠΑΣΟΚ αλλά ακόμα και με το σενάριο της συγκρότησης μίας πολυμελούς εκλογικής επιτροπής, ό,τι δηλαδή επέλεγε και ο Γιώργος Παπανδρέου.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο θέμα με τις θέσεις Λοβέρδου συμφωνεί ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που λένε ότι αν επιστρέψουν οι διαγραφέντες (κυρίως εκείνοι που δεν ψήφισαν τη δανειακή σύμβαση), θα έχουν σηκώσει άδικα οι ίδιοι το σταυρό της υπεράσπισης και των δύο Μνημονίων και κάποιοι από αυτούς είναι έτοιμοι να αντιδράσουν, εάν ληφθεί απόφαση σε αυτήν την κατεύθυνση.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο θέμα, επίσης θα υπάρξουν αντιδράσεις εάν ο κ. Βενιζέλος δεν προχωρήσει άμεσα σε εκλογή νέου γραμματέα και νέου Πολιτικού Συμβουλίου και επιλέξει τη συγκρότηση μίας 50μελούς (όπως συζητείται) εκλογικής επιτροπής όπου θα χωρέσουν όλοι και μέσα από αυτή να λειτουργεί μία πιο ολιγομελής ομάδα ως «πρωινός καφές» που θα έχει την ευθύνη της καθημερινής διεύθυνσης και διαχείρισης της προεκλογικής περιόδου.
(Antinews, με πληροφορίες από “Ελεύθερο Τύπο”)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου