Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

ΕΛΜΕ Ροδόπης: Σχετικά με την κοινή υπουργική απόφαση για προγράμματα ΕΣΠΑ


Ε.Λ.Μ.Ε.  Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ                                           ΚΟΜΟΤΗΝΗ: 26-03-2012
Δ/νση : Στ. Κυριακίδη 91                                                 ΑΡ.ΠΡΩΤ.:  9
Τ.Κ. 69100 – ΚΟΜΟΤΗΝΗ                                                                
ΤΗΛ. : 6977340776-2532022650
e-mail : 
elmerodopis@gmail.com                         
Ιστοσελίδα: 
www.elmerodopis.blogspot.com
                                                                                          
ΘΕΜΑ: << Σχετικά με την κοινή υπουργική απόφαση για προγράμματα ΕΣΠΑ >>

Η πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική κρίση που μαστίζει τη χώρα την περίοδο αυτή, πλήττει κυρίως τα ασθενέστερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας(και  τους εκπαιδευτικούς), τα οποία υφίστανται, κατά κύριο λόγο, τις συνέπειες της διαρκούς αφαίμαξης των εισοδημάτων και της εφαρμογής άδικων, σκληρών μονομερών και αναποτελεσματικών μέτρων.
Η ίδια η κρίση αναδεικνύει και τη σημασία της επένδυσης στην παιδεία, που οφείλει να είναι το πρώτο και το βασικό μέλημα των κυβερνώντων. Όχι μόνο γιατί αποτελεί επένδυση στο μέλλον, στα παιδιά μας, αλλά και επειδή θα αποφέρει μακροπρόθεσμα μεν αλλά ουσιαστικά οφέλη στην πραγματική οικονομία.




Η ανακοίνωση και δημοσίευση  της  επαίσχυντης  Κ.Υ.Α.  με απόφαση Αριθμ. 22331/12 (ΦΕΚ – 673 Β/7-3-2012) με την πολύ αρνητική για όλα τα έργα του ΕΣΠΑ, ενέργεια των αρμόδιων αρχών να προβούν σε μείωση των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων(και εκπαιδευτικών), με αμοιβές έως 300€ μικτά ανά μήνα καιμάλιστα με την απαράδεκτη ενέργεια η απόφαση να έχει αναδρομική ισχύ από 24/5/2011 δημιουργεί ένα μείζον και ηθικό ζήτημα. Ηθικό ζήτημα εγείρεται όταν τα ψιχία των αποζημιώσεων στους καθηγητές περικόπτονται και μάλιστα αναδρομικά, ενώ δεν είδαμε να γίνονται περικοπές στο συνολικό προϋπολογισμό των προγραμμάτων. Δεν αφαιρέθηκε ούτε ευρώ από το χρυσοφόρο πρόγραμμα της κ. Φραγκουδάκη αλλά και των άλλων προγραμμάτων. Οι ζημιωθέντες συνάδελφοι πρέπει να αποζημιωθούν, ακόμη κι αν χρειαστεί να γίνει περικοπή από το συνολικό κόστος των προγραμμάτων.


Σε συνάντηση της ΕΛΜΕ Ροδόπης με τους υπεύθυνους των προγραμμάτων ΕΣΠΑ ,μας ενημέρωσαν ότι σε αλλεπάλληλες  συναντήσεις από τον Ιούλιο του 2011 των υπευθύνων προγραμμάτων ΕΣΠΑ με τους αρμόδιους φορείς, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες κάθε φορά διαβεβαίωναν ότι η απόφαση που θα έλυνε το πρόβλημα ήταν θέμα χρόνου και ότι δεν άλλαζε ουσιαστικά τα πλαφόν των αμοιβών που είχανε προβλέψει τόσο στα Τεχνικά Δελτία Έργων όσο και στις μεταξύ τους υπογεγραμμένες συμβάσεις με συναδέλφους εκπαιδευτικούς (τόσο στο πρόγραμμα επιμόρφωσης μουσουλμανοπαίδων όσο και με τους συναδέλφους επιμορφωτές Β’ επιπέδου οι οποίοι πλήττονται και αυτοί με αυτήν την άδικη <<αναδρομική>> απόφαση).


Η απόφαση αυτή έχει μεγάλο κόστος πραγματικό, οικονομικό και ηθικό για όλους μας. Επιπλέον δεν την καταλαβαίνουμε γιατί σε πολλά προγράμματα του ΕΣΠΑ κινδυνεύει να οδηγήσει σε διακοπή του συνόλου των εργασιών και άρα σε αδυναμία του ελληνικού κράτους να απορροφήσει τα ευρωπαϊκά αυτά κονδύλια, αλλά και την διακοπή της επιμόρφωσης Β’ επιπέδου των συναδέλφων μας αλλά και άλλες δράσεις (όπως Μείζων Επιμόρφωση, Επιμόρφωση για τα νέα αναλυτικά προγράμματα κλπ), τις οποίες το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας έχει διαφημίσει.


Για όλους τους παραπάνω λόγους και για την άρση των αδικιών προς τους συναδέλφους μας εργαζόμενους σε προγράμματα ΕΣΠΑ ζητούμε την άμεση ρύθμιση επί της υπουργικής απόφασης  ώστε να είναι εφικτή η καταβολή των ήδη δεδουλευμένων στα προγράμματα ΕΣΠΑ και η επανεξέταση των ορίων της απόφασης αυτής.

ΤΟ Δ.Σ.  ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΡΟΔΟΠΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου