Ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Real fm και στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ «ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ», επανέλαβε ότι δεν αλλάζει τίποτα στο Νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση
Δελτίο Τύπου
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Real fm και στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ «ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ», στην κ. Μαρία Σαράφογλου, και απαντώντας σε ερωτήσεις επανέλαβε ότι δεν αλλάζει τίποτα στο Νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση και επεσήμανε τα εξής:
Για τη συγκρότηση Επιτροπής
«Αυτή η Επιτροπή θα μελετήσει ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πλήρη εφαρμογή του Νόμου- όπως διευκρίνισα- με το σκέλος δηλαδή που αφορά στην εκλογή Συμβουλίων. Θα ήταν οξύμωρο να κάνουμε μια επιτροπή η οποία θα μελετούσε προβλήματα που έχουν να κάνουν με το Νόμο ο οποίος ακόμα είναι στην εφαρμογή του.
Ό,τι επιφυλάξεις, αμφιβολίες, ενστάσεις υπήρχαν από τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας αυτές πήραν την οδό της προσφυγής στο ΣτΕ.
Άρα, η Επιτροπή αυτή δεν θα μπορούσε να έχει εντολή να διερευνήσει θέματα για τα οποία θα αποφανθεί το ΣτΕ. Έχει μια και μόνο εντολή. Να μελετήσει ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την πλήρη εφαρμογή του Νόμου. Μοναδικό της καθήκον να μας δώσει ένα πόρισμα εντός μηνός για το πώς θα προχωρήσουμε στην εκλογή των Συμβουλίων.
Το Υπουργείο και η πολιτική του ηγεσία έχει σταθεί αλληλέγγυα στα Ιδρύματα, έχει βοηθήσει τη λειτουργία τους, έχει επιλύσει προβλήματα, τα προβλήματα της φοιτητικής μέριμνας, των εστιών, του προϋπολογισμού, των εξελίξεων που εκκρεμούσαν.
Απομένει λοιπόν και η Πανεπιστημιακή κοινότητα, και έχουμε την απαίτηση από την Πανεπιστημιακή κοινότητα, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δημιουργήσει ένα τέτοιο κλίμα για την πλήρη εφαρμογή του νόμου.
Η αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα εφαρμόσει αυτό το Νόμο χωρίς καμία παρέκκλιση.»
Για τα ΑΕΙ και τους προϋπολογισμούς τους
« Σε καμία περίπτωση και θέλω να είμαι κατηγορηματικός σε αυτό, δεν υπάρχει κανένα πισωγύρισμα, καμία οπισθοδρόμηση. Αυτός ο νόμος ήδη εφαρμόζεται στο μεγαλύτερό του μέρος και μένει να εφαρμοστεί το κομμάτι του διοικητικού σκέλους όσον αφορά τα Πανεπιστήμια γιατί στα ΤΕΙ ο νόμος ήδη εφαρμόζεται, σε 7 ΤΕΙ έχουν ήδη εκλεγεί Συμβούλια.
Στα Πανεπιστήμια οι προϋπολογισμοί του 2012 βάσει του νέου νόμου θα έπρεπε να έχουν εγκριθεί και κατατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας από τα Συμβούλια. Αυτό δεν υπάρχει ακόμα. Κι επειδή υπήρξε και αυτή η δυσκολία με τα αποθεματικά τους τα Ιδρύματα αντιμετώπισαν προβλήματα, υπήρξε αυτή η πρωτοβουλία του κ. Μπαμπινιώτη σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό γι αυτό το χρόνο, για να μην υπάρξουν προβλήματα στην εκτέλεση του εκπαιδευτικού τους έργου οι Σύγκλητοι που έχουν ήδη εγκρίνει τους προϋπολογισμούς να τους υποβάλουν στο Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να διευκολυνθούν τα Ιδρύματα.
Αυτή η απόφαση αφορά το ανοιχτό και ασφαλές Πανεπιστήμιο και άρα πρωτίστως τους φοιτητές και όχι τους συγκλητικούς ή τις πρυτανικές αρχές.»
Για το σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια
«Πρέπει να υπάρξει μια σταθερότητα στην εκπαίδευση και το σύστημα το οποίο ισχύει να παραμείνει, να αξιολογηθεί, να λειτουργήσει επί σειρά ετών. Είπαμε ότι το νέο νομοσχέδιο για το Λύκειο και το τεχνολογικό Λύκειο, δεν θα περάσει τώρα γιατί πρέπει να συζητηθεί διεξοδικά και το σχέδιο νόμου να εμφανίζει πλήρως το τι θα γίνει και όχι να αφήνει να διευθετηθούν πράγματα όπως η ύλη, τα βιβλία και άλλα με υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα. Γι’ αυτό στη Νέα Δημοκρατία είπαμε ότι θα το εξετάσουμε μετά τις εκλογές και θα εμφανίσουμε ένα Σχέδιο Νόμου που θα είναι πλήρες σε όλες του τις πτυχές.»
Για το πολιτικό σκηνικό
«Οι πολίτες έχουν δικαιολογημένη αγανάκτηση, δικαιολογημένη οργή, δικαιολογημένες αιτιάσεις απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Πρέπει όμως να αντιληφθούμε όλοι ότι δεν μπορούμε να καταργήσουμε την πολιτική ως διαδικασία. Η πολιτική είναι ζωή, η πολιτική είναι δημοκρατία. Πάμε στην πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της μεταπολίτευσης. Ουσιαστικά ανοίγονται μπροστά μας δύο δρόμοι. Ο ένας είναι ο δρόμος της ευθύνης της προόδου, της Ευρώπης, που θα μας επιτρέψει να χτίσουμε πάνω σε αυτές τις επώδυνες θυσίες που υπέστη ο ελληνικός λαός και οι Έλληνες πολίτες την τελευταία διετία και θα μπορέσουμε να φέρουμε το εθνικό σκάφος σε ήρεμα νερά, στα νερά της ανάπτυξης που θα έχουν όφελος για όλους τους πολίτες. Ο άλλος δρόμος είναι ο δρόμος της οπισθοδρόμησης, του λαϊκισμού, της δραχμής, της πτώχευσης, της εξόδου από την Ευρώπη…
Είναι παρήγορο το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει η επιστροφή της πολιτικής με το Π κεφαλαίο. Όχι μόνο στην πολιτική κονίστρα αλλά και στην Κοινωνία των Πολιτών. Οι πολίτες επειδή έχουν επίγνωση και συναίσθηση του πού βρισκόμαστε πορευόμενοι προς τις κάλπες θα επιλέξουν την ψήφο ευθύνης.»
Για τη δημιουργία Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας
«Είναι δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας ότι είναι η πρώτη πράξη που θα κάνει ως κυβέρνηση. Και αυτό για ένα πολύ απλό λόγο. Η διάλυση του Υπουργείου Ναυτιλίας ήταν μια καταστροφή και για την οικονομία και για τον τόπο. Είναι σαν η Σαουδική Αραβία να είχε καταργήσει το Υπουργείο Πετρελαίου. Είμαστε η πρώτη ναυτιλιακή δύναμη του κόσμου. Αν διαλύεις το Υπουργείο που είχε να κάνει με τη ναυτιλία πώς θα κινητροδοτήσεις όλους τους παράγοντες, όχι μόνο το εφοπλιστικό κεφάλαιο, τους σχετιζόμενους με τη ναυτιλία να συμπράξουν στην ανάκαμψη του τόπου, στην ανάκαμψη της οικονομίας; Αυτό λοιπόν είναι δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. Ότι θα επανασυστήσει το Υπουργείο Ναυτιλίας.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου