Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Υπερβολική αισιοδοξία με σκληρό δημοσιονομικό σύμφωνο

Σοφία Βούλτεψη

Αν και η Ευρώπη δεν δείχνει διατεθειμένη να πράξει κάτι συγκεκριμένο στον τομέα της ανάπτυξης, επιμένοντας στη σκληρή δημοσιονομική λιτότητα, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος εμφανίστηκε κατά την χθεσινή συνέντευξη βέβαιος για τις… ευγενείς ευρωπαϊκές προθέσεις. 


«Είναι σαφές ότι η ανάπτυξη είναι πλέον κορυφαία προτεραιότητα της Ευρώπης», δήλωσε, καθώς, όπως είπε, «έγινε δεκτό από όλες τις πλευρές ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μέτρα που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη χωρίς καθυστέρηση». 

Πρόσθεσε επίσης ότι γυρίζει στην Αθήνα περισσότερο αισιόδοξος, συμπληρώνοντας ότι αποτυπώνεται στις αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου πως παράλληλα με την εξάλειψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, είναι αναγκαίο να ληφθούν και μέτρα που θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα και «θα στηρίξουν τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση της οικονομίας, θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και την ανάκαμψη της παραγωγής, θα εκσυγχρονίσουν τη δημόσια διοίκηση». 

Μίλησε για «παράθυρο ευκαιρίας για έξοδο από την οικονομική κρίση» και επέμεινε πως «έχει έρθει η ώρα για έναν ενάρετο κύκλο δημοσιονομικής εξυγίανσης και ανάπτυξης». 

Πρόβλεψε μάλιστα ανάκαμψη για το 2013 και έθεσε επτά βασικές προτεραιότητες: 

-Καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, μεταφέροντας κονδύλια σε προγράμματα που έχουν ζήτηση, βοηθούν τις επιχειρήσεις και δίνουν δουλειά στους άνεργους. 

-Συνέχιση και ολοκλήρωση των έργων των αυτοκινητοδρόμων που έχουν σταματήσει. 

-Εξασφάλιση χρημάτων  από το εξωτερικό για στήριξη των επενδύσεων. 

-Στήριξη της ανακεφαλαιοποίησης και της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος. 

-Καλύτερη πολιτική στον τομέα των εξαγωγών. 

-Ανάγκη περαιτέρω αξιοποίησης των ΑΠΕ και εξεύρεσης πιθανών υποθαλασσίων πηγών ενέργειας. 

-Δημιουργία ενός απλού και κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος (το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του χρόνου) με περιορισμό της παραοικονομίας. 

Ο κ. Παπαδήμος είπε επίσης ότι οι προσπάθειες που γίνονται αποδίδουν, προσθέτοντας πως «η Ευρώπη μάς δίνει ψήφο εμπιστοσύνης, ας μην την διαψεύσουμε, η Ελλάδα μπορεί και θα το αποδείξει», καθώς «πρέπει να διαψευστούν όσοι προεξοφλούν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί και ότι το νέο πρόγραμμα θα αποτύχει». 

Σχετικά με το θέμα της ενισχυμένης εποπτείας, την οποία ζητούν συνεχώς Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με προεξάρχοντα τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Φ. Ρέσλερ, ο κ. Παπαδήμος επανέλαβε ότι «δεν συζητείται ούτε είναι αποδεκτή η τοποθέτηση επιτρόπου στην Ελλάδα». 

Διευκρίνισε πάντως πως έχει συμφωνηθεί ότι η παρουσία της τρόικας θα ενισχυθεί και σχετικά με την ομάδα δράσης ανέφερε ότι «την τεχνική βοήθεια και τη ζητήσαμε και τη στηρίζουμε και έχει αρχίσει να συμβάλει θετικά στη λειτουργία του κράτους». 

Σχετικά με την πορεία του PSI, ο πρωθυπουργός είπε ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 10 Μαρτίου και προέβλεψε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών θα είναι μάλλον σημαντική. Όπως είπε, «η προσφορά προς τους ιδιώτες έχει πολλά ελκυστικά στοιχεία και εκτιμώ ότι η συμμετοχή τους θα είναι ικανοποιητική. Αν συμβεί κάτι άλλο, θα ενεργήσουμε αναλόγως». 

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε ο σιβυλλικός τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε το ερώτημα σχετικά με το ενδεχόμενο να παραμείνει πρωθυπουργός και μετά τις εκλογές. 

Επί του θέματος, ο κ. Παπαδήμος αρκέστηκε να πει ότι όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο της, θα ληφθούν οι αποφάσεις για την ημερομηνία των εκλογών. «Άλλες σχετικές αποφάσεις», πρόσθεσε αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα της παραμονής του στην πολιτική σκηνή «θα ληφθούν μετά τις εκλογές». 

Σχετικά με τα μέτρα μείωσης μισθών και συντάξεων, ο κ. Παπαδήμος παρατήρησε ότι «μία οικονομία η οποία είχε ένα υπερχρεωμένο δημόσιο τομέα και η οποία είχε απολέσει την ανταγωνιστικότητά της, ήταν αναπόφευκτο να περάσει από μια περίοδο προσαρμογής, η οποία θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε μείωση εισοδημάτων». 

«Όταν γίνεται μια προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης», πρόσθεσε, «είναι αναπόφευκτο να υπάρξουν βραχυπρόθεσμα δυσμενείς συνέπειες στα πραγματικά εισοδήματα». 

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι χθες ανακοινώθηκε και νέα «τρύπα» στον προϋπολογισμό, καθώς το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στα 490 εκ ευρώ. 

Την ίδια ώρα, και η Ελλάδα έβαζε χθες την υπογραφή της στο νέο σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, που υπέγραψαν τα 25 από τα 27 μέλη της ΕΕ – εξαιρουμένης της Βρετανίας και της Τσεχίας.  

Στο ΠΑΣΟΚ πάντως, αποφάσισαν η εκλογή της νέας ηγεσίας να γίνει από τη βάση, αν και πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν τα οικονομικά μέσα για κάτι τέτοιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου