Η χώρα βιώνει στο μέγιστο τις καταστροφικές συνέπειες της κομπίνας, της φοροδιαφυγής και της αδιαφάνειας που επικρατούσε επί δεκαετίες, αλλά ακόμα και αυτή την ύστατη ώρα, εντοπίζονται κάποιοι να κλέβουν το κράτος με εξαιρετικά ευφάνταστους τρόπους… Υπεράριθμους ασθενείς εμφανίζονται να νοσηλεύουν κάποιες ιδιωτικές κλινικές οι διοικήσεις των οποίων αξιώνουν παραπάνω νοσήλια από τον ΕΟΠΥΥ δίνοντας εξιτήρια και στη συνέχεια κάνοντας πάλι εισαγωγή του ίδιου ασθενούς ξανά και ξανά για να εισπράξουν διαφορετικά νοσήλια από τον ΕΟΠΥΥ.
Την ίδια ώρα, γενικές κλινικές στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις που διαθέτουν 2 ή 3 κλίνες για οφθαλμιατρικά περιστατικά που κανονικά αντιμετωπίζονται χειρουργικά αυθημερόν και αποχωρούν (π.χ. επεμβάσεις καταρράκτη), εμφανίζουν στον ΕΟΠΥΥ να νοσηλεύουν περισσότερους ασθενείς με οφθαλμιατρικά προβλήματα εισπράττοντας τα…δέοντα νοσήλια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα στη δημοσιότητα ο «ΤτΚ», τρεις ψυχιατρικές κλινικές στη βόρεια Ελλάδα και μία γνωστή γενική κλινική του Πειραιά βρέθηκαν πρόσφατα στο στόχαστρο του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όχι μόνο νοσηλεύουν περισσότερους ασθενείς από τις κλίνες που διαθέτουν, αλλά ορισμένες εξ αυτών έχουν λιγότερο ή ανορθόδοξα κατανεμημένο το νοσηλευτικό προσωπικό ή «ανακυκλώνουν» τον ίδιο ασθενή σε διαφορετικό τμήμα τους… Τα πορίσματα έχουν ήδη κατατεθεί στον ΕΟΠΥΥ, στις αρμόδιες Περιφέρειες και στην Εισαγγελία και σύντομα θα επιβληθούν οι δέουσες διοικητικές και άλλες κυρώσεις ενώ –όπως πληροφορηθήκαμε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ– γίνονται συστηματικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό κι άλλων παραβάσεων.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Oι νοσηλευόμενοι ήταν περισσότεροι από τις κλίνες
Στην πρώτη περίπτωση που αφορά ψυχιατρική κλινική σε προάστιο της Θεσσαλονίκης, την οποία θα αναφέρουμε για εύλογους λόγους ως Α, την ημέρα του ελέγχου βρέθηκε να νοσηλεύονται 24 υπεράριθμοι ασθενείς (έχει 140 κλίνες και εμφάνιζε 164 νοσηλείες) ενώ οι 29 νοσηλευτές της δεν ήταν κατανεμημένοι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και έλειπαν 22 βοηθοί νοσηλευτές. Τέλος, διαπιστώθηκε από τους ελεγκτές ότι οι ειδικοί, κίτρινοι κάδοι με τα απόβλητα ήταν μεν οι ενδεδειγμένοι, αλλά για την έξοδό τους από το κτήριο οι υπάλληλοι χρησιμοποιούσαν τους ανελκυστήρες των επισκεπτών και των ασθενών, κάτι που απαγορεύεται για λόγους ασφαλείας. Η κορωνίδα όλων ωστόσο ήταν το γεγονός ότι η βεβαίωση καλής λειτουργίας της κλινικής είχε λήξει στις 11 Οκτωβρίου του 2011…!
Σε υποκατάστημα της παραπάνω ψυχιατρικής κλινικής, το οποίο θα αναφέρουμε ως Β, βρέθηκε κατά την ημέρα του ελέγχου να νοσηλεύονται 26 υπεράριθμοι ασθενείς (έχει 193 κλίνες και εμφάνιζε 219 νοσηλείες). Οπως διαπιστώθηκε εξάλλου και για την Α κλινική, η βεβαίωση καλής λειτουργίας είχε λήξει από τον Οκτώβριο του 2011. Την ίδια ώρα, το ιατρικό προσωπικό κρίθηκε από τους ελεγκτές ως «ελλιπές» καθώς θα έπρεπε να υπηρετεί ένας ακόμη γιατρός. Το Σώμα Ελεγκτών Υγείας εξάλλου έκρινε ότι «δεν γίνεται η δέουσα επιτήρηση των θαλάμων αυξημένης παρακολούθησης» που διαθέτει η κλινική αυτή.
ΒΕΡΟΙΑ
Εισέπρατταν χωρίς την απαραίτητη έγκριση
Σε μία άλλη ψυχιατρική κλινική, αυτή τη φορά στη Βέροια, υπάρχει κατατεθειμένη στην πταισματοδίκη Βέροιας έκθεση του ΣΕΥΥΠ από 14 Δεκεμβρίου 2011 για παράβαση σύμβασης με το ΙΚΑ, μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονική» (το καλοκαίρι του 2011) περί κακοδιαχείρισης στο ΙΚΑ Βέροιας, που σχετίζεται με την κλινική. Σύμφωνα με αυτή, ενώ για τις νοσηλείες σε ψυχιατρικές κλινικές άνω των 3 συναπτών μηνών απαιτείται «ειδική διαδικασία έγκρισης από ελεγκτή γιατρό ή αρμόδια επιτροπή», δεν τηρήθηκε ποτέ η διαδικασία αυτή. Ετσι, από τις αρχές του 2012 το ΙΚΑ της περιοχής, τη διεύθυνση του οποίου ανέλαβε άλλος διευθυντής, σταμάτησε να πληρώνει αν δεν τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες. Ο δε προηγούμενος διευθυντής εξήγησε ότι όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, στις αρχές του 2011 διαπίστωσε την παρατυπία και ζήτησε από ελεγκτές και ειδική επιτροπή να διερευνήσουν το θέμα. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι κάποιοι ψυχιατρικά ασθενείς διαμένουν στην εν λόγω κλινική επί σειρά ετών (μέχρι και 6) και προέβη σε ενημέρωση των εμπλεκομένων αναφερόμενος στο θέμα «ως κοινωνικών λόγων νοσηλείες». Να σημειώσουμε εδώ ότι η νοσηλεία του κάθε ασθενούς στοίχιζε στο ΙΚΑ όσο η νοσηλεία ενός νεφροπαθούς, δηλαδή 20.000 ευρώ το χρόνο! Σήμερα στην κλινική έχει οριστεί ελεγκτής γιατρός.
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Οκτώ διαδοχικές εισαγωγές ασφαλισμένου για… διαφορετικές ασθένειες
Η συγκεκριμένη κλινική έχει δυναμικότητα 85 κλινών. Κατά την ημέρα του ελέγχου βρέθηκαν να νοσηλεύονται 52 ασθενείς του ΕΟΠΥΥ και ζητήθηκαν δειγματοληπτικά για έλεγχο οι φάκελοι των 9 εξ αυτών. Οπως διαπιστώθηκε, σε έναν ασθενή με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια δεν έδιναν ως όφειλαν αντιμικροβιακή αγωγή, ούτε οξυγονοθεραπεία όπως αναφερόταν στις ιατρικές οδηγίες. Εξάλλου, ο ασθενής εμφανίστηκε να κάνει εισαγωγή στο χειρουργικό τμήμα στις 16/6/2012, να παίρνει εξιτήριο στις 3/7/2012, και την ίδια μέρα να ξανακάνει εισαγωγή στο παθολογικό τμήμα της ίδιας κλινικής!
Ενας άλλος ασθενής με κρίση υπέρτασης εμφανιζόταν να παίρνει εξιτήριο από το καρδιολογικό τμήμα στις 31/1/2012 και να κάνει πάλι εισαγωγή την 1η/2/2012 στο χειρουργικό τμήμα. Από εκεί παίρνει εξιτήριο στις 21/2 και επανεισάγεται στο ουρολογικό τμήμα στις 22/2, δηλαδή μία ημέρα μετά. Από εκεί ξαναπαίρνει εξιτήριο στις 2/3 και εισάγεται εκ νέου στο καρδιολογικό στις 6/3… Ακολούθησαν τέσσερεις ακόμα διαδοχικές εισαγωγές και εξαγωγές του ίδιου ασθενούς αλλάζοντας κάθε φορά κωδικό ΚΕΝ (Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο) και απαιτώντας φυσικά από τον ΕΟΠΥΥ τα αντίστοιχα χρήματα για κάθε διαφορετικό ΚΕΝ…
Στην ίδια κλινική εξάλλου, ενώ την ημέρα του ελέγχου νοσηλεύονταν 52 ασθενείς ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ, βρέθηκαν στο λογιστήριο 62 βιβλιάρια του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή 10 παραπάνω… Για τα δύο εξ αυτών διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς είχαν αποβιώσει. Για τα υπόλοιπα 8 ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς είχαν πάρει εξιτήριο αλλά δεν τους τα είχαν επιστρέψει...
ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗmtsilimigaki@e-typos.com
Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου