Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Μπερλουσκόνι: Αν η ΕΚΤ δεν εγγυηθεί το χρέος μας θα βγούμε από το Ευρώ


«'Έριξε το γάντι» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τονίζοντας πως σε περίπτωση που δεν εγγυηθεί η ΕΚΤ το χρέος της Ιταλίας, τότε η μόνη διέξοδος είναι η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.
Ο Μπερλουσκόνι, δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι «Σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αποτελέσει πραγματικό εγγυητή του δημοσίου χρέους μας, η Ιταλία θα αναγκαστεί να βγει από το ευρώ». Ο δεξιός πολιτικός μάλιστα, αιτιολόγησε την επιλογή του αυτή σε μια τέτοια περίπτωση, αναφέροντας πως «Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε υποτίμηση του εθνικού μας νομίσματος αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας».

Παρ΄ολα αυτά, ο Μπερλουσκόνι χαρακτήρισε την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα ως «κατάσταση απελπισίας» ενώ τόνισε ότι ελπίζει «να μην είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθήσουμε τέτοια οδό».
Παράλληλα, ο «Καβαλιέρε» δήλωσε ότι σε περίπτωση νίκης του κόμματος του στις ιταλικές εκλογές θα κινήσει διαδικασίες σύστασης επιτροπής, για να διερευνηθεί η συμμετοχή του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στη πτώση της κυβέρνησης του και στην αντικατάσταση του από τον Μάριο Μόντι. Όπως επισήμανε, «Αν η παράταξή μου υπερισχύσει στις εκλογές θα απαιτήσω να συσταθεί εξεταστική επιτροπή, η οποία [θα κληθεί] να εξακριβώσει όλες τις λεπτομέρειες των παρασκηνιακών κινήσεων που, τον Νοέμβριο του 2011, οδήγησαν την πτώση της κυβέρνησής μου και στην σύσταση του κυβερνητικού σχήματος τεχνοκρατών», χαρακτηρίζοντας μάλιστα την όλη διαδικασία «παρασκηνιακή» και «συνωμοσία».
Ερωτηθείς τέλος για τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο ηγέτης του PDL δε θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο, λέγοντας απλά ότι «Για τον ρόλο του Ναπολιτάνο, θα αποφανθεί η αρμόδια επιτροπή».


Πηγή:  | iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου