Ανάπτυξη με επενδύσεις και θέσεις εργασίας, πολιτική σταθερότητα, κοινωνική ειρήνη. Αυτοί είναι οι τρεις στρατηγικοί στόχοι που θέτει ο Αντώνης Σαμαράς μετά το πρώτο φως στο τούνελ της ελληνικής οικονομίας, που αλλάζει τα δεδομένα και δημιουργεί συνθήκες επανεκκίνησης.
Ούτε ο πιο αισιόδοξος συνεργάτης του πρωθυπουργού δεν θα μπορούσε να πιστέψει πως λίγο πριν από το νέο έτος η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει σε ανακοινώσεις για ενίσχυση των κοινωνικά αδυνάτων βασιζόμενη πάνω στη διαφαινόμενη ενίσχυση της ρευστότητας.
Η απόφαση του Eurogroup και η εκταμίευση της δόσης όχι μόνο δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της, αλλά πλέον ο Αντ. Σαμαράς μπορεί -έστω με μικρές κινήσεις- να παρουσιάσει ένα πιο κοινωνικό πρόσωπο στηρίζοντας τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες.
Οταν πριν από έξι μήνες ο πρωθυπουργός έμπαινε στο Μέγαρο Μαξίμου, η κατάσταση για τη χώρα ήταν το λιγότερο τραγική. Κινούμενος πάντα στη λογική των σταθερών και σταδιακών βημάτων, έθεσε ως προτεραιότητα τη βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό, κάτι που κατάφερε με συνεχείς επισκέψεις και επαφές. Παράλληλα άρχισε το ουσιαστικό συμμάζεμα του κράτους, ενώ καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια να περιοριστούν οι απαιτήσεις της Τρόικας, αν και τελικά η κυβέρνηση αναγκάστηκε να περάσει για μία ακόμα φορά σκληρά και επώδυνα μέτρα.
Η απόφαση του Eurogroup ήταν το αποτέλεσμα μιας τιτάνιας προσπάθειας από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά και πρωτόγνωρων θυσιών από τους Ελληνες πολίτες, είναι όμως πλέον σαφές πως δημιουργούνται για πρώτη φορά οι κατάλληλες προϋποθέσεις για ανάπτυξη.
Ο Αντ. Σαμαράς στοχεύει πλέον σε κάποια ουσιαστικά ζητήματα, τα οποία θεωρεί απαραίτητα για να βγει η χώρα από την κρίση. Πρώτον, για τον πρωθυπουργό θα πρέπει να συνεχιστεί η βελτίωση του κλίματος στο εξωτερικό για την Ελλάδα. Ηδη η απόφαση της Standard & Poor’s να αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία ήταν ένα τεράστιο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως ουσιαστική στήριξη ήταν και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να δέχεται πλέον ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ως εγγύηση για το δανεισμό ελληνικών τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό εντός του Ιανουαρίου αναμένεται νέος γύρος ταξιδιών στο εξωτερικό, με πολύ πιθανή και την παρουσία του στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός στα τέλη Ιανουαρίου.
Δεύτερον, για τον πρωθυπουργό θα πρέπει να υπάρξει πολιτική σταθερότητα το επόμενο διάστημα για να υλοποιηθούν όλες οι απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Ο ίδιος μιλώντας σε συνεργάτες του έχει, εξάλλου, χαρακτηρίσει το 2013 ως έτος αξιολόγησης δομών και ικανοτήτων. Από την αρχή ο Αντ. Σαμαράς βασίστηκε στην ενότητα της τρικομματικής κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο πως το τελευταίο διάστημα φρόντιζε σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του να εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη για τη στήριξή τους.
Η αλήθεια είναι πως παρά τις αρχικές διαφορές και τη σχετική δυσπιστία που υπήρξε μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και κυρίως μεταξύ του Αντ. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου, το κλίμα πλέον είναι ιδιαίτερα θετικό. Εξάλλου, οι πολιτικοί αρχηγοί αποφάσισαν στο πλαίσιο του καλύτερου συντονισμού του κυβερνητικού έργου να πραγματοποιούν συχνότερες συναντήσεις, ενώ ήδη προετοιμάζονται διάφορα όργανα με τη συμμετοχή στελεχών της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ., όπου και θα εξετάζονται και θα αναλύονται ζητήματα με στόχο τον περιορισμό των διαφωνιών. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα τιτάνιο έργο που εμπεριέχει και πολιτικό κόστος για τον Αντ. Σαμαρά, η κυβερνητική σταθερότητα είναι απαραίτητη για να μη χαθούν οι θυσίες των πολιτών.
Αυτό σημαίνει ότι εγκαταλείπεται κάθε ιδέα εκλογικού αιφνιδιασμού, με την κυβέρνηση να επιδιώκει ως στρατηγικό στόχο την εξάντληση της τετραετίας. Επίσης αναβάλλεται επ’ αόριστον -πιθανότατα για την άνοιξη- κάθε σκέψη περί ανασχηματισμού, αφενός γιατί δεν κρίνεται τώρα απαραίτητος και αφετέρου γιατί ο πρωθυπουργός θέλει να διευκολύνει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κάνει το συνέδριο του κόμματος χωρίς πρόσθετα εσωτερικά προβλήματα που θα μπορούσε να του δημιουργήσει ένας ανασχηματισμός.
Μεγάλο ζητούμενο για τον πρωθυπουργό είναι η ενίσχυση της ρευστότητας με στόχο την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Η εκταμίευση της δόσης των σχεδόν 35 δισ. ευρώ, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για ενίσχυση με 550 εκατ. ευρώ του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου και η ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους τομείς μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου και υπηρεσιών, ύψους 456 εκατ. ευρώ, μέσω προγράμματος που θα προκηρυχθεί τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου είναι αποφάσεις που κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ομως, το ουσιαστικότερο όλων για τον πρωθυπουργό είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο αν υπάρξει ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα προβλέπει χαμηλή φορολόγηση για τις επενδύσεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως μέχρι τον Μάιο θα έχει περάσει από τη Βουλή η ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση που θα δημιουργεί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση ξένων επιχειρηματιών και φυσικά τη μείωση της ανεργίας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, της προσέλκυσης επενδύσεων, εντάσσονται και τα επόμενα ταξίδια του πρωθυπουργού.
Αμεση χορήγηση 80 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ γνωρίζει πολύ καλά πως τίποτα δεν θα μπορέσει να γίνει αν δεν υπάρξει κοινωνική ειρήνη στη χώρα, κάτι που διασφαλίζεται πλέον στην παρούσα φάση με την προοπτική της εξόδου της οικονομίας από την κρίση αλλά και με τη λήψη μέτρων για την ανακούφιση των ευαίσθητα κοινωνικών ομάδων.
Με τα δημοσιονομικά στοιχεία να δείχνουν πως παρά την ύφεση η εκτέλεση του Προϋπολογισμού κινείται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα η κυβέρνηση προχωρεί άμεσα στην επιχορήγηση επιδόματος θέρμανσης ύψους 80 εκατ. ευρώ, σε έκτακτη επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ για την εξόφληση απλήρωτων υποχρεώσεων σε διάφορους παρόχους Υγείας (νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές κ.λπ.) ύψους 100 εκατ. ευρώ και για την εξόφληση απλήρωτων υποχρεώσεων του Σεπτεμβρίου 2012 προς τους φαρμακοποιούς ύψους 80 εκατ. ευρώ, στην απόδοση των οφειλομένων και των πιστώσεων για επενδυτικές δαπάνες προς τους δήμους ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ, αλλά και στην εξεύρεση κοινωνικών πόρων για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών ταμείων του αστυνομικού προσωπικού από την πώληση του πεπαλαιωμένου κινητού εξοπλισμού της Ελληνικής Αστυνομίας.
Παράλληλα, ήδη έχει δοθεί εντολή προκειμένου να χορηγηθεί εφάπαξ σε 1.200 συνταξιούχους του Δημοσίου, να δοθούν 255,3 εκατ. ευρώ προς το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου 42 δήμοι της χώρας να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, ενώ μέχρι το τέλος του έτους το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα διαθέσει πόρους για επιστροφή φόρων, υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ, αλλά και υπουργείων της τάξης του 1 δισ. ευρώ.
Με αυτές τις πρώτες κινήσεις ο Αντ. Σαμαράς εκτιμά πως θα σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην ελληνική κοινωνία πως βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο για την ανάκαμψη και την έξοδο από την κρίση.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ
gkouvaras@e-typos.com
Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου