Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Τοπίο στην ομίχλη


Πόσο σύνθετη είναι η σκέψη ότι οι καταναλωτές θα στραφούν στην πιο φθηνή λύση, ιδίως εν μέσω της οικονομικής κρίσης;
Ευτυχώς που απαγορεύτηκε το τσιγάρο και προστατεύεται η δημόσια υγεία…
Η … έμπνευση του ΥΠΟΙΚ να εξισώσει το πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης έφερε την αιθαλομίχλη στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας.
Ένα καλό είχε η κρίση, τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, λόγω της μείωσης της κίνησης ΙΧ και κυρίως των βαρέων οχημάτων και αυτό δεν υπάρχει πια.
Η πλειοψηφία των παλιών πολυκατοικιών με κεντρική θέρμανση αποφάσισαν να μην αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης και ο καθένας τη βγάζει όπως μπορεί: τζάκια, θερμάστρες, σόμπες πέλετ, ξυλόσομπες, κλιματιστικά.

Όσοι έχουν τζάκια ή υποδομή για σόμπες, έχουν στραφεί μαζικά πλέον στο ξύλο και τα αποτελέσματα είναι παραπάνω από εμφανή…
Είναι βέβαιο ότι τα κρατικά έσοδα που είχαν προϋπολογισθεί, δεν θα έρθουν ποτέ. Αρκεί να μην συμβεί ότι και με τα είδη καπνού. Οι αυξήσεις στα τσιγάρα οδήγησαν τους καταναλωτές στον καπνό, ο οποίος υπερφορολογήθηκε με τη σειρά του και οι καταναλωτές οδηγήθηκαν στα τσιγάρα της  …λαϊκής.
Αν τώρα ακολουθηθεί η πεπατημένη φορομπηχτική λογική και μπει γενναίος φόρος στα ξύλα, οι καταναλωτές θα καίνε λάστιχα, οικιακά σκουπίδια, ή ότι άλλο βρουν μπροστά τους.
Αναφορικά με τα μικροσωματίδια, οι ειδικοί τονίζουν ότι οι σύγχρονοι λέβητες πέλετς προσεγγίζουν τα επίπεδα εκπομπών των καυστήρων πετρελαίου. Ωστόσο, θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη ότι τα μικροσωματίδια από την καύση ξύλου είναι λιγότερο τοξικά από τα μικροσωματίδια από την καύση πετρελαίου, ενώ θεωρούν ότι έχουν μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (σε αντίθεση με το πετρέλαιο).
Γενικότερα, σύμφωνα με τους ειδήμονες, νέφος καπνομίχλης, σχηματίζεται όταν υπάρχει υψηλή συγκέντρωση ρύπων, όπως μονοξειδίου του άνθρακα, διοξειδίου του θείου και αιωρούμενων σωματιδίων, σε συνδυασμό με σχετικά χαμηλή θερμοκρασία και μεγάλη σχετική υγρασία.
Οι ενώσεις άνθρακα που απελευθερώνονται από τις καύσεις στα τζάκια και στις ξυλόσομπες, εγκλωβίζονται μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες σε υψόμετρο 500- 1000 μέτρων εξαιτίας του φαινομένου της θερμοκρασιακής αναστροφής στην ατμόσφαιρα. Στρώματα αέρα με διαφορετική θερμοκρασία δημιουργούν ένα «ταβάνι», που εμποδίζει τη διαφυγή των ρύπων.
Εν κατακλείδι, μία γενναία μείωση του πετρελαίου θέρμανσης θα προστατεύσει τη δημόσια υγεία, θα γεμίσει τα κρατικά ταμεία, καθώς πολλοί θα στραφούν και πάλι στο πετρέλαιο.
Αν δεν συμβεί αυτό, θα θρηνήσουμε χιλιάδες θύματα και η στατιστική πολλά χρόνια αργότερα, θα μετρά τις ανθρώπινες απώλειες από την αιθαλομίχλη…
«Χριστουγεννιάτικο» ασφαλώς το τοπίο, αλλά μιας και ο Αγγελόπουλος δεν ζει πια για να γυρίσει το «τοπίο στην ομίχλη Νο2», μήπως πρέπει να κάνουν κάτι οι αρμόδιοι;
Τώρα, όχι τον Μάη που δεν θα χρειαζόμαστε θέρμανση…
Μ.Ο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου