Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Το Μέλλον ανήκει στους Λαούς που το σχεδιάζουν και το προετοιμάζουν



Η Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνδυασμό με τις δομές Έρευνας και Καινοτομίας που ιδρύθηκαν στη Λαμία κατά τα έτη 2013 και 2014, αποτελούν τις σημαντικότερες επενδύσεις στην περιοχή, εφόσον ολοκληρωθούν, με δυνητικά μακροχρόνια, σημαντικά οφέλη, θετικές εξωτερικότητες και διαχυτικά αποτελέσματα.
Στην παρούσα φάση εκκρεμεί η ολοκλήρωση μεταβίβασης της έκτασης των 106 στρεμμάτων (πρ. ΠΑΒΥΠ) στο Πανεπιστήμιο και το Δήμο Λαμιέων (για τις δομές έρευνας και καινοτομίας), για τη δημιουργία σύγχρονων κτιριακών υποδομών.

Το χρηματικό ποσό των 950.000 ευρώ, που απαίτησε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την αποδέσμευση της έκτασης, έχει καλυφθεί από το Υπουργείο Οικονομικών από το τέλος του 2014. Το ποσό έχει μεταφερθεί και στο 2015.
Οι διαδικασίες μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων (Πανεπιστήμιο, Δήμος) έχουν ολοκληρωθεί από τα μέσα  Απριλίου του 2015.
Λείπει μόνο η τελική υπογραφή από τους αρμοδίους της Κυβέρνησης.
Υπογραμμίζω με έμφαση ότι αν η υπογραφή δεν τεθεί άμεσα (Νοέμβριος, Δεκέμβριος 2015) για να γίνει η οριστική μεταβίβαση,  η υπόθεση θα χαθεί για την περιοχή.
Η περιοχή θα καταγράψει μία ακόμη αποτυχία, ιστορικού βάθους.
Και σαφώς, αν υπάρξει αυτή η δυσμενής εξέλιξη, θα καταγραφούν και συλλογικές και ατομικές ευθύνες.
Συνεπώς, οι εκπρόσωποι της περιοχής στους θεσμούς της Πολιτείας, οι συλλογικοί φορείς και οι πολίτες της περιοχής, οφείλουμε αμέσως να δράσουμε συντεταγμένα.
Τούτων δοθέντων
1ον: Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Κυβέρνηση) κκ Απ. Καραναστάσης, Δ. Βέττας, Αθ Μιχελής και Γ. Σαρακιώτης, έχουν ατομικό χρέος, να τοποθετηθούν δημόσια στα σαφή ερωτήματα:
Ποια είναι η θέση τους επί του θέματος;
Τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα;
Τι προτίθενται να κάνουν τις επόμενες εβδομάδες, για να μην χαθεί η υπόθεση;
2ον: Ο Βουλευτής της ΝΔ και πρ. Αναπλ. Υπουργός Οικονομικών κ Χρ. Σταϊκούρας έχει χρέος να τοποθετηθεί δημόσια στα σαφή ερωτήματα:
Ποια είναι η θέση του επί του θέματος;
Τι έχει κάνει μέχρι σήμερα;
Τι προτίθεται να κάνει τις επόμενες εβδομάδες, για να μην χαθεί η υπόθεση;
3ον: Ο Περιφερειάχης κ Κ. Μπακογιάννης και ο Δήμαρχος Λαμιέων κ Ν. Σταυρογιάννης οφείλουν να τοποθετηθούν στα ερωτήματα:
Ποια είναι η θέση τους επί του θέματος;
Τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα;
Τι προτίθεται να κάνουν τις επόμενες εβδομάδες, για να μην χαθεί η υπόθεση;
4ον: Τα ΜΜΕ της περιοχής οφείλουν να αναδείξουν και να κρατήσουν υψηλά το θέμα μέχρι τουλάχιστον να κλείσει η μεταβίβαση της έκτασης.
5ον: Οι Συλλογικοί φορείς της περιοχής, οφείλουν να κλιμακώσουν την πίεση για την οριστική διευθέτηση του θέματος.
6ον: Οι Πολίτες, αφού κατανοήσουμε ότι το μέλλον της περιοχής, μας χρειάζεται, κάθε μέρα, βήμα-βήμα, όλους, θα πρέπει να αναλάβουμε δράση.
Ελπίζω ότι αυτή τη φορά θα αλλάξουμε την προσφιλή τακτική  μας.
Δεν θα περιμένουμε για να «κλαψουρίζουμε» και να πουλάμε μεταξύ μας «νταηλίκι», εκ των υστέρων, στα τοπικά ΜΜΕ, και θα δράσουμε, εκ των προτέρων, υπεύθυνα.
Ας συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι το μέλλον της περιοχής η θα το σχεδιάζουμε και θα το προετοιμάζουμε με συγκεκριμένες δράσεις η θα μας εκδικηθεί.
*Καθηγητής (σ) Οικονομικής Αξιολόγησης Επενδύσεων και Πολιτικών στην Εκπαίδευση, τη Δια Βίου Μάθηση και την Έρευνα, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Οικονομικών της Εκπαίδευσης & Δια Βίου Μάθησης, της Έρευνας & Καινοτομίας  
Member: European Expert Network on Economics of Education

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου