Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Η σφαγή των «πλουσίων» και «η εξουσία στο λαό»

Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τη  συμφωνία με τους δανειστές, το τρίτο δικό της Μνημόνιο. Το διακήρυξε ο πρωθυπουργός, με τον πιο επίσημο και εμφατικό τρόπο το βράδυ της Δευτέρας, στις Προγραμματικές  Δηλώσεις του.
Και ως αντίβαρο θα αναζητήσει οικονομικά και πολιτικά «ισοδύναμα», που θα είναι το  ανελέητο φορολογικό σαφάρι εναντίον των «πλουσίων» και η «επιχείρηση καθαρά χέρια». Το πρώτο δεν το  είπε, βεβαίως, ο κ. Τσίπρας. Μια αόριστη αναφορά σε «ανατροπές στη φορολογική κλίμακα και στο συνταξιοδοτικό»  έκανε.   Θα το λέει, όμως,  ο Προϋπολογισμός, που ήδη ετοιμάζεται και το έχουν  περιγράψει οι συναρμόδιοι υπουργοί.
Οι «πλούσιοι», τους οποίους θα κυνηγήσει η Εφορία δεν είναι οι-πραγματικοί ή φανταστικοί- φοροφυγάδες, που επικαλούνται όλες οι κυβερνήσεις. Είναι η σίγουρη πηγή φορολογικών εσόδων, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, οι οποίοι τυχαίνει να έχουν(ακόμα…) εισόδημα άνω των χιλίων ευρώ μηνιαίως.

Για τους μισθωτούς, όλος  ο σχεδιασμός βασίζεται στο «12.000 αφορολόγητο». Αλλά όποιος κάνει το λάθος να το ξεπερνάει, δεν θα  το έχει. Θα φορολογείται συνολικά από το πρώτο ευρώ.
Σκληρότερη θα είναι η τιμωρία για όσους συνταξιούχους έχουν απομείνει ακόμα στη ζώνη άνω των χιλίων ευρώ. Ο κ. Κατρούγκαλος προσδιόρισε πρόσφατα ως «μεσαίες» τις συντάξεις  μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ και «υψηλές» από εκεί και πάνω. Εδώ ο πέλεκυς θα είναι διπλός: εκτός από την προαναγγελλόμενη (νέα, τέταρτη στη σειρά) περικοπή, τους περιμένει και ο φορολογικός.
Η ταχεία συρρίκνωση των εισοδημάτων στη ζώνη κάτω των 1.000 ευρώ μηνιαίως, όπου  συνωστίζονται πλέον κοντά στα πέντε εκατομμύρια φορολογούμενοι θα αποτελέσει και το πολιτικό επιχείρημα της κυβέρνησης για τις επιβαρύνσεις που θα επιβάλει σε όλους τους άλλους: «προστατεύουμε τους φτωχούς, πληρώνουν περισσότερα οι πλούσιοι». Το αποτέλεσμα θα είναι ησταδιακή «προλεταριοποίηση» όσων έχουν απομείνει με «μεσαία» εισοδήματα, διότι όσοι δηλώνουν πλέον  «υψηλά» εισοδήματα είναι ελάχιστοι.
Εκτός από την προβολή της «επιβάρυνσης των πλουσίων»,  για «να προστατευθούν  οι φτωχοί», ως πολιτικό αντίβαρο θα προβληθεί και η «μάχη  κατά της διαφθοράς και διαπλοκής». Οσα είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής ήταν αποκαλυπτικά για τον κυβερνητικό σχεδιασμό σ’ αυτό το πεδίο. Υποθέσεις τύπου Λιακουνάκου θα προβληθούν ως απόδειξη της «πολιτικής βούλησης» της κυβέρνησης να τα βάλει με την «διεφθαρμένη ολιγαρχία». Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στις λίστες της φοροδιαφυγής και στις υποθέσεις της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Αυτός είναι ο  οικονομικο-πολιτικός σχεδιασμός για τους πρώτους μήνες. Ο κ. Τσίπρας προσδιόρισε ως κρίσιμο διάστημα για την υλοποίησή του τους επόμενους είκοσι μήνες. Υπό την απαράβατη προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί μια συμφωνία, το τρίτο Μνημόνιο,  στην οποία ο πρωθυπουργός έδειξε να μην πιστεύει, αφού τη χαρακτήρισε «νεοφιλελεύθερη συνταγή». Οι προηγούμενες συμφωνίες-είπε ο ίδιος –απέτυχαν.
Και είναι απορίας άξιον πώς πιστεύει ο ίδιος ότι, με τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνησή του, θα οδηγηθεί η  χώρα «στην οριστική έξοδο από την κρίση» και μάλιστα μέσα στη θητεία της παρούσας Βουλής! Ηταν η πιο εντυπωσιακή εξαγγελία. Οσο εντυπωσιακή ήταν και η αντίστοιχη των προκατόχων του, η οποία έμεινε στα λόγια.
Η κρίση διανύει ήδη τον έκτο χρόνο της και ο κ.Τσίπρας  υπόσχεται ότι θα είναι αυτός που σφραγίσει το τέλος της. Και, ταυτόχρονα, θα επιστρέψει, όπως είπε, «την εξουσία στο λαό»…
http://www.protagon.gr/Γιώργος Καρελιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου