Νέο ασφαλιστικό τοπίο και στο Δημόσιο διαμορφώνει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου, όπως κατατέθηκε χθες στη Βουλή, καθώς προσαρμόζονται και για τους δημοσίους υπαλλήλους όλα όσα ισχύουν ήδη για τους ασφαλισμένους των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων, για τα κατώτατα όρια, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την επιβολή αυξημένης ποινής σε όσους αποχωρούν πρόωρα.
Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων έρχονται προκειμένου να διορθωθούν λάθη
που εκ παραδρομής, λόγω της επείγουσας διαδικασίας που ακολουθήθηκε τον Αύγουστο, υπήρξαν στον νόμο με τον οποίο κυρώθηκε το 3ο μνημόνιο (4336/2015), ενώ λαμβάνονται υπόψη και οι επισημάνσεις που υπήρχαν στη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
που εκ παραδρομής, λόγω της επείγουσας διαδικασίας που ακολουθήθηκε τον Αύγουστο, υπήρξαν στον νόμο με τον οποίο κυρώθηκε το 3ο μνημόνιο (4336/2015), ενώ λαμβάνονται υπόψη και οι επισημάνσεις που υπήρχαν στη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Ημερομηνία «κλειδί» θεωρείται η 18η Αυγούστου 2015, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου, μόνο όσοι ασφαλισμένοι είχαν κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και τα προβλεπόμενα ηλικιακά όρια, διασώζονται από τις προωθούμενες αλλαγές. Από τις 19 Αυγούστου και σταδιακά έως το 2022 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται και για τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ όσοι συνταξιοδοτηθούν πριν από τη συμπλήρωση του 67ου έτους θα υποστούν μείωση 10% στη σύνταξή τους, επιπλέον της μείωσης που προβλέπεται για τις πρόωρες. Επίσης, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά. Από 1η Σεπτεμβρίου και όχι από 1η Ιανουαρίου 2015 που προέβλεπε το 3ο Μνημόνιο, θα ισχύσει η εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου-Κουτρουμάνη και στους υπόλοιπους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα. Παρότι στη λίστα με τα προαπαιτούμενα που είχε συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των δανειστών υπήρχε και η επανεξέταση των
εξαιρέσεων από τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, λόγω υπαγωγής στα βαρέα και ανθυγιεινά, των υπαλλήλων στην καθαριότητα των ΟΤΑ, στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε τέτοια ρητή διάταξη δεν υπάρχει. Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, πάντως, εκτιμούν ότι διά της πλαγίας οδού μπορεί να επιδιωχθεί κατάργηση της εξαίρεσής τους από τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας, ενώ για σήμερα έχουν προγραμματίσει μηχανοκίνητη πορεία έξω από το υπουργείο Εργασίας με τα απορριμματοφόρα τους. Στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται και η διάταξη που αφορά την αύξηση του προβλεπόμενου χρόνου ασφάλισης από 35 σε 40 για όσους συνταξιοδοτούνται πριν από τη συμπλήρωση των 67 ετών.
Ειδικά για τους ένστολους επανέρχεται το καθεστώς που επέβαλε ο νόμος του 2010, ενώ ορίζεται ρητά ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα υποχρεούνται σε αποστρατεία πριν από τη συμπλήρωση των 58 ετών.
Αναλυτικά, με τις νέες διατάξεις, ρυθμίζονται λεπτομέρειες για την καταβολή των κατώτατων ορίων στο Δημόσιο, ώστε αυτά να δίδονται μόνο στα 67 έτη για όσους αποχωρούν από 1/7/2015 και εξής. Εξαιρούνται οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας (67% και άνω), καθώς και συντάξεις χηρείας.
Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης και για τους δημοσίους υπαλλήλους, με βάση τον νόμο «Λοβέρδου - Κουτρουμάνη» του 2010 (ν.3865). Οι αλλαγές αφορούν όσους
δημοσίους υπαλλήλους αποχωρούν από 1/9/2015 και μετά, και όχι όσους αποχωρούν από 1/1/2015 όπως ίσχυε.
Ο νέος τρόπος υπολογισμού βάσει της νομοθεσίας του 2010 προβλέπει την καταβολή τμήματος από τη σύνταξη για τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το 2010, με βάση τον παλαιό τρόπο υπολογισμού, καθώς και τμήματος σύνταξης για τα χρόνια από το 2011 υπολογισμένο βάσει αναλογικών συντελεστών. Στο τελικό ποσό προστίθεται και τμήμα από τη βασική σύνταξη που αναλογεί στα έτη ασφάλισης από το 2011 και μετά.
Με τις προωθούμενες διατάξεις διευκρινίζεται πως η αύξηση των ορίων ηλικίας και στο Δημόσιο ξεκινά από 19/8/2015, ώστε από 1/1/2022 να βγαίνουν όλοι στα 67 ή στα 62 με 40 χρόνια. Ξεκαθαρίζεται πως το πρόσθετο «πέναλτι» 10% για όσους φεύγουν με πρόωρη - μειωμένη σύνταξη θα υπολογίζεται ως περαιτέρω μείωση επί του τελικού ποσού της σύνταξης.
Τέλος, καταργούνται αλλαγές που επιβλήθηκαν με το 3ο μνημόνιο και όλοι οι ένστολοι επανέρχονται στο συνταξιοδοτικό καθεστώς που είχε θεσμοθετηθεί για τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας, των στρατιωτικών και της πυροσβεστικής, το 2010. Συνεπώς, δεν αλλάζει τίποτε για όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης έως το τέλος του 2014, ενώ οι υπόλοιποι θα συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση του 60ού έτους, ή έπειτα από 40 έτη υπηρεσίας. Παραμένει δε η πρόβλεψη πως «τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα υποχρεούνται σε αποχώρηση από την υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση των 58».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου