Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

228.000 επιστήμονες έφυγαν από την Ελλάδα

Την τύχη τους στο εξωτερικό έχουν αναζητήσει 228.000 Ελληνες επιστήμονες την πενταετία 2009-2013, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη χώρα λόγω κρίσης. Μεταναστεύουν σε άλλες χώρες για να βρουν δουλειά, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης με υψηλότερες αμοιβές και με προοπτική κοινωνικής και οικονομικής προόδου.
Αυτό επισημαίνει η Alpha Bank στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων και υπογραμμίζει ότι σε σχέση με την απώλεια του παραγωγικού δυναμικού και κατά συνέπεια του ανθρώπινου κεφαλαίου (brain drain) «η αποτίμηση την Ελλάδα θεωρείται ιδιαίτερα δυσχερής»

Μάλιστα η Alpha Bank σημειώνει ότι την περίοδο 2009-2013 έχουν μεταναστεύσει συνολικά 228.000 Ελληνες, τάση η οποία συνεχίστηκε και το 2014. Από τις 21 χώρες, στις οποίες αναφέρεται η μελέτη, μόνο στην Ιρλανδία, τη Ρουμανία και την Πολωνία το ποσοστό των εξερχόμενων μεταναστών ως προς το εργατικό δυναμικό είναι υψηλότερο σε σχέση με την Ελλάδα. Και φυσικά οι κύριοι λόγοι που οι Ελληνες επιστήμονες εγκαταλείπουν τη χώρα είναι οικονομικοί και αφορούν την αλματώδη αύξηση του ποσοστού ανεργίας, πρωτίστως της ανεργίας των νέων, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη σημαντική πτώση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου