Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Αύξηση ωραρίου εκπαιδευτικών από 4 υπουργούς Παιδείας-Το μνημόνιο- Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ

Η αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, όταν ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας το δηλώνει ,ακόμη και ως εθελοντική εργασία ,και όταν το μνημόνιο που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι προβλέπει “οι αρχές δεσμεύονται να ευθυγραμμίσουν τον αριθμό διδακτικών ωρών ανά μέλος του προσωπικού”, μάλλον θεωρείται δεδομένη.
Οι τρεις υπουργοί της τελευταίας τριετίας Α. Λοβέρδος, Α. Μπαλτάς και Ν. Φίλης, μίλησαν  την αύξηση ωραρίου, αλλά επιχειρώντας να το “περάσουν” δια της πλαγίας , με τη μορφή της εθελοντικής εργασίας.
Ενας υπουργός ο Κ. Αρβανιτόπουλος αύξησε των ωράριο των καθηγητών κατά 2 ώρες.

Ωστόσο η θέση του κυβερνώντος κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ,  είναι ξεκάθαρη “θα καταργήσει κάθε αντεργατική διάταξη και δεν θα αναγνωρίσει οποιαδήποτε προϋπηρεσία εθελοντικού χαρακτήρα”
ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΌ Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ:Για τον υπολογισμό του υποχρεωτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών για το επόμενο σχολικό έτος (2013-14), πρέπει να ληφθεί υπόψη η αύξηση ωραρίου των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατά 2 ώρες την εβδομάδα.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: «Απομένουν ακόμη 1.100 κενά και μιλάω για κενά που αφορούν την επάρκεια στα σχολεία, όχι την πληρότητα, γιατί αυτός ο στόχος δεν επιτυγχάνεται πια. Δεν μπορώ να τα καλύψω αυτά τα 1.100 κενά γιατί δεν έχω άλλα κονδύλια. Αξεπέραστο πρόβλημα λοιπόν. Τι να κάνω; Προσπαθώ κατ' αρχήν να βρω μια λύση που δεν μπορώ να αποκαλύψω ακόμα, αλλά επειδή δεν είμαι σίγουρος ότι θα προχωρήσει, σκέφτομαι ότι αν βρεθώ σε αδιέξοδο το μόνο που απομένει είναι να απευθυνθώ στον ανώνυμο εκπαιδευτικό ζητώντας την εθελούσια συνεισφορά του. Να δουλέψει χωρίς λεφτά για να καλυφθούν τα κενά, εθελοντικά δηλαδή με αντάλλαγμα κάποια μόρια που θα τον βοηθήσουν όταν γίνουν προσλήψεις»
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΑΛΤΑΣ:«Η χώρα βρίσκεται σε κρίση, όλοι πρέπει να βάλουμε τον οβολό μας για να ξεπεραστεί η κρίση. Αν χρειαστεί ένας δάσκαλος να κάνει μία ή δύο ώρες παραπάνω ως συμβολή στο ξέσπασμα της κρίσης, νομίζω ότι θα δεχθεί. Ο καθένας οφείλει να βοηθήσει με τον τρόπο του για να ξεπεραστεί η κρίση»
ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΒΗΜΑ: Το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει το υπουργείο Παιδείας   είναι ένα νομοσχέδιο για την  ενισχυτική διαδασκαλία που επανέρχεται από εφέτος στα σχολεία. Έχουμε εξασφαλίσει πιστώσεις. Θα λειτουργήσει δε αυτό και ως στοιχείο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών καθώς προσβλέπουμε στην εθελοντική βοήθεια τους. Γιατί, λοιπόν, ένας εκπαιδευτικός που προσφέρει δυο ώρες εθελοντικής εργασίας για τη διδακτική στήριξη των μαθητών να μην προσμετρείται αυτό ως κριτήριο στην αξιολόγηση του ;
ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ στη ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με το ΔΣ της ΔΟΕ ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ:Δεν υπάρχει περίπτωση αύξησης του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών και του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα
ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Το μνημόνιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι από το ελληνικό κοινοβούλιο, προβλέπει τα εξής:
"Οι αρχές δεσμεύονται να ευθυγραμμίσουν τον αριθμό διδακτικών ωρών ανά μέλος του προσωπικού, καθώς και την αναλογία μαθητών ανά τάξη και ανά εκπαιδευτικό, με τις βέλτιστες πρακτικές των χωρών του ΟΟΣΑ, το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2018.
Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων θα συνάδει με το γενικό σύστημα αξιολόγησης της δημόσιας διοίκησης. Οι αρχές θα διασφαλίσουν τη δίκαιη μεταχείριση όλων των φορέων παροχής εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών ιδρυμάτων, καθορίζοντας ελάχιστα πρότυπα".
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ το Νοέμβρη του 2014 για την εθελοντική εργασία εκπαιδευτικών
Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει  ευθαρσώς ότι στοχεύοντας πάντα στην μόνιμη εργασία για όλες και όλους, θα καταργήσει κάθε αντεργατική διάταξη και δεν θα αναγνωρίσει οποιαδήποτε προϋπηρεσία εθελοντικού χαρακτήρα και αν θεσμοθετήσει ο Α.Λοβέρδος.
Αυτό τόνιζε ο Τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Νοέμβριο (2014), σχολιάζοντας το    σχέδιο του Α. Λοβέρδου να καλύψει τα κενά στα σχολεία με εθελοντές εκπαιδευτικούς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε επίσης στην τότε ανακοίνωση  τα εξής:
Α. Το σκηνικό που διαμορφώνει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας (σ.σ. ο Α. Λοβέρδος) τα τελευταία 24ωρα ξεπερνά κάθε φαντασία.
Β. Αποκορύφωμα (μέχρι στιγμής! ) είναι οι σκέψεις που δημοσιοποίησε ο υπουργός Παιδείας για εθελοντική εργασία των αδιόριστών εκπαιδευτικών. Σκέψεις για μια πολιτική που στους εκπαιδευτικούς πολλών ταχυτήτων θα προσθέσει άλλη μία, τη ΄΄νεκρή΄΄ ταχύτητα. Αυτή των απλήρωτων εκπαιδευτικών που θα δουλεύουν και θα αμείβονται με υποσχέσεις και μόνο. Είναι άγνωστο σε ποιους εκπαιδευτικούς αναφέρεται ο κύριος Λοβέρδος. Ίσως σε κάποιους που θα σιτίζονται από το οικογενειακό τους εισόδημα, ενώ θα δουλεύουν χωρίς αμοιβή.
Γ. Είναι προφανές ότι η δήλωση του υπουργού δεν αποτελεί μόνο σκέψη, αλλά συγκεκριμένη κατεύθυνση της κυβέρνησης. Η μέχρι στιγμή μετατροπή της εργασίας σε απασχόληση, οργανώνεται να μετατραπεί σε χόμπυ. Και σε όποιον αρέσει!
Δ. Απορούμε τι άλλους ΄΄άσους΄΄ θα βγάλει ο κύριος Λοβέρδος από το μανίκι του τις επόμενες ημέρες.
http://www.esos.gr/arthra/40324/ayxisi-orarioy-ekpaideytikon-apo-4-ypoyrgoys-paideias-mnimonio-i-thesi-toy-syriza

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου