Προσπαθώντας κανείς να αποκωδικοποιήσει τα περί μετατάξεων, βάσει των γνωστών τελευταίων αποφάσεων, μάλλον πολλαπλασιάζει τις απορίες του και εντοπίζει λογικά κενά, που θα οδηγήσουν πιθανό το ίδιο το υπουργείο σε νομικές εμπλοκές. Και εξηγούμαι:
1) Το πρώτο θύμα των αποφάσεων φαίνεται να είναι το πολυσυζητημένο ΠΔ που προέβλεπε διευθετήσεις εντός περιφερειακών Δ/νσεων και ακολούθως πανελλαδικά. Η αίτηση δίνει τη δυνατότητα για επιλογές ανά το πανελλήνιο. Αυτό θα προκαλέσει ενδεχομένως θρόμβωση στα αστικά κέντρα, με εκπ/κούς από την επαρχία να καταλαμβάνουν εκεί πολλές θέσεις και για πολλούς από τις μεγάλες πόλεις, σε ενδεχόμενο β΄ γύρο, να απομένουν μη καλυφθείσες θέσεις στην επαρχία ή να παραμείνουν πλεονάζοντες, χωρίς πιθανότητα να απασχοληθούν πλέον με διάθεση στην Α/θμια της περιοχής τους.
2) Τα ενδεχόμενα για τη συνέχεια είναι άγνωστα. Φαίνεται ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να «τακτοποιήσει» τα πράγματα με εθελοντισμό και όχι με «προσαγωγές». Πρόθεση αγαθή ίσως καταρχήν αλλά … Μία εκδοχή είναι να γίνει πράγματι έτσι. Πιθανό όμως: α) Οι αιτήσεις να υπερκαλύπτουν την προσφορά θέσεων αλλά οι προτιμήσεις να συγκεντρώνονται σε περιζήτητες περιοχές και να μείνουν ακάλυπτες άλλες. Παίρνοντας ως δεδομένο ότι οι θέσεις θα καλυφθούν τελικά όλες, ποιοι θα κληθούν να επιλέξουν το «μή χείρον», όσοι αιτήθηκαν και δεν ικανοποιήθηκαν (μεταξύ των οποίων μπορεί να υπάρχουν και ορισμένοι ουδόλως πλεονάζοντες) ή γενικά οι πλεονάζοντες πανελλαδικά; β) Οι αιτήσει να μην καλύπτουν την προσφορά θέσεων. Θα κληθούν σε δεύτερο γύρο ποιοι; Πάντα μιλάμε για διευθετήσεις ανά το πανελλήνιο. Ενδεχομένως να ζητηθεί από τις Δ/νσεις να δώσουν (ονομαστικά;) πλεονάζοντες μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός που είχε προβλεφθεί ανά Δ/νση. Δύσκολα πράγματα. Και βέβαια μπορεί σε έναν κλάδο να τρέξει το ένα σενάριο και σε άλλον το άλλο.
3) Υπάρχουν κλάδοι σε κάθε Δ/νση για τους οποίους δε βγήκαν πλεονάσματα, παρότι στο σύστημα (το περίφημο plan) πριν από λίγο καιρό είχε υπολογιστεί ικανός αριθμός. Φαίνεται να έχει γίνει μια αριθμητική ρύθμιση ανά Δ/νση με βάση και τις ανάγκες της αντίστοιχης Α/θμιας, ακατανόητη όμως αφού η δήλωση γίνεται τελικά για οποιαδήποτε Δ/νση Π.Ε. ή και διοικητικών σε Δ/νσεις και ΙΕΚ ανά την επικράτεια. Αυτούς τους κλάδους δε θα τους «ενοχλήσουν» στο μέλλον; Διότι αν τους «ενοχλήσουν», δικαίως θα πει ο άλλος ότι δεν του δόθηκε η δυνατότητα ως πλεονάζοντος, να διεκδικήσει μια θέση έστω διοικητική. Για να μην πούμε ότι βγήκαν και φιλόλογοι πλεονάζοντες κάπου, χωρίς να δίνεται για τον κλάδο ούτε μία θέση για μετάταξη σε καμία Δ/νση.
4) Οι Δ/ντές σχολείων δικαιούνται να κάνουν αίτηση; Δε βλέπω πώς μπορεί να συνεχίσει κάποιος ως Δ/ντής σχολείου Β/μιας ανήκων στην Α/θμια και με τίποτα βέβαια αν μεταταγεί ως διοικητικός. Οι αποσπασμένοι στο εξωτερικό; Οι συνάδελφοι ειδικοτήτων στην Α/θμια που ξεροσταλιάζουν χρόνια για μια μετάθεση και παρακολουθούν τώρα να σβήνει και η τελευταία αμυδρή ελπίδα; Η ισονομία δοκιμάζεται σκληρά.
5) Εφόσον δεν έχει προβλεφθεί ή τουλάχιστον δεν έχει ανακοινωθεί πώς θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, δεν ξέρει κανείς τι πρέπει να κάνει. Αν κάνει αίτηση, υπάρχει ο κίνδυνος να μην πάρει θέση και να κληθεί αυτός και όχι κάποιος πλεονάζων με λιγότερα μόρια, που όμως δεν έκανε αίτηση, να καλύψει μη επιθυμητές θέσεις . Αν δεν κάνει αίτηση, υπάρχει ο κίνδυνος να καλυφθούν οι θέσεις που θα επιθυμούσε από άλλους με λιγότερα μόρια, αλλά για τις υπόλοιπες να μην υπάρχει επαρκής αριθμός αιτούντων, οπότε πάλι να τον σημαδέψει το βελάκι. Περί κανόνων β΄ γύρου άγνωστα τα πάντα. Και βέβαια παραμένει η ανησυχία πάντων, ποια θα είναι η τύχη όσων, μετά από οποιαδήποτε διαδικασία, παραμείνουν πλεονάζοντες στη Β/θμια.
6) Το σκηνικό συμπληρώνει το διπλό καψώνι α) για τις Δ/νσεις Β/θμιας που καλούνται εν ριπή οφθαλμού να υπολογίσουν μόρια μεταθέσεων για τρομακτικό αριθμό εκπαιδευτικών, την ώρα που δέχονται μέσα στον Αύγουστο, στις ίδιες ακριβώς προθεσμίες αιτήσεις αναπληρωτών. Ποιος να σκεφτεί ότι στη Ρόδο ή στην Κέρκυρα πχ παραθερίζει το 15αύγουστο η μισή Ελλάδα και οι υπηρεσίες έχουν 2,5 - 3 ανθρώπους με τις ουρές των υποψηφίων να φτάνουν στη θάλασσα; Τσούρμο και οι αιτήσεις συνταξιοδότησης. Για τις μεγάλες Δ/νσεις της Αττικής και άλλες, ίσως η ενίσχυση με τους προσφάτως μεταταγέντες να σώζει λίγο την κατάσταση, αλλά με τι εμπειρία κι αυτοί, διοικητικοί 3-4 ημερών; β) για τους αιτούντες μετάταξη που πρέπει λέει, αφού κάνουν την αίτηση να παρουσιαστούν στη Δ/νση οργανικής θέσης (Έβρος, Κρήτη, Κέρκυρα, Ξάνθη κλπ) για έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Τα ΚΕΠ τα γνωρίζουμε; (τι χρωστάνε βέβαια κι αυτοί οι λιγοστοί που δουλεύουν εκεί;).
7) Ελπίζω να διαψευσθώ αλλά φοβάμαι ότι τα ευρωπαϊκά δικαστήρια θα ασχολούνται για χρόνια με αγωγές Ελλήνων κατά του δημοσίου της πατρίδας τους. Εκτός κι αν αποφασίσουν ορθά τα ελληνικά δικαστήρια. Εκτός κι αν κάνει κινήσεις το ελληνικό δημόσιο που δε θα καταστρατηγούν αυτονόητα δικαιώματα και κυρίως την ισονομία των πολιτών. Η χρηστή διοίκηση σπανίως φτάνει συρόμενη στη δικαιοσύνη και ακόμη σπανιότερα καταδικάζεται
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Κώστας Μπελέρχας, Φιλόλογος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου