Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Εξετάζεται μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας στο Δημόσιο

Την ανάγκη θέσπισης ενός «μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας με διαφάνεια και κανόνες» υπογράμμισε σήμερα, Τρίτη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Mega, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί παράταση για το δεύτερο κύμα της κινητικότητας.

«Δυστυχώς στο παρελθόν το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν αντιμετώπιζε το ζήτημα των απολύσεων με το απαραίτητο πολιτικό θάρρος. Εφηύρε διατυπώσεις για να μην μιλήσει για το ζήτημα των απολύσεων. Η έννοια της κινητικότητας είχε αυτή τη λογική. Το ελληνικό κράτος χρειάζεται έναν μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας κατά προτίμηση εθελοντικής κινητικότητας, η οποία θα γίνεται με διαφάνεια, με αξιοκρατία και με κανόνες» σημείωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην κινητικότητα που υπήρχε μέχρι σήμερα, μίλησε για το καθεστώς των μετατάξεων και των αποσπάσεων, και έκανε λόγο για ένα «καθεστώς παντελώς αδιαφανές το οποίο στηρίζεται σε προσωπικές ρυθμίσεις του εργαζόμενου και με τον φορέα τον οποίο εργαζόταν και στον φορέα στον οποίο θα πάει. Βαθύτατα γραφειοκρατικό. Υπογράφω κάθε απόσπαση και μετάταξη υπαλλήλου βρίσκω 15 και 18 υπογραφές».
Ερωτηθείς εάν οι απολύσεις θα προέλθουν από τη δεξαμενή της κινητικότητας ο υπουργός απάντησε ότι «ενδεχομένως ναι κάποιοι».
Ταυτόχρονα ανέφερε άλλες κατηγορίες από τις οποίες θα προέλθουν οι απολύσεις όπως οι πειθαρχικά ελεγχόμενοι υπάλληλοι, «και σύμφωνα με στοιχεία που έχω ήδη αυτή η διαδικασία της επιτάχυνσης, διερεύνησης πειθαρχικών παραπτωμάτων έχει οδηγήσει στην έξοδο από το δημόσιο τον τελευταίο χρόνο 226 υπαλλήλους. Το νούμερο αυτό θα αυξηθεί μέχρι τέλος του χρόνου».
Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν περιπτώσεις όπως αυτή της ΕΡΤ όπου ένα πρόσωπο νομικό πρόσωπο κλείνει οριστικά, υπάρχουν περιπτώσεις νομικών προσώπων που πρέπει να γίνει αξιολόγηση και να μικρύνουν, γίνεται μια συζήτηση για τα αμυντικά συστήματα. Υπάρχει ενδιαφέρουσα κατηγορία που είναι οι περιπτώσεις των προσωρινών διαταγών, πρόκειται για υπαλλήλους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έκαναν επί της ουσίας κατάχρηση για δικαστική προστασία που τους έδινε το σύνταγμα και πέτυχαν μια οιονεί μονιμοποίηση. Αυτές είναι περιπτώσεις που μπορούμε στη διαπραγμάτευση με την τρόικα να προσμετρηθούν στο τελικό αριθμό των απολύσεων».
Σε ότι αφορά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, καθώς δεν έχουν δώσει στοιχεία για το πλεονάζον προσωπικό όπως τους έχει ζητηθεί από το υπουργείο Παιδείας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «με βάση κάποιους δείκτες υπάρχει πλεονάζον προσωπικό σε διοικητικούς υπαλλήλους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και όχι κατ” ανάγκην όλων».
Αναφερόμενος στις δεσμεύσεις της χώρας μας προς τους δανειστές και το πρώτο κύμα κινητικότητας των 12.500 υπαλλήλων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε ότι «η χώρα μας έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Το πρόγραμμα χρηματοδότησης έχει μια σειρά από στόχους οι οποίοι συνδέονται και με συγκεκριμένες ημερομηνίες. Οι στόχοι ως προς την κινητικότητα για τα τέλη Σεπτεμβρίου είναι δεδομένη και γνωστή. 12.500 υπάλληλοι αθροιστικά σε καθεστώς κινητικότητας μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Πιστεύουμε ότι έχουμε πετύχει αυτό τον στόχο και αυτό θα μας δώσει την δυνατότητα και να επαναπροσδιορίσουμε την ατζέντα στο βαθμό που θα πρέπει πια να συζητούμε για μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο οι οποίες δεν περιορίζονται στην επίτευξη ποσοτικών στόχων».
«Δεν θεωρώ ότι η κινητικότητα είναι ένα εργαλείο το οποίο πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε μόνο και μόνο επειδή μας επιβλήθηκε από τους δανειστές μας. Πρέπει το δημόσιο να έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ανθρώπινο δυναμικό του. Υπάρχουν περιπτώσεις που υπάρχει πλεονάζον προσωπικό και άλλες τόσες περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν ελλείμματα. Και η πραγματικότητα είναι ότι μέχρι σήμερα κάποιος έμπαινε, καθόταν σε μια καρέκλα και αν δεν ήθελε ο ίδιος έπαιρνε σύνταξη από την ίδια καρέκλα. Στη σημερινή εποχή όπου η χώρα έχει χρεοκοπήσει τέτοιες πρακτικές δεν μπορούν άλλο να γίνονται» τόνισε.
Για το δεύτερο κύμα κινητικότητας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπάρχει σχεδιασμός και ενδεικτικά ανέφερε «στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της διαδημοτικής κινητικότητας, υπάρχουν ζητήματα αξιολόγησης του υγειονομικού χάρτη της χώρας πέραν από των νοσοκομείων, υπάρχουν πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου τα οποία δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμα. Αυτή τη στιγμή έχουμε αξιολογήσει δομές που εργάζονται 400.000 υπάλληλοι. Μέχρι να φθάσουμε τους 620.000 απομένει ακόμα ένα κύμα αξιολόγησης δομών το οποίο θα τρέξει από τον Σεπτέμβριο και μετά».
Ανακοίνωσε μάλιστα ότι από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Ιούλιο του 2013 έχουν οδηγηθεί εκτός Δημοσίου 226 υπάλληλοι, μετά από πειθαρχικό έλεγχο, ενώ εκτίμησε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά μέχρι το τέλος του έτους.
«Πιστεύω ότι το κλίμα το Σεπτέμβριο θα είναι πολύ καλύτερο από το κλίμα στο οποίο έγινε η διαπραγμάτευση στις αρχές Ιουνίου», σημείωσε ο υπουργός, εν όψει του νέου ελέγχου της τρόικας.
«Εύχομαι να είναι μια επίσκεψη ρουτίνας η οποία θα διαπιστώσει ότι η χώρα μας εκπληρώνει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει», πρόσθεσε ο υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου