Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Ο χάρτης της διαθεσιμότητας για 6.800 δημόσιους υπαλλήλους

Κλήρωσε η διαθεσιμότητα για περίπου 6.800 δημοσίους υπαλλήλους κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης υπό τον Πρωθυπουργό. Πρόκειται για υπαλλήλους υπηρεσιών των υπουργείων, οι οποίοι κρίνονται πλεονάζοντες και θα τεθούν στο καθεστώς αυτό έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Μαξιλάρι ασφαλείας, ώστε να μη βρεθεί προ εκπλήξεως στη νέα αξιολόγηση από την τρόικα, έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση ανεβάζοντας τον αριθμό των υποψήφιων διαθεσίμων κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου. Ειδικότερα, βάσει των στοιχείων θα εκδοθούν κοινές υπουργικές αποφάσεις μέσα στις επόμενες ημέρες για την κατάργηση περισσότερων από 6.500 θέσεων, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα να οδηγηθούν σε διαθεσιμότητα αντίστοιχοι υπάλληλοι.
ΣΤΟΧΟΣ. Τα απόλυτα νούμερα που δίνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι ήδη έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα βάσει νομοθετικών διατάξεων 4.401 υπάλληλοι (σχολικοί φύλακες, καθηγητές τεχνικών λυκείων κ.ά.) και υπολείπονται για τον μνημονιακό στόχο των 12.500 άλλοι 8.099 υπάλληλοι. Εξ αυτών, οι 3.000 θα καλυφθούν από δημοτικούς αστυνομικούς, καθώς έχει ψηφιστεί ρύθμιση για υπαγωγή τους από τις 23 Σεπτεμβρίου σε διαθεσιμότητα και εκτιμάται ότι από τους 3.500 απασχολουμένους στις υπηρεσίες αυτές, μετά και τις προβλεπόμενες εξαιρέσεις, θα τεθούν στο καθεστώς 3.000. «Μένουν 5.099 υπάλληλοι που θα προέλθουν από τα υπουργεία», ανέφεραν χθες από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ωστόσο οι σχεδιασμοί αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών στα υπουργεία, οι οποίοι παρουσιάστηκαν χθες, φέρνουν σε διαθεσιμότητα πάνω από 6.800 εργαζομένους στο Δημόσιο. Η διαφορά αυτή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκύψουν την τελευταία στιγμή κενά στην επίτευξη του στόχου των 12.500 διαθεσίμων.
Μόνον από τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας προβλέφθηκε υπαγωγή σε διαθεσιμότητα 1.500 διοικητικών υπαλλήλων κυρίως των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και 1.735 εργαζομένων ως νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού αντιστοίχως. Παράλληλα, τη δεξαμενή της διαθεσιμότητας θα συμπληρώσουν 485 καθαρίστριες τετράωρης απασχόλησης από το υπουργείο Οικονομικών - όπου θα καταργηθεί όλος ο κλάδος - ενώ σημαντική συνεισφορά προέρχεται από το υπουργείο Εργασίας κυρίως από το προσωπικό των ασφαλιστικών ταμείων (ΟΑΕΔ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΕΑ κ.λπ.).
Περίπου 760 υπάλληλοι θα προέλθουν από το υπουργείο Υποδομών, εκ των οποίων 330 από τα Ταμεία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, 300 από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (κυρίως μετακινηθέντες σε αυτήν από την πρώην Ολυμπιακή Αεροπορία) και οι υπόλοιποι από υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων.
Διοικητικό και τεχνικό προσωπικό θα καλύψει 410 και 250 θέσεις, αντιστοίχως, των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Πολιτισμού. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση εκκρεμότητες διαπιστώθηκαν ως προς τους 500 διαθεσίμους του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ενώ επανεξέταση θα γίνει και για το πλεονάζον προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και κάποιων υπηρεσιών του υπουργείου Δικαιοσύνης.
ΛΥΣΕΙΣ. «Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει εμπλοκή όπως την προηγούμενη φορά, όταν η τρόικα απέρριψε μέρος των κατηγοριών εργαζομένων προς διαθεσιμότητα και την τελευταία στιγμή αναζητούσαμε εναλλακτικές λύσεις», σχολιάζουν στελέχη του Δημοσίου. «Σε κάθε περίπτωση, αν όλα πάνε καλά, δεν πρόκειται να δώσουμε ονοματεπώνυμα για περισσότερους από τους 12.500 υπαλλήλους που προβλέπει ο στόχος», προσέθεταν με νόημα, διευκρινίζοντας ότι είναι διατεθειμένοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις, αλλά «δεν θα κάνουμε και δώρο στην τρόικα».
Οσοι κριθούν πλεονάζοντες, πέραν του στόχου για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα βρεθούν ωστόσο στον προθάλαμο της εξόδου από το Δημόσιο για διάστημα οκτώ μηνών καθώς θα αποτελέσουν μέρος του επόμενου κύματος διαθεσιμότητας, αφού απαιτείται έως το τέλος του έτους να έχουν υπαχθεί στο καθεστώς αυτό άλλοι 12.500 υπάλληλοι.
Αγκάθι για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξακολουθεί να αποτελεί η αποστολή στοιχείων σχετικά με τις κενές θέσεις σε φορείς του Δημοσίου, τα οποία θεωρεί καθοριστικής σημασίας προκειμένου να επιτευχθεί η μετακίνηση των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.
Για τον λόγο αυτόν, εξάλλου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε χθες τη σημασία της κινητικότητας. «Δεν αποτελεί μόνο υποχρέωση της χώρας μας έναντι των πιστωτών, αλλά είναι και ένα θετικό εργαλείο που τελικά θα οδηγήσει στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου», ανέφερε.
Νικολέττα Μουτούση
www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου