Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης

Σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου για το Νέο και Επαγγελματικό Λύκειο(ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ) δύναται να ιδρύονται Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης Εσπερινές, δημόσιες και ιδιωτικές, καθώς και Πειραματικές και Ειδικής Αγωγής, οι οποίες είναι αποκλειστικά δημόσιες  :
Έννοια 
1. Σκοπός της Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης είναι η παροχή υπηρεσιών αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, διάρκειας τριών ετών, σε αποφοίτους της υποχρεωτικής τυπικής εκπαίδευσης. Μαθητές άνω των είκοσι (20) ετών εγγράφονται στις Εσπερινές Σ.Ε.Κ.. 


2. Η φοίτηση στις δημόσιες Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης παρέχεται δωρεάν. 
3. Δύναται να ιδρύονται Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης Εσπερινές, δημόσιες και ιδιωτικές, καθώς και Πειραματικές και Ειδικής Αγωγής, οι οποίες είναι αποκλειστικά δημόσιες. Στην απόφαση ίδρυσής τους ορίζεται και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τη λειτουργία των ανωτέρω ΣΕΚ. Οι Εσπερινές Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης μπορεί να είναι δημόσιες ή ιδιωτικές. Στην απόφαση ίδρυσης τους ορίζεται και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τη λειτουργία των ανωτέρω Σχολών. Η διάρκεια φοίτησης σε αυτές είναι τετραετής, συνολικά όχι λιγότερο από 1.618 διδακτικές ώρες ειδικότητας, επιμερισμένες σε τέσσερα (4) διδακτικά έτη, φοιτούν δε σε αυτά είτε εργαζόμενοι, είτε άλλες κατηγορίες μαθητών. Στους σπουδαστές των Εσπερινών ΣΕΚ που προάγονται στην Τάξη Μαθητείας απονέμεται η Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης χωρίς την υποχρέωση φοίτησης στην Τάξη Μαθητείας για την προσέλευση τους στις διαδικασίες πιστοποίησης προσόντων, εφόσον έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 600 ημερομίσθια στην ειδικότητα που αποφοιτούν από τη Β’ Τάξη της ΣΕΚ. 
4. Για την αδειοδότηση των ιδιωτικών ΣΕΚ εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου Θ΄ του ν.4093/2012 σχετικά με την αδειοδότηση των Ιδιωτικών .Ι.Ε.Κ.  
Ομάδες Προσανατολισμού και Ειδικότητες Σ.Ε.Κ. 
1. Οι Ομάδες Προσανατολισμού με τις αντίστοιχες Ειδικότητες της Σχολής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης είναι οι εξής: 
α) Ομάδα Προσανατολισμού Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής : 
1. Τεχνίτης Ζωοτεχνίας 
2. Τεχνίτης Γεωργίας (εστιασμένο στην τοπική γεωργική παραγωγή πχ. Σιτηρά - Έλαια - Φιστίκια - Μαστίχα κλπ) 
3. Τεχνίτης Αλιείας & Ιχθυοκαλλιέργειας 
4. Τεχνίτης Πτηνοτροφίας 
5. Τεχνίτης Αμπελουργίας - Οινοτεχνίας 
6. Τεχνίτης Αρδεύσεων 
7. Τεχνίτης Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών & Κατασκευών 
8. Τεχνίτης Ανθοκομίας - Φυτοτεχνίας 
9. Τεχνίτης Μελισσοκομίας 
10. Τεχνίτης Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας 
11. Τεχνίτης Ποτοποιίας – Αποσταγματοποιίας 
β) Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών : 
1. Τεχνίτης Έργων Πολιτικού Μηχανικού (Κτίστης κατασκευών -γύψου- σοβά - μόνωσης) 
2. Τεχνίτης Ελαιοχρωματιστής 
3. Τεχνίτης Τοποθέτησης Υαλοπινάκων 
4. Τεχνίτης Λιθοξόος - Μαρμαράς και Λιθοχαράκτης 
5. Τεχνίτης Αλουμινίου και Σιδήρου (Μεταλλικών Κατασκευών) 
6. Τεχνίτης Μωσαϊκών – Πλακοστρώσεων 
7. Τεχνίτης Επιμεταλλώσεων 
8. Τεχνίτης Ραπτικής 
9. Τεχνίτης Δερμάτινης ένδυσης & Γουνοποιίας 
10. Τεχνίτης Υποδηματοποιίας 
11. Τεχνίτης Ηλεκτρολόγος Αυτοκινήτων Οχημάτων 
12. Τεχνίτης Φανοποιός και Βαφής οχημάτων 
13. Τεχνίτης Ναυπηγείου 
14. Τεχνίτης Ηλεκτρονικών συσκευών 
15. Τεχνίτης Μηχανικός αυτοκινήτων μοτοσυκλετών και μηχανών θαλάσσης 
16. Τεχνίτης Μηχανικός γεωργικών μηχανημάτων 
17. Τεχνίτης Ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων 
18. Τεχνίτης Υδραυλικών Εγκαταστάσεων 
γ) Ομάδα προσανατολισμού εφαρμοσμένων τεχνών & καλλιτεχνικών σπουδών : 
1. Τεχνίτης Ωρολογοποιίας 
2. Τεχνίτης Αργυροχρυσοχοΐας 
3. Τεχνίτης Κοσμήματος & Μεταλλοτεχνίας 
4. Τεχνίτης Ξυλουργικής & Επιπλοποιίας 
5. Τεχνίτης Εργαστηρίου Φωτογραφίας 
6. Τεχνίτης Κεραμικής -Αγγειοπλαστικής τέχνης 
7. Τεχνίτης Αγιογράφος Εικόνων και Τοιχογραφιών 
8. Τεχνίτης Ψηφιδωτών 
9. Τεχνίτης Ξυλογλυπτικής 
10. Τεχνίτης Υαλουργίας - Ψηφιδογραφίας - Υαλογραφίας (βιτρό) 
11. Τεχνίτης Κατασκευής Εγχόρδων μουσικών οργάνων 
12. Τεχνίτης Γραφικών Τεχνών 
13. Τεχνίτης Χαρακτικής 
14. Τεχνίτης Συντήρησης Μουσικών οργάνων 
15. Τεχνίτης Συντήρησης Έργων τέχνης & Βιβλιακού & Αρχειακού υλικού 
δ) Ομάδα προσανατολισμού επαγγελμάτων τουριστικών επιχειρήσεων & επιχειρήσεων φιλοξενίας : 
1. Τεχνίτης Τουριστικών μονάδων & Επιχειρήσεων φιλοξενίας (Υπηρεσία υποδοχής- Υπηρεσία ορόφων -Εμπορευματογνωσια) 
2. Τεχνίτης Ποτών και Οινολογίας 
3. Τεχνίτης Εστιατορίου - Επισιτισμού (Σερβιτόρος ) 
4. Τεχνίτης Ζαχαροπλαστικής & Αρτοποιίας 
5. Τεχνίτης Μαγειρικής τέχνης 
ε) Επιμέρους τομείς & επαγγέλματα : 
1. Τεχνίτης Αισθητικής τέχνης & Μακιγιάζ 
2. Τεχνίτης Κομμωτικής τέχνης 
3. Τεχνίτης Αισθητικός Ποδολογίας - Καλλωπισμού νυχιών & Ονυχοπλαστικής 
Πρόγραμμα Σπουδών ΣΕΚ 

1. Στη Σ.Ε.Κ. λειτουργούν οι Α΄, Β΄ και η Τάξη Μαθητείας. Στην Α΄ τάξη εγγράφονται χωρίς εξετάσεις, οι κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου ή άλλου ισότιμου τίτλου, στη Β΄ τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι από την Α΄ τάξη και στην Τάξη Μαθητείας εγγράφονται οι προαγόμενοι από τη Β΄ τάξη της Σ.Ε.Κ. 
2. Στην Α΄ και Β’ Τάξη Σ.Ε.Κ. εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα (30) συνολικά ωρών εβδομαδιαίως. Ειδικότερα, εφαρμόζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα τεσσάρων (4) ωρών εβδομαδιαίως, με δύο (2) μαθήματα Γενικής Παιδείας, Ελληνική Γλώσσα και Μαθηματικά, που είναι κοινό για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικό πρόγραμμα είκοσι έξι (26) ωρών εβδομαδιαίως, που αποτελείται από μαθήματα Ειδικότητας. Τα μαθήματα ειδικότητας αποτελούνται, κατά προσέγγιση, από 50% θεωρητικό μέρος και 50% εργαστηριακό. 
3. Στην «Τάξη Μαθητείας» εφαρμόζεται πρόγραμμα του εργαστηριακού μαθήματος «Ενισχυτική Εργαστηριακή Εκπαίδευση της Μαθητείας» επτά (7) συνολικά ωρών, επιμερισμένο σε δύο (2) ημέρες εβδομαδιαίως, το οποίο διδάσκεται στη σχολική μονάδα της ΣΕΚ καθώς και τις σχολικές μονάδες του ΟΑΕΔ, από εκπαιδευτικό προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας και του ΟΑΕΔ για διάρκεια ενός σχολικού έτους, ήτοι από την 1η Σεπτεμβρίου έως και την 30η Αυγούστου εκάστου έτους. 
Στην «Τάξη Μαθητείας» εφαρμόζεται «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας - Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» είκοσι οκτώ (28) ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο σε πέντε (5) ημέρες για ένα σχολικό έτος. 
Το «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας - Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» διέπεται από σύμβαση, που συνάπτεται μεταξύ του ΟΑΕΔ και του εργοδότη (φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου), με επιπρόσθετα κίνητρα πρόσληψης του Μαθητευόμενου μετά το πέρας της μαθητείας, για περίοδο δύο ετών τουλάχιστον. Το εργαστηριακό μάθημα πραγματοποιείται σε Εργαστήρια του ΟΑΕΔ ή στα οικεία Εργαστηριακά Κέντρα ή στα Σχολικά Εργαστήρια του ΥΠΑΙΘ. 
Ετησίως, από τη 1η Σεπτεμβρίου έως την 15η Σεπτεμβρίου, οι απόφοιτοι του σχολικού έτους, που ολοκληρώθηκε την 30η Αυγούστου του ίδιου έτους, της Τάξης Μαθητείας, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να παρακολουθούν το Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης, συνολικής διάρκειας εβδομήντα (70) ωρών, για την αρτιότερη προετοιμασία τους για τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες πιστοποίησης προσόντων, απόκτησης Πτυχίου Ειδικότητας, του ΕΟΠΠΕΠ, οι οποίες διεξάγονται ετησίως το τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης. 
4. Τα μαθήματα ανά Ειδικότητα Ομάδας Προσανατολισμού στην Α΄ και Β΄ Τάξη Σ.Ε.Κ. καθώς και οι διδακτικές ώρες αυτών καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων. 
5. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τη σύσταση και λειτουργία της Τάξης Μαθητείας. 
Αξιολόγηση, Προαγωγή και Απόλυση Σπουδαστών 
1. Η αξιολόγηση στα μαθήματα και των τριών τάξεων επικεντρώνεται στην ουσιώδη κατανόηση των κεντρικών θεμάτων και θεμελιωδών εννοιών καθώς και στην κατάκτηση ανώτερων γνωστικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων, όπως η κριτική και συνθετική σκέψη, η αξιολόγηση, η επιχειρηματολογία, η επίλυση προβλημάτων και η πρωτοτυπία. 
2. Η αξιολόγηση βασίζεται ιδίως : 
α) στον προσδιορισμό της ανά μάθημα εξεταστέας ύλης με βάση θεματικές ενότητες, 
β) στην ικανότητα διασύνδεσης ουσιωδών γνώσεων, που προέρχονται από ευρύτερα τμήματα της ύλης του μαθήματος, 
γ) στην κατανόηση των βασικών εννοιών ή, ανάλογα με το γνωστικό αντικείμενο, γεγονότων, διαδικασιών ή διεργασιών του κάθε γνωστικού πεδίου και 
δ) στη δυνατότητα κριτικής αξιολόγησης και ανάπτυξης λογικών επιχειρημάτων και τεκμηρίωσης για θέματα συναφή με την ύλη. 
3. Οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις στην Α΄, Β΄ Τάξη της Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης διεξάγονται ενδοσχολικά και περιλαμβάνουν όλα τα διδασκόμενα μαθήματα, γενικής παιδείας και ειδικότητας με κοινά θέματα για όλα τα τμήματα του ίδιου σχολείου, που καθορίζονται από τον διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες. Τα γραπτά διορθώνονται από τον οικείο διδάσκοντα. 
Ο γενικός βαθμός της Α’ Τάξης & της Β΄ Τάξης προκύπτει από τον μέσο όρο της προφορικής ή και της γραπτής, εφόσον αυτό εξετάζεται γραπτώς, επίδοσης του μαθητή σε κάθε μάθημα. 
Απαραίτητη προϋπόθεση για την προαγωγή του μαθητή αποτελεί η επίτευξη γενικού βαθμού ίσου ή ανώτερου του δέκα (10), καθώς και η επίτευξη μέσου όρου προφορικής και γραπτής βαθμολογίας ίσου ή ανώτερου του δέκα (10) στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών, ανεξαρτήτως του μέσου όρου της βαθμολογίας αυτού. 
Στους προαγόμενους από τη Β’ Τάξη των Σ.Ε.Κ. χορηγείται Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης, που τους αποδίδει αυτοδίκαια το δικαίωμα συμμετοχής στην Τάξη Μαθητείας. Απαραίτητη προϋπόθεση για την απόλυση του μαθητή που εγγράφεται στην Τάξη Μαθητείας είναι η επιτυχής εξέταση στις εξετάσεις πιστοποίησης. Με την επιτυχή εξέταση χορηγείται το Πτυχίο Ειδικότητας. 
4. Οι απόφοιτοι της Σ.Ε.Κ. δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου