Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Συγκρούσεις και διαφωνίες με άδεια ταμεία

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Κορυφώνεται η ανησυχία για το μέλλον της κυβέρνησης, καθώς οι δύο εκ των τριών εταίρων εμφανίζονται με εμφανή ρήγματα στους κόλπους τους, αλλά και με σοβαρές διαφωνίες σε κρίσιμες ψηφοφορίες.

Το κλίμα έγινε εξαιρετικά βαρύ μετά την ψηφοφορία της Τετάρτης, όταν η μεν ΔΗΜΑΡ επιβεβαίωσε την αποστασιοποίησή της, ψηφίζοντας «παρών», το δεν ΠΑΣΟΚ εμφάνισε μια εντελώς ασύντακτη εικόνα με τόσες διαφορετικές γνώμες και ψήφους, που για πρώτη φορά οδήγησε σε μια τόσο μεγάλης διαρκείας καταμέτρηση των ψήφων.

Χθες, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής, ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του από το κόμμα, στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του στον Σκάι και στο Μέγκα, ενώ την αποχώρησή της από το κόμμα έκανε γνωστή και η πρώην υπουργός και πρώην γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. 



Ο κ. Κασσής είπε ότι είναι αποφασισμένος να καταψηφίσει τα μέτρα και επομένως είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει τον δρόμο του, σύμφωνα με όσα είχε πει την προηγουμένη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ πρόσθεσε πως «υπάρχουν και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα» και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε συναδέλφους του.

Από την πλευρά της, η κ. Ξενογιαννακοπούλου στην επιστολή της προς τον πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Βενιζέλο αναφέρει ότι «το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν με εκφράζει ιδεολογικά και πολιτικά», σημειώνοντας ότι διαφωνεί με το πακέτο των νέων μέτρων, με τη θέση του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα αυτό, αλλά και με τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Ακόμη, η πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή έθεσε θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ , σε δηλώσεις της στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ. «Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τις συνεχείς μεταλλάξεις και τις κυλιόμενες συμμαχίες. Ένας αρχηγός με νωπή εντολή, τη στιγμή που είναι δύσκολο να πετύχει σύγκλιση απόψεων με τους βουλευτές του και όταν αυτή η σύγκλιση επιτυγχάνεται με πλασματικό τρόπο, συγκυριακό, ο ίδιος αποδυναμώνει και ανατρέπει τη στοιχειώδη συνοχή που υπάρχει στον ιστό του κόμματος» ανέφερε. 

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. εκφράστηκαν σοβαρές διαφωνίες όσον αφορά στο πακέτο των μέτρων με τον κ. Βενιζέλο να λέει ότι «όποιος δεν μπορεί, δεν αντέχει να ακολουθήσει αυτό το δρόμο, ας μην το κάνει. Να χωρίσουμε τους δρόμους μας με αγάπη αν και είναι για μένα πολύ επώδυνο».

Μάλιστα, από τη συνεδρίαση αποχώρησαν οι Κ. Σκανδαλίδης, Γ. Κουτσούκος, Μάρκος Μπόλαρης και Θ. Τζάκρη. 

Ειδικότερα, ο κ. Σκανδαλίδης, που δεν τήρησε την κομματική γραμμή κατά την ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις και που ήλθε σε αντιπαράθεση με τον Μ. Χρυσοχοΐδης, διατήρησε σοβαρές επιφυλάξεις και για την ψήφιση των μέτρων, ζητώντας η ΚΟ να αποφασίσει, εφόσον ενημερωθεί για το πακέτο των μέτρων. 
«Δεν μπορώ να απαντήσω σήμερα» είπε σύμφωνα με πληροφορίες και αποχώρησε από την αίθουσα.

Ο Νίκος Σηφουνάκης, αναφερόμενος στην εμφάνιση της ΚΟ στη Βουλή, είπε ότι «ήμασταν σαν ένα αυτοδιοικούμενο ή ασύντακτο κοπάδι. Κι αν πάμε έτσι στα μέτρα, θα διαλυθεί και η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ».

Την ίδια ώρα, η ΔΗΜΑΡ εμμένει απολύτως στις ενστάσεις της στα εργασιακά, τόσο όσον αφορά στις αποφάσεις που συνεχίζουν να λαμβάνονται στις συνεδριάσεις των οργάνων του κόμματος, όσο και κατά τις δημόσιες παρεμβάσεις των βουλευτών και των στελεχών της.

Η κατάσταση είναι πλέον οριακή και αναζητείται τρόπος για ανάληψη πρωτοβουλιών, προκειμένου να υπάρξει μια συνολική στάση της κυβέρνησης τόσο όσον αφορά στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης και την κατάληξη σε συμφωνία, ώστε να εκταμιευτεί η δόση και να ληφθούν αποφάσεις επί των θεμάτων της επιμήκυνσης και της συνολικής λύσης, όσο και όσον αφορά για τις ενδοκυβερνητικές σχέσεις και τις επικείμενες ψηφοφορίες.

Στην άλλη πλευρά του λόφου, το στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας παραμένει συμπαγές και συνειδητοποιημένο για τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε η παρούσα κυβέρνηση, αλλά η προχθεσινή ψηφοφορία έδειξε και στην πράξη πως όλα κρέμονται από μία κλωστή.

Τα ταμεία αδειάζουν, η χώρα μένει χωρίς χρηματοδότηση, στο Eurogroup της Τετάρτης δεν ελήφθη η παραμικρή απόφαση και όλα μετατέθηκαν για τις 12 Νοεμβρίου, ενώ την ίδια ώρα οι υπουργοί των Οικονομικών της ευρωζώνης έστειλαν αυστηρό τελεσίγραφο στην Αθήνα να προχωρήσει και να ολοκληρώσει τις διαδικασίες.


Σοφία Βούλτεψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου