Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Στην τελική ευθεία οι λίστες διαθεσιμότητας


Την ώρα που οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, αντιδρώντας στο μέτρο της διαθεσιμότητας, οδεύει προς το τέλος της η σιωπηρή παράταση που είχε δοθεί προς τις διευθύνσεις προσωπικού, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αποστολή στοιχείων με το προσωπικό, το οποίο εμπίπτει στις διατάξεις του μέτρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν εισάγει σχετικούς καταλόγους στη βάση δεδομένων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, 12 από τα 15 υπουργεία, 210 από τους 325 δήμους, σχεδόν το σύνολο των αποκεντρωμένων διοικήσεων και πλήθος από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
Παράλληλα, μέχρι την Παρασκευή, όπως ορίζει και η σχετική εγκύκλιος του αρμόδιου υπουργείου, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να αποστείλουν τις ατομικές διοικητικές πράξεις, οι οποίες θα στείλουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας περίπου 1.500 διοικητικούς υπαλλήλους ΔΕ, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Εκτός από το προσωπικό που θα υπαχθεί στη διαθεσιμότητα και στο μέτρο της κινητικότητας, εκτός Δημοσίου περνούν και περίπου 800 επίορκοι.
Παράγοντες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξεκαθαρίζουν ότι σε αυτοδίκαιη αργία τίθενται οι υπάλληλοι που έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα στο αρμόδιο δικαστήριο για κακουργήματα και για πλημμελήματα υψηλής απαξίας. Όπως, η δωροδοκία και η πλαστογραφία. Στην ίδια ρύθμιση υπάγονται και οι υπάλληλοι που έχουν παραπεμφθεί στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο για μια σειρά σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων του Υπαλληλικού Κώδικα. Όπως, η σοβαρή απείθεια και η απόκτηση οικονομικού οφέλους ή ανταλλάγματος προς όφελος του ίδιου του υπαλλήλου ή τρίτου προσώπου, κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Στο μεταξύ, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατέληξε χθες η πορεία των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αίτημα να μην τεθεί κανένας εργαζόμενος από τους δήμους σε διαθεσιμότητα. Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, με την ΠΟΕ-ΟΤΑ να κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις της. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, οι καταλήψεις σε δημαρχεία και υπηρεσίες θα συνεχιστούν σήμερα, αύριο και την Παρασκευή, με στόχο να μη φύγουν διαπιστωτικές πράξεις από τα γραφεία προσωπικού των δήμων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, Θέμη Μπαλασόπουλο, μέχρι χθες το μεσημέρι 35 δήμοι είχαν αποστείλει λίστες με ονόματα εργαζομένων, οι οποίοι τίθενται σε διαθεσιμότητα.Πρόταση για τη διαθεσιμότητα κατέθεσε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. Σύμφωνα με αυτή, προτείνεται:
-Η επιτάχυνση και ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης δομών και προσωπικού στο σύνολο του Δημοσίου, προκειμένου να διαπιστωθούν ακριβώς οι πραγματικές ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό.
-Η άμεση έκδοση Υπουργικής Απόφασης από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για προσωρινή τοποθέτηση των αποχωρούντων υπαλλήλων ΔΕ Διοικητικού ΙΔΑΧ, στους οργανισμούς προέλευσης. Στην απόφαση θα πρέπει να προβλέπεται η οριστική μετακίνηση, μόνο και εφόσον κατόπιν της ανωτέρω αξιολόγησης προκύψει πλεονάζον προσωπικό.
Δημήτρης Γκάτσιος, στον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου