Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Το έγκλημα του psi


Του Γιώργου Χαρβαλιά
ΚΑΚΩΣ οι μικροομολογιούχοι πήραν προχθές στο κυνήγι τον Βενιζέλο. Γιατί μπορεί ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ως υπουργός Οικονομικών, να υπήρξε ο εκτελεστικός βραχίονας της καταστροφής τους, ο ιθύνων νους του εγκλήματος, όμως, ήταν άλλος. Ο πολυβραβευμένος τραπεζίτης με «τις υψηλές διεθνείς διασυνδέσεις», ο… παρ’ ολίγον εθνοσωτήρας και γνωστότερος στα Μέσα Ενημέρωσης ως «δοτός πρωθυπουργός».

Ο κ. ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ, λοιπόν, ήταν αυτός που σακάτεψε τις ελληνικές τράπεζες, διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία, εξανέμισε την περιουσία των πανεπιστημίων και έκλεισε τα σπίτια χιλιάδων Ελλήνων αποταμιευτών. Γιατί αυτός ήταν που εκτέλεσε πιστά, χωρίς καμία αντίρρηση ή έστω επιφύλαξη, τις εντολές των δανειστών και στην πράξη «κούρεψε» με το περιβόητο PSI την περιουσία του ελληνικού κράτους. Και ο ίδιος ήταν που αποκρούοντας τις συστάσεις του ΔΝΤ, έσπευσε να διαφυλάξει τα ελληνικά ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που είχαν αγοράσει κοψοχρονιά από τη δευτερογενή αγορά οι πρώην εργοδότες του.
ΠΡΟΚΑΛΕΙ εντύπωση ότι ο κύριος Λουκάς, που έστειλε στο καναβάτσο το ελληνικό τραπεζικό και ασφαλιστικό σύστημα, παραμένει ξεχασμένος στο απυρόβλητο, μακριά από το στόχαστρο των Μέσων Ενημέρωσης και όλων όσων αναζητούν αίτια στο σύγχρονο ελληνικό δράμα. Διότι αποδεικνύεται εκ των υστέρων ότι το PSI, έτσι όπως σχεδιάστηκε, χωρίς το παραμικρό δίχτυ ασφαλείας για τους Έλληνες ομολογιούχους, ιδιώτες και θεσμικούς, υπήρξε έγκλημα εις βάρος της ελληνικής οικονομίας, εφάμιλλο με αυτά των κυρίων Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου.
ΑΠΟΤΕΛΕΙ έγκλημα, γιατί παρά τις τεράστιες ζημιές που επέφερε στους κατόχους ελληνικών ομολόγων, η σχέση χρέους προς ΑΕΠ επιδεινώθηκε! Αποτελεί έγκλημα, γιατί προ του PSI η Ελλάδα είχε τράπεζες με κεφάλαια και σήμερα έχει ζόμπι που αγωνίζονται να κρατηθούν στη ζωή υπό επιτροπεία, με τις ενέσεις ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ έχει περάσει από τη… διάσωση της χώρας από τον κύριο Παπαδήμο και οι τράπεζες δεν μπορούν ακόμη, ελλείψει κεφαλαίων, να εμφανίσουν τους αρνητικούς ισολογισμούς τους. Και αυτό θα καταστεί δυνατόν όταν αντλήσουν τα ξένα κεφάλαια που θα βαρύνουν ως χρέος τον Έλληνα φορολογούμενο.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ όμως αυτή, τούτη τη φορά δεν φταίνε οι «κακοί τραπεζίτες». Υποχρεώθηκαν από την κυβέρνηση Παπανδρέου να φορτωθούν ελληνικά ομόλογα, καλύπτοντας τις εκδόσεις για να μη χρεοκοπήσει η χώρα. Όπως υποχρεώθηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία να φορτωθούν τοξικά ελληνικά ομόλογα με υπόδειξη της ΤτΕ, η οποία με τη σειρά της εκτελούσε εντολές των δανειστών.
ΤΙ ΘΑ ’ΧΕ ΓΙΝΕΙ άραγε αν τα ασφαλιστικά ταμεία δεν δέχονταν να πάρουν μέρος στο «κούρεμα», προστατεύοντας τα λεφτά των ασφαλισμένων; Θα είχαν πάει οι διοικητές τους κατηγορούμενοι για… απιστία (!) από την κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά μάλλον τα ομόλογά τους θα αποπληρώνονταν στο ακέραιο, όπως εκείνα του κερδοσκοπικού ιδρύματος DART FOUNDATION, που φρόντισε να… ξοφλήσει ο κύριος Λουκάς.
ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΡΗΜΕΝΑ στα δάχτυλα εγχώρια οικονομικά ΜΜΕ που τόλμησαν να αναδείξουν το θέμα, είναι ο έγκυρος ιστότοπος, Banking News, που έγραφε τις προάλλες: «Σε άλλες χώρες οι άνθρωποι αυτοί θα ήταν στη φυλακή ως εγκληματίες, αλλά δυστυχώς συνεχίζουν να διαδραματίζουν ρόλο στα δρώμενα». Βαριά κουβέντα, αλλά εκατό τοις εκατό αληθινή…
(Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής)  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου