Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Ευρώπη: κάτι κουρασμένα παλικάρια…


Καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες συναντιούνται για την 25η σύνοδό τους μέσα σε τρία χρόνια, ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι, διπλωμάτες και δημοσιογράφοι συλλαμβάνονται από την κάμερα να νυστάζουν και να μοιάζουν εξαντλημένοι. «Είναι σα να βρίσκονται σε θάλαμο βασανιστηρίων» σχολιάζει το Reuters. Και το Νόμπελ Ειρήνης μοιάζει με μακρινή ανάμνηση.
Είναι γεγονός ότι η Ευρώπη κυβερνάται από …νυχτόβιους ηγέτες που έχουν πλέον εξαντληθεί και δεν μπορούν να λάβουν σωστές αποφάσεις. Από τις 25 συνόδους τα τελευταία τρία χρόνια, ελάχιστες έληξαν πριν τις 4 το πρωί, συνήθως μετά από τουλάχιστον 12 ώρες άκαρπων στο σύνολό τους διαπραγματεύσεων. Αν προσθέσουμε σε αυτό και τις περισσότερες από 40 συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών, είναι ευνόητο «το πώς οι θεσμοί που σχεδιάστηκαν για την ευρωπαϊκή σταθερότητα και ειρήνη καταλήγουν σε σύγχυση, αγωνία και πονοκέφαλο» σημειώνει το άρθρο.

Οι συνεδριάσεις με θέμα τη διαπραγμάτευση του κοινοτικού προϋπολογισμού πραγματοποιούνται κάθε 6-7 χρόνια και είναι γνωστό ότι εξαντλούν τα περιθώρια, αφού είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Tόνι Μπλερ περιέγραψε την εμπειρία του το 2005 ως την πιο δύσκολη διαπραγμάτευση, ακόμη πιο δύσκολη και από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Βόρειο Ιρλανδία το 1998 που οδήγησαν στη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.
Ήδη υπάρχουν υποψίες ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι το Σάββατο και πιθανόν την Κυριακή, ενώ το προσωπικό είναι σε ετοιμότητα. «Δεν είναι ακριβώς κάτι λαμπερό και κάποιοι θα έλεγαν ότι μοιάζει με βασανιστήριο» σχολιάζει στο πρακτορείο ένας διπλωμάτης.
Το ερώτημα είναι αν το κλίμα πίεσης οδηγεί σε σωστές αποφάσεις. Όλοι γνωρίζουν ότι οι οδηγοί δεν πρέπει να οδηγούν νυσταγμένοι… Σχετική έρευνα της αμερικανικής National Academy of Sciences έδειξε ότι η προθυμία ενός δικαστή να δώσει χάρη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο κουρασμένος είναι και από το πότε έφαγε τελευταία.
Ένας ευρωπαίος διπλωμάτης αναφέρει το παράδειγμα του Ισραήλ στις διαπραγματεύσεις του, το οποίο κατά τις συζητήσεις για τη συνθήκη του Όσλο άλλαζε διαπραγματευτική ομάδα κάθε έξι ώρες. Ανάλογες τακτικές ακολουθεί και η Κίνα.
Οι Ευρωπαίοι ξεκινούν νέο γύρο διαπραγματεύσεων έπειτα από ατέλειωτες συζητήσεις. Και σα να μην έφτανε αυτό, τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών ετοιμάζονται να ξανασυναντηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου