«Οι εκλογές το συντομότερο δυνατό θα είναι βαλβίδα ασφαλείας. Θα είμαστε αναξιόπιστοι προς την κοινωνία αν οι εκλογές δεν γίνουν όποτε έχουμε συμφωνήσει. Ο κόσμος θέλει να εκφραστεί και η διενέργεια εκλογών είναι αυτή που θα διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα». Με αυτή τη φράση «μπλόκαρε» ο Αντώνης Σαμαράς την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου μέχρι το 2013. Με την οποία φέρεται να συμφώνησε και ο Γιώργος Καρατζαφέρης, αλλά να μην αντέδρασε (ούτε θετικά ούτε αρνητικά) ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.
Οι διάλογοι της τελευταίας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου υπό το Λ. Παπαδήμο, σε αντίθεση με την εικόνα που επιχειρήθηκε να δοθεί και για λόγους που έχουν να κάνουν με τον καθησυχασμό των Ευρωπαίων που όντως ζητούν πολιτική σταθερότητα, αποδεικνύουν το προφανές. Οτι «η κυβέρνηση παραμένει ειδικού σκοπού και η συγκυβέρνηση δεν μπορεί να είναι μακράς πνοής», όπως σε κάποια στιγμή φέρεται να είπε και ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης ήταν εκείνος που φέρεται να άνοιξε το θέμα της συζήτησης περί παράτασης της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου να υπερθεματίζει και να προτείνει να πάει η κυβέρνηση μέχρι και το 2013. Ο Γ. Καρατζαφέρης φέρεται μάλιστα να χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι τα ποσοστά της Αριστεράς θα εκτιναχτούν αν οι εκλογές γίνουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του PSI και την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, καθώς θα είναι νωπό το αρνητικό κλίμα από τα απόνερα των μέτρων που θα περιλαμβάνει η νέα δανειακή σύμβαση.
«Δεν συμφωνώ. Οσο πιο πολλά αντιλαϊκά μέτρα πάρει αυτή η κυβέρνηση τόσο πιο πολύ θα μεγαλώσουν τα ποσοστά της Αριστεράς, που θα εισπράξει κύμα διαμαρτυρίας αν οι εκλογές γίνουν αργά. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό. Θα λειτουργήσουν ως βαλβίδα ασφαλείας, ο κόσμος πρέπει να εκφραστεί», αντέτεινε ο Α. Σαμαράς.
Παρέμβαση Σαμαρά υπήρξε και στην πρόταση του Γ. Παπανδρέου προς τον Λ. Παπαδήμο για τη διενέργεια ανασχηματισμού. «Τα χέρια σου είναι ελεύθερα να πράξεις όπως νομίζεις. Τόσο σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της κυβέρνησης όσο και σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες των υπουργών», φέρεται να είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προς τον πρωθυπουργό.
Οι πληροφορίες θέλουν τον Λ. Παπαδήμο να μην αντιδρά άμεσα και αυτό προκάλεσε την παρέμβαση του προέδρου της Ν.Δ.: «Αν κρίνεις ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στην κυβέρνηση, είναι δικό σου θέμα. Πρέπει να ξεκινήσεις από τους υποψήφιους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει όμως χρόνος για δομικές αλλαγές. Μόνο για την υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων θα “φάμε” ένα μήνα και ο χρόνος αυτός δεν υπάρχει», φέρεται να είπε ο Α. Σαμαράς προς τον Λ. Παπαδήμο.
Αντίστοιχη ήταν και η παρέμβαση του προέδρου της Ν.Δ. όταν ο Γ. Παπανδρέου έθεσε ζήτημα αλλαγών στον εκλογικό νόμο. «Η παρουσία τριών κομμάτων στην κυβέρνηση είναι ευκαιρία να δούμε και άλλα θέματα. Θα μπορούσε να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση σε θέματα όπως οι αλλαγές στη φορολογία, ακόμα και αλλαγές που προσεγγίζουν τα προβλήματα του πολιτικού συστήματος όπως αλλαγές στον εκλογικό νόμο και υιοθέτηση της λίστας», φέρεται να πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Οι αλλαγές αυτές δεν είναι δουλειά αυτής της κυβέρνησης, αλλά της επόμενης. Η ατζέντα αυτής της κυβέρνησης έχει καθοριστεί στη συνάντησή μας υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν αλλάζει. Αυτή η κυβέρνηση είναι ειδικού σκοπού», παρενέβη ο Α. Σαμαράς, «κόβοντας» και αυτήν την πρόταση Παπανδρέου, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι αλλαγές στον εκλογικό νόμο μπορούν να γίνουν από την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά από εκλογές…
Στην ατζέντα το κούρεμα του 13ου και 14ου μισθού
Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες, ο Λ. Παπαδήμος παρουσίασε την ατζέντα της επικείμενης διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, στην οποία συμπεριλαμβάνονταν η μείωση των επικουρικών συντάξεων και η μείωση του κατώτατου μισθού, όπως και η αναπροσαρμογή του 13ου και του 14ου μισθού.
«Δεν μπορούμε να πάμε σε άλλα μέτρα που ενισχύουν την ύφεση. Ενδεχόμενη μείωση του 13ου και του 14ουμισθού θα ανεβάσει την ύφεση κατά 4 μονάδες», αντέτεινε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Σε αυτό το σημείο και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί επέμειναν ότι θα πρέπει να περιμένουν ενδεχόμενη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων και η υπεράσπιση αυτής θα πρέπει να είναι -όπως φέρονται να είπαν- και η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης έναντι των απαιτήσεων της Τρόικας.
Ειπώθηκε μάλιστα -από τους αρχηγούς και όχι από τον Λ. Παπαδήμο- ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων και αυτή καταλήξει σε «πάγωμα» των μισθών για μία τριετία και μέτρα μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, τότε η Τρόικα θα μπορούσε να συμφωνήσει.
Μεγάλο μέρος της σύσκεψης απασχόλησε τους όρους της επικείμενης συμφωνίας για την ολοκλήρωση του PSI. Φαίνεται ότι εκεί υπήρξε συναντίληψη και δόθηκε το πράσινο φως ώστε η κυβέρνηση Παπαδήμου να ολοκληρώσει τη συμφωνία με βάση τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το ύψος του επιτοκίου αλλά και το ύψος του κουρέματος.
Την εβδομάδα που έρχεται, είτε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Λ. Παπαδήμο θα επαναληφθεί είτε θα προτιμηθεί η οδός των κατ’ ιδίαν συναντήσεων του
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής
Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου