Την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σύντομα στις μεγάλες δυσκολίες, που έχουν προκύψει, αλλά και στη μεγάλη πρόκληση να βγει από την κρίση αλώβητη, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο.
Ο κ. Σαμαράς εκτίμησε ότι η Ευρώπη θα ξεπεράσει τις αναταράξεις και ότι η προσπάθεια αυτή θα έχει σαν βασικό της μέσο την ανάπτυξη, γιατί χωρίς αυτήν, όπως είπε, «δημιουργούνται στρατιές ανέργων, τεράστια προβλήματα ανέχειας σε όλον τον κόσμο».
Ευχαριστώντας παράλληλα τον Πατριάρχη για την απόφασή του, από κοινού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, να συμβάλει στο ανθρωπιστικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδας και να βοηθήσει τους φτωχότερους πολίτες σημείωσε ότι «καμιά φορά η πολιτική διαιρεί, αλλά η θρησκεία πάντοτε ενώνει».
Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Μόσχας χαρακτήρισε «πολύ καλές» τις σχέσεις μεταξύ της ρωσικής και της ελληνικής Εκκλησίας. Οι παραδοσιακές σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών , επισήμανε, έχουν πολύ μεγάλη σημασία «και για τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και άλλων ορθόδοξων χωρών, όπου είναι παρούσα η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία».
«Πρόκειται για τους πλέον γερούς δεσμούς, από εκείνους, που συνδέουν τις χώρες μας», ανέφερε ο Ρώσος Πατριάρχης, προσθέτοντας ότι «η πολιτική συγκυρία έρχεται και φεύγει, αλλάζει, ενώ αυτοί οι δεσμοί που ανάγονται στο βάθος των αιώνων, παραμένουν».
Ο Πατριάρχης Κύριλλος είπε επίσης ότι έχει ξεκινήσει ο συντονισμός των ρωσικών φιλανθρωπικών οργανώσεων και των αντίστοιχων της Εκκλησίας της Ελλάδας, “προκειμένου να μπορέσει η Ρωσική Εκκλησία να συμμετάσχει σ’ αυτήν την καλή πράξη, παροχής βοήθειας σε όσους είναι εν ανάγκη στην Ελλάδα”.
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι “σήμερα, πράγματι, περνάμε μια δύσκολη στιγμή, αλλά ελπίζουμε ότι, μέσα στην Ευρώπη, η Ελλάδα θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σύντομα στις μεγάλες δυσκολίες, που έχουν προκύψει, αλλά και στη μεγάλη πρόκληση να βγούμε από την κρίση αλώβητοι”, εκφράζοντας την ελπίδα ότι και η Ευρώπη “θα ξεπεράσει τις δικές της αναταράξεις και ότι η προσπάθεια αυτή θα έχει σαν βασικό της μέσο την ανάπτυξη, γιατί χωρίς αυτήν δημιουργούνται στρατιές ανέργων, τεράστια προβλήματα ανέχειας σε όλον τον κόσμο”.
Ο Πατριάρχης Μόσχας χαρακτήρισε “πολύ καλές σχέσεις” εκείνες μεταξύ της ρωσικής και της ελληνικής Εκκλησίας, εκτιμώντας ότι οι παραδοσιακές αυτές σχέσεις έχουν πολύ μεγάλη σημασία “και για τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και άλλων ορθόδοξων χωρών, όπου είναι παρούσα η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία”.
“Πρόκειται για τους πλέον γερούς δεσμούς, από εκείνους, που συνδέουν τις χώρες μας”, είπε ο Ρώσος Πατριάρχης, προσθέτοντας ότι “η πολιτική συγκυρία έρχεται και φεύγει, αλλάζει, ενώ αυτοί οι δεσμοί που ανάγονται στο βάθος των αιώνων, παραμένουν”.
Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι “εκτός από την ανάγκη να κάνει κανείς αναλύσεις με αριθμούς και με λογιστικά μέσα, έχουμε, ως λαός, την ανάγκη να υπάρχει και πνευματική ανάταση. Χαίρομαι που η Ορθοδοξία προσβλέπει ακριβώς σ’ αυτό, δηλαδή στο δικαίωμα που δίνει στον απλό τον κόσμο να στηρίζεται πάνω της, για να έχει τη δύναμη της πνευματικής αυτής ανάτασης, που είναι απαιτούμενο προκειμένου να βγούμε από την κρίση και πιο εύκολα και πιο ομαλά”.
Ο Πατριάρχης Κύριλλος χαρακτήρισε την Ορθοδοξία “πολύ σημαντικό συστατικό της εθνικής ταυτότητας, τόσο των Ρώσων όσο και των Ελλήνων” και αναφέρθηκε σε σειρά ιερών κειμηλίων από την Ελλάδα, όπως τα λείψανα του Αγίου Δημητρίου και η Τίμια Ζώνη της Παναγίας από το Άγιο Όρος, για τα οποία “ο ρωσικός λαός αποκρίνεται πολύ εγκάρδια στην έλευση προσκυνημάτων”.
“Εκατομμύρια άνθρωποι, παρά το δυνατό κρύο, περιμένουν επί πολλές ώρες στις ουρές να προσκυνήσουν τα κειμήλια αυτά. Ούτε ένα πολιτικό συλλαλητήριο, ούτε ένα αθλητικό γεγονός δεν έχει συγκεντρώσει τόσους ανθρώπους, όσοι προσέρχονται να προσκυνήσουν τα κειμήλια που μας φέρνουν. Και όσο ισχύει αυτό, έχουμε ελπίδα για το μέλλον”, είπε ο Ρώσος Πατριάρχης, αναφερόμενος ειδικότερα και στο θέμα της τίμησης των νεομαρτύρων, τόσο των Ρώσων όσο και των Ελλήνων, “τους οποίους αντιμετωπίζουμε με πάρα πολύ μεγάλη ευλάβεια”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου