Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Οι νταβάριτς Σαμαράς, Πούτιν και μίστερ Gazprom

Της Μαρίνα Μάνη

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησε επί μιάμιση ώρα με τον Αντώνη Σαμαρά χθες για τα πάντα, μόνο που τον δέχθηκε στην παγωμένη Μόσχα όχι ως πρωθυπουργός, αλλά ως ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος «Ενιαία Ρωσία» που αποτελεί «αδελφό» κόμμα της ΝΔ. Ο λόγος; Διότι μόνο έτσι θα μπορούσε να παρακαμφθεί το «σιδερένιο» ρωσικό πρωτόκολλο και να γίνει η συνάντηση, καθώς ο κ. Σαμαράς δεν είναι «ομόλογός» του, δηλαδή πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε μετά την συνάντηση στο «ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στη διάθεση που έδειξε ο κ. Πούτιν να βοηθήσει τη χώρα μας» και πρόσθεσε: «Μείναμε σύμφωνοι να βρισκόμαστε σε επαφή. Η Ελλάδα έχει ανάγκη σήμερα όλους τους φίλους της και η Ρωσία μπορεί να αποδειχθεί ένας πολύτιμος φίλος».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο και το ρωσικό Νόβοστι:

Συζητήθηκαν αναλυτικά οι προοπτικές προώθησης της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών, καθώς και το ρωσικό ενδιαφέρον για διαγωνισμούς ιδιωτικοποιήσεων, κυρίως σε σημαντικές υποδομές, όπως λιμάνια, αεροδρόμια και, πιθανώς, σιδηροδρόμους.

Επενδύσεις και Gazprom

Ο Ρώσος πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην κατασκευή της νότιας διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, η κατασκευή του οποίου επιταχύνεται καθώς θα ξεκινήσει πριν το τέλος του 2012 αντί της άνοιξης του 2013. Ο κ.Πούτιν τόνισε ότι, έως τότε, η Ρωσία επιθυμεί να έχουν ληφθιεί από τις χώρες-εταίρους του έργου (όπως η Ελλάδα) όλες οι αποφάσεις που απαιτούνται (π.χ. ποσότητες, διαδρομές κλπ).

Αυτό, ειδικά, το θέμα τέθηκε στη συνάντηση που είχε ο κ.Σαμαράς και με τον πρόεδρο της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, στην οποία συμμετείχε ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΠΑ (και τομεάρχης Ενέργειας της ΝΔ) Μάκης Παπαγεωργίου. Στη διάρκειά της τέθηκε, από πλευράς Gazprom, και μια νέα ιδέα για κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, από την οποία το ηλεκτρικό ρεύμα που θα περισσεύει θα μπορεί να εξάγεται στην Ιταλία.

Στη συζήτηση Σαμαρά-Πούτιν επανήλθε και το θέμα του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη που έχει παγώσει μεν, αλλά εξακολουθεί να ενδιαφέρει τη Μόσχα.

Εξαγωγές και τουρισμός

Ο κ. Σαμαράς έθεσε κι άλλα ζητήματα, όπως η διευκόλυνση της πρόσβασης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά και η προώθηση του ελληνικού τουρισμού ( σ.σ. διευκολύνσεις στη χορήγηση βίζας).

Κατά το Νόβοστι, οι δύο άνδρες «αντάλλαξαν λεπτομερώς απόψεις και για την κρίση στην Ευρωζώνη».


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου