Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Αλήθειες και Ψέματα


Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης


  Μια νέα μελέτη του ΟΟΣΑ κατατάσσει τις Σκανδιναβικές χώρες στις σταθερά πιο ανταγωνιστικές παγκοσμίως. Με δεδομένο ότι είναι ο χώρες με το ισχυρότερο κοινωνικό κράτος, με τις ποσοστιαία μεγαλύτερες κοινωνικές δαπάνες και τον μεγαλύτερο δημόσιο τομέα, αφού σε όλες ένας στους τρεις του ενεργού πληθυσμού εργάζεται στο δημόσιο(Νορβηγία 33%, Δανία 32%, Σουηδία 31% ) ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 13,6%, (η Τρόϊκα θέλει να το κατεβάσει στο 9%) αποδεικνύει ότι δεν ισχύει ο νεοφιλελεύθερος ισχυρισμός πως το δημόσιο είναι το πρόβλημα της ανάπτυξης. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τα συμπεράσματα του Δείκτη-Συντελεστή κατανομής του εισοδήματος(βλέπε Πίνακα του 2009), που δείχνει ότι οι σκανδιναβικές χώρες έχουν την δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος, ενώ αντιθέτως οι ΗΠΑ βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο μ’ αυτό της Κίνας και της Μοζαμβίκης, καταλαβαίνει κανείς ότι όλοι οι ισχυρισμοί των νεοφιλελεύθερων στοχεύουν μόνο σε ένα πράγμα: να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τους πλούσιους, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς. 

Συντελεστής Gini (από τον ιταλό Corrado Gini) είναι ο δείκτης διανομής του εισοδήματος με  τιμές μεταξύ 0 και 1: Ένας χαμηλός συντελεστής Gini δείχνει περισσότερη ίση διανομή εισοδήματος ή πλούτου, ενώ ένας υψηλός συντελεστής Gini δείχνει περισσότερη άνιση διανομή. Συνεπώς όσο μεγαλύτερη η τιμή του συντελεστή τόσο μεγαλύτερη και η ανισοκατανομή εισοδήματος.

Εκτός τούτων, οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν τα υψηλότερα επίπεδα της γυναικείας συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό στον κόσμο, και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ανάπτυξη στις σκανδιναβικές χώρες κατά την τελευταία δεκαετία είναι ένα ισχυρό επιχείρημα κατά της λογικής των νεοφιλελεύθερων και της πολιτικής μείωσης των δημοσίων δαπανών. Σε ομιλία του σε οικονομικό φόρουμ, ο πρώην πρόεδρος της Σουηδίας, ο Γκόραν Πέρσον είπε τα εξής:
«Έχουμε ισχυρά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και παράλληλα ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα ανεργίας στον κόσμο.
Έχουμε υψηλές δημόσιες δαπάνες - αλλά είχαμε μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία δέκα χρόνια από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ.
Έχουμε ένα μεγάλο δημόσιο τομέα - αλλά υπάρχει και μια έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία ανταγωνίζεται επιτυχώς στην παγκόσμια αγορά. Εδώ και δεκαετίες, οι Σκανδιναβικές χώρες  συνδυάζουν την οικονομική ανάπτυξη με ένα ισχυρό και ασφαλές Κοινωνικό Κράτος, στηριζόμενοι στην οικονομική αρχή (οικονομία =αισιοδοξία), που λέει: «οι άνθρωποι που αισθάνονται ασφαλείς, είναι δημιουργικοί και τολμούν να κάνουν αλλαγές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου