Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Η «Laptop & Latte» γενιά βρήκε το Κόμμα της ;

Το δημοσίευμα που παραθέτουμε παρακάτω είναι από τον  διαδικτυακό Spiegel. Πιστεύουμε ότι και λόγω της κίνησης των «Αγανακτισμένων» παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Η πολιτική εμφάνιση των Γερμανών «Πειρατών» μπορεί να θεωρηθεί ως συνέχεια της πρώτης εκδήλωσης του φαινομένου, στη Σουηδία, όπου είχε αποκλειστικό στόχο την κατάργηση των copyrights.
Οι Γερμανοί Πειρατές είναι κόμμα αυτό-οργάνωσης «από τα κάτω» και η επιτυχία τους στο Βερολίνο απηχεί το πρωτεύον πρόβλημα της πολιτικής σε όλο το Δυτικό Κόσμο : την κρίση αντιπροσωπευτικότητας.
Οι κοσμογονικές εξελίξεις στην Τεχνολογία και η συγκέντρωση κεφαλαίου σε περιορισμένο κύκλο επέβαλαν νέα μορφή κοινωνικής οργάνωσης και νέες κοινωνικές σχέσεις, που αφενός οδήγησαν ευρέα στρώματα βίαια στο περιθώριο αφετέρου προκάλεσαν στους ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης απογοήτευση και οργή για τους πολιτικούς τους εκπροσώπους,........
αφού οι τελευταίοι δεν μπόρεσαν να προστατεύσουν τούς εκλογείς τους από την πλήρη κοινωνική επικράτηση ισχυρών ιδιωτικών συμφερόντων.
Οι Πειρατές στη Γερμανία, με τις ιδιαιτερότητες τους (μαλακά ναρκωτικά και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα), προοιωνίζουν μια, ακόμη στα σπάργανα, απόπειρα αντίδρασης των πολιτών στην «μάταιη ψήφο».
Όπως έγραψε μια γερμανική εφημερίδα «Στην Αθήνα και στη Μαδρίτη οι νέοι αγανακτούν. Στο Βερολίνο πάνε και ψηφίζουν».
Μια ιδιαίτερη παράμετρος επισημαίνεται από τους Financial Times Deutschland  : «Το γεγονός ότι το κόμμα μπόρεσε να προσελκύσει πολλούς μη-ψηφίζοντες δείχνει πόσο (εκλογικό) δυναμικό έχει παραμεληθεί από τα καθιερωμένα κόμματα κατά στο παρελθόν».
Κάτι που οφείλει να ληφθεί υπόψη και στην Ελλάδα.
Αλλά οι Πειρατές στέλνουν στους παραδοσιακούς πολιτικούς σχηματισμούς και το ισχυρό, δαρβινικό θα λέγαμε μήνυμα : αν δεν προσαρμοστείτε στους καιρούς κινδυνεύετε…
Προφήτης
Links:
Γερμανοί «Πειρατές» : http://berlin.piratenpartei.de/
Σουηδοί «Πειρατές» : http://www.piratpartiet.se/international/english
Οι επισημάνσεις στο πρωτότυπο κείμενο δικές μας

Μεταφρασμένο άρθρο Spiegel
Το Κόμμα των Πειρατών άφησε άναυδο το πολιτικό κατεστημένο της Γερμανίας –και οι ίδιοι έμειναν άναυδοι – την περασμένη Κυριακή, με το να έρθει «από το πουθενά» και να κερδίσει 8,9% των ψήφων στις περιφερειακές εκλογές του Βερολίνου
Σκοπεύει τώρα να κερδίσει έδρες στο εθνικό κοινοβούλιο, στις γενικές εκλογές του 2013. Και μπορεί κάλλιστα να το επιτύχει – το Κόμμα εκφράζει  μια φρέσκια πολιτική δύναμη που αντιπροσωπεύει μια ολόκληρη γενιά χρηστών του Διαδικτύου, λένε πολιτικοί παρατηρητές.
Οι Πειρατές ελκύουν ανθρώπους που έχουν μεγαλώσει με το Διαδίκτυο, για τους οποίους τα παραδοσιακά κόμματα δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν. Πολλοί λαχταρούν ένα νέο, πιο προσιτό, ειλικρινές ύφος πολιτικής που ενστερνίζεται το πνεύμα της εποχής του Διαδικτύου. Βλέπουν το Web ως μια θετική συνιστώσα στη ζωή τους, εκεί που οι κοστουμαρισμένοι, παραδοσιακοί πολιτικοί, κατά τη γνώμη τους, το βλέπουν ως μια απειλή που πρέπει να παρακολουθείται και να ελέγχεται.
Την Τρίτη, σχολιαστές στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης υποστήριζαν ότι οι Πράσινοι και η Αριστερά έχασαν την ευκαιρία που είχαν να προσελκύσουν τη γενιά του Web. Οι Πειρατές είναι μοντέρνοι, αντισυμβατικοί, αναζωογονητικά ερασιτεχνικοί και κατά του κατεστημένου, όπως οι Πράσινοι πριν 30 χρόνια. Και, όπως οι Πράσινοι, μπορεί επίσης να ήρθαν για να μείνουν.
Η αριστερής απόκλισης Berliner Zeitung γράφει:
«Κάποιος θα αναρωτιόταν: Πόσο επιπόλαιη είναι μια πόλη που δίνει 9% των ψήφων της σε πολιτικά αρχάριους; Μπορεί κάτι να θεωρηθεί διασκεδαστικό, όταν πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη για τα επόμενα πέντε χρόνια;  Πάντως, οφείλει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, κάτι που η Αριστερά και οι Πράσινοι θα έπρεπε να είχαν κάνει από πολύ νωρίτερα. Αν και το Διαδίκτυο από τις απαρχές του προκάλεσε ρομαντικά οράματα ενός νέου, πιο δίκαιου κόσμου, ούτε η Αριστερά ούτε οι Πράσινοι κατανόησαν ποτέ το πολιτικό δυναμικό του Web. 
«Η γνώση για όλους είναι δύναμη για όλους» – άφησαν τέτοια συνθήματα σε αθέατους χάκερς.
«Οι πειρατές είναι παιδιά του Μαρξ και της Microsoft που προσπαθούν να χειραφετηθούν απ’ αυτούς. Είναι το μόνο κόμμα που αντιμετώπισε το Διαδίκτυο χωρίς δυσπιστία ή επιθυμία να του επιβάλουν έλεγχο. Η επιτυχία τους πηγάζει από το γεγονός ότι έχουν μετουσιώσει την ευφορική κοινωνική εμπειρία που πολλοί συναρτούν με το Διαδίκτυο σε πολιτικό πρόγραμμα, αν και αόριστο».
Η οικονομική εφημερίδα Financial Times Deutschland γράφει:

«Οι νεοφερμένοι στην πολιτική σκηνή θα μπορούσαν να αποτελέσουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για τα καθιερωμένα κόμματα από ό,τι πολλοί θεωρούν, εκτιμώντας τους ως περιστασιακό φαινόμενο. Μπορούν να δώσουν στους ψηφοφόρους κάτι που οι Πράσινοι, οι Σοσιαλδημοκράτες, η Αριστερά ή το (συνδεδεμένο με τον επιχειρηματικό κόσμο) FDP έχουν έντονα ανάγκη: Όχι μόνο επιτηδειότητα στο Internet αλλά και ένα εντελώς νέο, ανανεωτικό ύφος πολιτικής».
«Οι παραδοσιακοί πολιτικοί φαίνεται να ξεχνούν ότι 57 εκατομμύρια Γερμανοί χρησιμοποιούν τακτικά το Διαδίκτυο. Η «Ιντερνετ-ο-φοβία» των πολιτικών δεν ταιριάζει σε ανθρώπους που συνδέουν το Web με επέκταση των γνώσεών τους, του κύκλου των φίλων τους και των δυνατοτήτων ψυχαγωγίας τους. (Το Διαδίκτυο) Είναι ένα σταθερό, φυσιολογικό μέρος της ζωής τους. Δεν ανέχονται πλέον η μοίρα του να καθορίζεται από μια κυβέρνηση που προφανέστατα δεν το κατανοεί».
«Πολλοί χρήστες του Διαδικτύου θέλουν ελευθερία και δικαιοσύνη στο Web. Έψαχναν για ένα ευνοϊκά διακείμενο προς Διαδίκτυο κόμμα για την “laptop and latte” γενιά – και βρήκαν τους Πειρατές. Το γεγονός ότι το κόμμα μπόρεσε να προσελκύσει πολλούς μη-ψηφίζοντες δείχνει πόσο (εκλογικό) δυναμικό έχει παραμεληθεί από τα καθιερωμένα κόμματα κατά στο παρελθόν».
Η κεντροαριστερή Süddeutsche Zeitung γράφει:
«Η αγάπη για το Διαδίκτυο δεν επαρκεί ως μόνη εξήγηση για την επιτυχία των Πειρατών, δεδομένου ότι συγκριτικά και οι Πράσινοι δεν είναι άσχετοι με το Διαδίκτυο. Βρίσκεται κάπου βαθύτερα. Μπορεί να εντοπιστεί στην εμπειρία ζωής μιας γενιάς που μεγαλώνει σε έναν κόσμο όπου μετρούν η απόδοση, η οικονομική επιτυχία και η προσαρμοστικότητα. Σε αντίθεση με τους γονείς τους, πολλοί οφείλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους γρήγορα, να βρουν δουλειά γρήγορα, να προχωρήσουν στη σταδιοδρομία τους γρήγορα,  ώστε να έχουν χρόνο για να αποκτήσουν οικογένεια».
«Ζουν με την αίσθηση ότι έχουν στερηθεί τα έξαλλα χρόνια της ζωής τους, και με το φόβο της καθυστέρησης σε σχέση με τους υπόλοιπους. Μερικοί έχουν ήδη σταματήσει να ψηφίζουν. Αισθάνονται απόβλητοι σε ένα σύστημα το οποίο γι’ αυτούς είναι σαν ένας υπολογιστής που έχει σταματήσει να ανταποκρίνεται. Οι Πειρατές προσφέρουν καταφύγιο για την ανυπομονησία τους και για την λαχτάρα τους για μια ελευθερία που πολλοί από αυτούς ποτέ δεν απόλαυσαν».
«Οι Πειρατές δεν έχουν απλώς αρπάξει τα θέματα των Πρασίνων, όπως  πολιτικά δικαιώματα, συν-καθορισμός και διαφάνεια. Κάνουν επίσης τους  κέντρο-αριστερούς Σοσιαλδημοκράτες να φαίνονται ντεμοντέ. Ο δήμαρχος Klaus Wowereit (SPD) αποκαλύφθηκε στην έκθεση ηλεκτρονικών ειδών IFA στο Βερολίνο ως ένας που δεν ξέρει πώς να χρησιμοποιεί ένα smart phone και ούτε το χρειάζεται».
Η κεντροαριστερή εφημερίδα του Βερολίνου Der Tagesspiegel γράφει:
«Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους Πειρατές για την ωραιότερη έκπληξη της βραδιάς των εκλογών. Γιατί μας υπενθυμίζουν ότι τα πολιτικά κόμματα προέρχονται από το λαό, και ότι η αυτο-οργάνωση μπορεί (ακόμα) να είναι ο τρόπος ώστε οι άνθρωποι να συναντώνται με σκοπό να επιτύχουν κάτι.»
«Είναι εντελώς ανοικτό το αν και πώς θα αναπτυχθούν πέρα από το Βερολίνο. Αλλά δεν χρειάζεται πολύ φαντασία για να αντιληφθούμε ότι μια επανάσταση, όπως η ψηφιακή, ενδέχεται να έχει εξίσου σοβαρές επιπτώσεις όπως η βιομηχανική επανάσταση, που γέννησε το φιλελεύθερο, το συντηρητικό και το εργατικό κόμμα».
«Οι στόχοι των Πειρατών είναι τόσο ασαφείς όσο και θεμιτοί. Βασικότερο στοιχείο του προγράμματος τους είναι η διαφάνεια, και αυτό τους καθιστά ελκυστικούς επειδή η πολιτική στις μέρες μας ταυτίζεται με το ακριβώς αντίθετο».

antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου