Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Ελεγχόμενη χρεοκοπία – πακέτο για Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία ;


Σε συνεργασία της Ε.Ε. με τους G20 θα επιχειρηθεί να λυθεί το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλία, αναφέρουν πληροφορίες του antinews από τις Βρυξέλλς. Ενδεχομένως πρόκειται για το plan B και το σενάριο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας που οι Γερμανοί λένε ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή.
Η βασική ιδέα είναι να αναδιαρθρώσουν το χρέος που οφείλεται σε ιδιώτες και αυτό να γίνει «πακέτο» για Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία. Το όφελος αυτής της πρωτοβουλίας είναι πως λύνει συνολικά το πρόβλημα χρέους της ευρωζώνης.

Βάση του σχεδίου οι ιδιώτες θα χάσουν περίπου το 50% των ομολόγων και των επενδύσεων σε κρατικά χρεόγραφα που έχουν κάνει σ’ αυτές τις 3 χώρες. Ζημιωμένες θα είναι και οι δανείστριες χώρες, καθώς θα μειωθεί το επιτόκιο, ενώ το ΔΝΤ δεν θα έχει καμία αλλαγή.
Για να επιτευχθεί χρειάζεται η συνηγορία όλων των χωρών της Ε.Ε., αλλά και των G20, δηλαδή των ΗΠΑ και των χωρών BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα), που είναι οι ανερχόμενες δυνάμεις – θυμάστε που ο ΓΑΠ ήθελε να πάει στις ΗΠΑ και να συναντήσει εκπροσώπους τους;
Ένα ερώτημα είναι πότε θα γίνει αυτό. Η πρόταση θα δημοσιοποιηθεί τον Νοέμβριο και το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα λέει μέχρι τέλος του έτους λαμβάνοντας υπόψη την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που θα γίνει τον Δεκέμβριο. Όμως πιθανότατα θα μπορεί να αποφασιστεί αρχές του επόμενου έτους. Οι G20 θα το αποφασίσουν σε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών τους.
Χθες ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου Sky News, Ed Conway μετέδιδε από το Twitter ότι οι υπουργοί Οικονομικών του G20 ετοιμάζονται για ελληνική χρεοκοπία,
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική χρεοκοπία -τον τύπο της οποίας δεν διευκρινίζει- προσδιορίζεται χρονικά για μετά τον Οκτώβριο, ενδεχομένως ακόμα και μετά τη σύνοδο του G20 στις Κάννες, στις αρχές Νοεμβρίου.
Παράλληλα, σημειώνει ότι η ελληνική χρεοκοπία δεν σημαίνει και έξοδο από την ευρωζώνη και πώς δεν υπάρχει καμία σχετική ένδειξη επ’ αυτού, σύμφωνα με το κλίμα που μεταδίδεται από την Ουάσινγκτον, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη το ετήσιο συνέδριο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου