Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Κρούγκμαν: "Στροφή 180 μοιρών"

«Στροφή 180 μοιρών» ζητά ο διακεκριμένος οικονομολόγος και νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν,  από την πολιτική λιτότητας που εφαρμόσθηκε σε Ελλάδα, Ιρλανδία και άλλες χώρες, της ευρωζώνης και όχι μόνο, για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης και των ελλειμμάτων, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στους NewYorkTimes( και αναδημοσιεύεται σήμερα στην «Ελευθεροτυπία»).
Ο Π. Κρούγκμαν  αναφέρει ότι η «λιτότητα έλαβε σάρκα και οστά», κάνοντας λόγο για «άγρια προγράμματα» σε Ελλάδα και Ιρλανδία, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό δεν βοήθησε........
 «Όσο κι αν φαίνεται περίεργο όμως,  η εμπιστοσύνη δεν αποκαταστάθηκε. Για κάποιο λόγο, οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές ανησυχούν περισσότερο για την έλλειψη πελατών και θέσεων εργασίας, παρά για τη δημοσιονομική αρετή των κυβερνήσεών τους. Και τη στιγμή που η ανάπτυξη μηδενίζεται, η ανεργία παραμένει σε καταστροφικά υψηλά επίπεδα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού» επισημαίνει.
Ο διακεκριμένος οικονομολόγος ζητά αλλαγή πολιτικής και «ουσιαστική βοήθεια τώρα στην οικονομία» αντί  για «υποθετικά οφέλη σε βάθος δεκαετίας». Ο ίδιος συμπληρώνει: «Τα πρέπει να γίνει; Η απάντηση είναι ότι πρέπει να σπρώξουμε με όλη μας τη δύναμη για να βάλουμε μπροστά την οικονομία, όχι στο μέλλον, αλλά τώρα. Προς το παρόν αυτό σημαίνει αύξηση,  όχι μείωση των κυβερνητικών δαπανών και επιθετικές παρεμβάσεις από την αμερικανική και τις άλλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου».

Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου