Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Κύριοι πιστωτές εκτός από αριθμούς υπάρχουν και άνθρωποι

Αποφασισμένος και χωρίς ίχνος υποχώρησης έναντι των απαιτήσεων της τρόικας εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός που επιμένει ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στο παιχνίδια των πιστωτών. Ο Αντώνης Σαμαράς το είπε καθαρά το βράδυ της Πέμπτης στον Economist: στόχος είναι να μην έχει ανάγκη η χώρα πολύ σύντομα από άλλα δάνεια και θα είναι η επόμενη χώρα, μετά την Πορτογαλία και την Ιρλανδία που βγαίνει από το μνημόνιο.
Οι «κόκκινες γραμμές» θεωρούνται δεδομένες και η κυβέρνηση αναμένεται να επιδείξει πολιτικό τσαμπουκά ενόψει της μεγάλης και πιο κρίσιμης αξιολόγησης από την τρόικα το φθινόπωρο. Τότε τοποθετείται και η μείωση της φορολογίας που θα γίνει μονομερώς, καθώς η τρόικα ήδη έχει φροντίσει να στείλει μήνυμα ότι δεν συμφωνεί.

Ο Αντώνης Σαμαράς όμως το επανέλαβε και δημόσια και σε αυτή τη λογική θα κινηθεί. Άρα, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται αντιδράσει εξίσου σκληρά στους εκπροσώπους των πιστωτών, δείχνοντας ότι προέχουν οι άνθρωποι και όχι οι ψυχροί αριθμοί. Απέναντι στην μυωπική οπτική της τρόικας, τις ιδεοληψίες, τους δογματισμούς και την πρακτική της επιβολής που πιστωτών που επιτείνουν και επεκτείνουν τη κρίση, ο Πρωθυπουργός φαίνεται επιλέγει τη σκληρή γραμμή.
Αυτή η σκληρή γραμμή δεν σημαίνει ότι δημιουργεί το κλίμα για πρόωρες εκλογές, καθώς πριν προχωρήσει αρκετά η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν υπάρχει σχέδιο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Απλά, από εδώ και πέρα η κυβέρνηση θα θέτει πιο έντονα διάφορα θέματα και το μήνυμα είναι σαφές και ξεκάθαρο προς την τρόικα: υπάρχει και η κοινωνία, της οποίας οι αντοχές έχουν ξεπεραστεί, αλλά ταυτόχρονα προέχει και η πολιτική σταθερότητα.
Κανείς δεν μπορεί να διαγνώσει το βαθμό της σύγκρουσης με την τρόικα, αλλά είναι σαφές ότι η επιλογή αυτή να διαφοροποιηθεί επί της ουσίας στο μίγμα της οικονομικής πολιτικής και να προχωρήσει και σε μονομερείς ενέργειες, π.χ. φοροελαφρύνσεις, συνιστά μια πολιτική απόφαση με ξεχωριστή σημασία, διότι δείχνει ότι η κυβέρνηση που εκ των συνθηκών πιέζεται από την κοινωνία και τις κοινοβουλευτικές ομάδες, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δεν είναι πλέον διατεθειμένη να κινείται στους ρυθμούς της τρόικας.
Μάρκος Αυρήλιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου