Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Εκλογές το Φθινόπωρο;

Όσοι διαβάσουν Κυριακάτικες εφημερίδες θα διαπιστώσουν ότι υπάρχουν ρεπορτάζ για μυστικές εισηγήσεις που κάνουν στον πρωθυπουργό να πάει σε εκλογές μέσα στο φθινόπωρο. Ως «εισηγητή» για παράδειγμα η Real News αναφέρει τον Χρύσανθο Λαζαρίδη ενώ υπάρχουν κι άλλα κυβερνητικά στελέχη που φέρονται να υποστηρίζουν την συγκεκριμένη πρόταση.
Την άποψή τους την στηρίζουν στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να πει «όχι» σε νέα μέτρα την ίδια στιγμή που οι Βρυξέλλες πιέζουν για περικοπές, για διατήρηση της έκτακτης εισφοράς για άλλα δύο χρόνια, για ομαδικές απολύσεις και νέο ασφαλιστικό. Σκληραίνουν δηλαδή τη στάση τους λέγοντας από τη μια ότι η Ελλάδα καθυστερεί όσα υποσχέθηκε ενώ θέτουν νέα προαπαιτούμενα για να αναδιαρθρωθεί το χρέος.

Σιγά τη μυστική εισήγηση, λέμε εμείς. Εδώ και μήνες γράφουμε στο antinews ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει και δεν θα κάνει… παρέλαση τον Οκτώβριο αν πάει δε για νέα μέτρα. Εδώ και πολύ καιρό λέμε ότι οι πρόωρες εκλογές θα είναι αναπόφευκτες αν στη Βουλή κατατεθούν νέα μέτρα λιτότητας που οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη εξαθλίωση τον ελληνικό λαό.
Είναι ίσως και υποχρέωση της κυβέρνησης, αν πιεστεί από την τρόικα να τσακιστούν για άλλη μια φορά τα λαϊκά στρώματα και οι μικρομεσαίοι που συνήθως πλήττονται, να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Μπορεί να είναι επώδυνο κάτι τέτοιο, όμως, δεν μπορεί ούτε η χώρα ούτε ο Αντ. Σαμαράς να είναι όμηροι των δανειστών που όλο απαιτούν και περισσότερο. Δεν είναι δυνατόν να μιλάνε για νέες περικοπές και για νέους φόρους όταν οι Έλληνες έχουν χάσει το 1/3 του εισοδήματός τους και 1,5 εκατ. τουλάχιστον άνεργοι κοιτάνε αποσβολωμένοι την κατάσταση της χώρας.
Με πιο θράσος θα απαιτήσουν οι τροικάνοι περισσότερα από αυτά που έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει η Ελλάδα και τα οποία μάλλον θα πρέπει να αλλάξουν διότι οι εξελίξεις στην ελληνική κοινωνία είναι ραγδαίες;
Κανείς δε λέει ότι ξαφνικά πρέπει να επικρατήσουν οι λαϊκιστές που ζητάνε να χαθούν οι θυσίες τόσων ετών και να γυρίσει η Ελλάδα στο 2009 χωρίς όμως να έχει χρήμα για να τα κάνει αυτό. Όχι, δεν θα γίνουμε όλοι σαν τα μούτρα του Τσίπρα και της παρέας τους που έχουν ανακαλύψει τη μηχανή που κόβει ευρώ αλλά δε μας λένε που την έχουν κρύψει. Ούτε θα γίνουμε σαν τους ψηφοθήρες του ΠΑΣΟΚ και της δεξιάς που χαϊδεύουν αυτιά και δε λένε την αλήθεια στον ελληνικό λαό.
Η κατάσταση είναι δύσκολη, όμως η ελπίδα υπάρχει για καλύτερο μέλλον. Αν είναι η τρόικα να ξαναφέρει την κατάθλιψη, αν είναι να ζήσουμε ένα ακόμη φθινόπωρο με σκληρές διαπραγματεύσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε νέα μέτρα, τότε καλύτερα να πάμε σε εκλογές.
Πιθανότατα η κυβέρνηση να μπορεί να μαζέψει 180 βουλευτές και να πάει για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν και είναι δύσκολο κανείς δεν αποκλείει το σενάριο αυτό που ουσιαστικά θα δώσει παράταση στο παρόν κυβερνητικό σχήμα. Όμως τι να την κάνεις μια κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αν υποχρεωθεί να εφαρμόσει νέα σκληρά μέτρα; Είναι επομένως καλύτερες οι εκλογές, είναι πιο καθαρό και τίμιο τη λύση να την δώσει ο ελληνικός λαός το φθινόπωρο. Κι αν έχει αποβλακωθεί από τα ψέματα του κ. Τσίπρα ας ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα σε λίγους μήνες θα έχει καταλάβει πόσο τραγικό λάθος έκανε. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν πρέπει να αλλάξει γιατί είναι… απαραίτητη και δεν μπορούμε χωρίς αυτήν.
Το καλύτερο σενάριο για την πατρίδα είναι η παρούσα κυβέρνηση να εργαστεί ακόμη περισσότερο για μια βιώσιμη λύση για το μέλλον της χώρας. Να βρει τους τρόπους να ενισχύσει τον χειμαζόμενο λαό κι όχι να τον οδηγήσει σε μεγαλύτερη εξαθλίωση. Κάτι τέτοιο δεν θα το αντέξει ούτε η κοινωνία ούτε το πολιτικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου