Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Ποιοι εκπαιδευτικοί εντάσσονται σε ειδικές κατηγορίες για μετάθεση

Εντός των ημερών αναμένεται η ανακοίνωση των μεταθέσεων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση πιθανόν να ανακοινωθούν στις 10 ή τις 11 Ιουλίου ενώ μια εβδομάδα αργότερα θα ανακοινωθούν εκτός απροόπτου οι μεταθέσεις της δευτεροβάθμιας ( 18 ή 21 Ιουλίου ).
Το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συνεδρίασε στις 3 Ιουλίου και ένα από τα θέματα που εξέτασε ήταν οι αμφισβητούμενες αιτήσεις μετάθεσης για ένταξη σε ειδική κατηγορία.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τους αιρετούς κ. Κορδή και κα Αναγνώστη, υπάρχουν συγκεκριμένες παθήσεις που εντάσσουν τους εκπαιδευτικούς σε ειδικές κατηγορίες αν και υπάρχουν και άλλες σοβαρές ασθένειες που δεν προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.
Το ΚΥΣΔΕ ομόφωνα συμφώνησε στην αναγκαιότητα ένταξης και νέων σοβαρών ασθενειών στην ειδική κατηγορία μεταθέσεων. Ωστόσο για να διευρυνθούν οι εντασσόμενες ασθένειες απαιτείται άμεσα η συγκρότηση ειδικής επιτροπής για το σκοπό αυτό και η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες κατά τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις μετατίθενται ή τοποθετούνται κατά προτεραιότητα συγκρινόμενοι μόνο μεταξύ τους.
Σύμφωνα με τους αιρετούς κ. Κορδή και κα Αναγνώστη σε ειδικές κατηγορίες εντάσσονται οι ακόλουθες περιπτώσεις:
α) Οι εκπαιδευτικοί που έχουν παιδιά τα οποία χρειάζονται ειδική θεραπευτική αγωγή ή εκπαίδευση και είναι τυφλά, κωφά ή βαρήκοα, αυτιστικά, σπαστικά πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, που χρήζει μεταγγίσεων αίματος, λευχαιμία, αιμορροφιλία, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια σε στάδιο αιμοκάθαρσης, ΑΙDS, σύνδρομο DΟWΝ και σκλήρυνση κατά πλάκας τετραπληγικής ή παραπληγικής μορφής καρκίνο σε μεταστατικό στάδιο και νόσο του Crohn. Για την απόδειξη των λόγων αυτών απαιτείται βεβαίωση Β/θμιας Υγειονομικής Επιτροπής (πλέον ΚΕΠΑ) στην οποία θα εκτίθεται και το ιστορικό της ασθένειας.
β) Οι εκπαιδευτικοί που έχουν τέσσερα ή περισσότερα άγαμα παιδιά, τα οποία δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Στο σύνολο των παιδιών υπολογίζονται και όσα φοιτούν σε ανώτατες ή ανώτερες δημόσιες σχολές του εσωτερικού ή ισότιμες του εξωτερικού, εφόσον αυτά δεν έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους, δεν βρίσκονται στο τελευταίο εξάμηνο ή έτος σπουδών ή δεν φοιτούν για απόκτηση δεύτερου πτυχίου ή μεταπτυχιακού τίτλους. Ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 18ου ή 25ου έτους της ηλικίας θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίο πραγματοποιούνται οι μεταθέσεις.
γ) Οι εκπαιδευτικοί που οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους πάσχουν από μεσογειακή αναιμία που χρήζει μεταγγίσεων αίματος, λευχαιμία, αιμορροφιλία, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια σε στάδιο αιμοκάθαρσης, ΑΙDS και σκλήρυνση κατά πλάκας τετραπληγικής ή παραπληγικής μορφής καρκίνο σε μεταστατικό στάδιο και νόσο του Crohn. Η προτεραιότητα για τις μεταθέσεις (περ. α &γ) ισχύει και για τις μεταθέσεις από περιοχή σε περιοχή ( μέσω ΚΥΣΔΕ) όσο και για τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις της ίδιας περιοχής (μέσω ΠΥΣΔΕ). Η προτεραιότητα για τις μεταθέσεις στην περ. β ισχύει για τις μεταθέσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ.
Το Άρθρο 17 του Ν. 3402/2005 (ΦΕΚ 258 17-10-2005 τ.Α') αναφέρεται στη Δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία:
«Οι μορφές αναιμίας δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική, ισοδυναμούν, ως προς τα ιατρικά και κοινωνικά προβλήματα που προκαλούν στους πάσχοντες, προς την ομόζυγη μεσογειακή αναιμία, και οι πάσχοντες τυγχάνουν των ευεργετημάτων που απολαμβάνουν κατά νόμο όσοι πάσχουν από ομόζυγη μεσογειακή αναιμία .
Η Παρ. 8 του άρθρου 1 του Ν.3194/03 ΦΕΚ 227/Α αναφέρεται στη Σκλήρυνση κατά πλάκας:
«Οι εκπαιδευτικοί που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας προτάσσονται στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, αμέσως μετά τους υποψήφιους που είναι πολύτεκνοι εξ ιδίας οικογενείας ή πάσχουν από ομόζυγη μεσογειακή αναιμία. Η πρόταξη αυτή εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις μεταθέσεων - αποσπάσεων και τοποθετήσεων των εκπαιδευτικών.
Τέλος η νόσος Hodgkin, No Hodgkin και Willebrand:
« Με την Αριθμ. 19 Απόφαση της 217ης/18.9.08 Ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.) της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και την αριθμ. 1/4,5-2-2009 Πράξη του ΚΥΣΠΕ θεωρείται ότι εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 13 «ειδικές κατηγορίες μετάθεσης» του Π.Δ. 50/1996».
Καλόγηρος Βασίλειος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου