Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Αντί για "κυβέρνηση" ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε …"ισχυρός παράγοντας της τοπικής αυτοδιοίκησης"!!!

Πονοκέφαλο, για την επίδραση που θα έχει το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στην κάλπη των ευρωεκλογών, έχει προκληθεί από χτες το βράδυ στην Κουμουνδούρου. Ουδείς εκ των επιτελών του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει μια βέβαιη διάγνωση για τη δυναμική του αποτελέσματος ενόψει των ευρωεκλογών.
Κανένα απ’ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρύψει την αγωνία και τους φόβους του για τι μέλλει γενέσθαι. Ο αρχικός ενθουσιασμός μετατράπηκε σε παγωμένα χαμόγελα καθώς η συνολική εικόνα στο σύνολο των περιφερειών και τους δήμους της χώρας επισκίασε τις εντυπώσεις που αρχικά δημιούργησαν η πρωτιά της Ρένας Δούρου στην Αττική και η είσοδος του Γαβριήλ Σακελαρίδη στο β’ γύρο για το δήμο Αθηναίων.

Το κλίμα αυτό αποτυπώθηκε και στις παρεμβάσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στα τηλεοπτικά πάνελς. Η διαχείριση των εντυπώσεων με δεδομένο ότι το συνολικό αποτέλεσμα δεν βοηθούσε την επικοινωνιακή στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε μια επιχειρηματολογία λάστιχο που θύμισε την αντίστοιχη επιχειρηματολογία του Αντρέα Παπανδρέου στις δημοτικές του 1985 όταν έχασε τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας το ΠΑΣΟΚ.
Για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το νόημα των λεγομένων τους οδηγούσε σε νοήματα του τύπου: στην Αττική νίκησε πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ και στάλθηκε μήνυμα πολιτικής ανατροπής των μνημονίων ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα κέρδισε η αυτοδιοίκηση!!!. Μάλιστα είναι τέτοια η σύγχυση που προσπαθούν να βρουν αντιμνημονιακά μηνύματα των πολιτών, στις περιπτώσεις που πέρασαν στο δεύτερο γύρο ή κέρδισαν πρωτιές σε δήμους και περιφέρειες υποψήφιοι που προέρχονται απ’ τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ (Ελιά) και δεν είχαν επίσημο χρίσμα ή δεν εμφανίστηκαν επίσημα ως κυβερνητικοί υποψήφιοι!
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνόψισε τα πράγματα προσπαθώντας να ανεβάσει το ηθικό των στελεχών του ενόψει των ευρωεκλογών με τη φράση «Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχτηκε σε ισχυρό παράγοντα και στην τοπική αυτοδιοίκηση».
Προβληματισμός υπάρχει και για επιλογές όπως αυτή του Βουδούρη στην Πελοπόννησο στην οποία επέμεινε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ παρά τις σοβαρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος και στις τοπικές οργανώσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε επιμείνει στην επιλογή του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ με πολιτικό στόχο να σηματοδοτήσει τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και τελικά βρίσκεται στο δεύτερο γύρο αλλά με καμιά τριανταριά μονάδες διαφορά πίσω απ’ τον Τατούλη. Αντίστοιχη είναι και η γενική εικόνα για το σύνολο των περιφερειών. Ακόμα και η Αττική βρίσκεται πίσω απ’ τις προσδοκίες του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που φαίνεται είναι ότι ακόμα και στις περιπτώσεις που τα δημοτικά και περιφερειακά ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μια σημαντική ή αξιοσημείωτη άνοδο σε σχέση με τις περιφερειακές και δημοτικές του 2010, υπολείπονται κατά πολύ των αντίστοιχων ποσοστών που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτές τις περιοχές στις βουλευτικές του 2010.
Επιπλέον αυτό το αποτέλεσμα, δηλαδή της αδυναμίας συσπείρωσης της πολιτικής και εκλογικής του επιρροής οδηγεί το ΣΥΡΙΖΑ στο να μην μπορεί να μπει σφήνα σε υποψήφιους που ουσιαστικά προέρχονται ή συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τα κόμματα της κυβέρνησης.
Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στους δύο μεγαλύτερους και σημαντικότερους δήμους μετά την Αθήνα, όπως είναι αυτοί της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, όπου οι εκλεκτοί του ΣΥΡΙΖΑ έμειναν εκτός δεύτερου γύρου.
Πλέον στο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζουν στην πρωτιά και σε μια καλή διαφορά απ’ τη ΝΔ στις ευρωεκλογές προκειμένου να μη γυρίσει μπούρεμανγκ για το εσωτερικό της Κουμουνδούρου αυτή η τριπλή εκλογική μάχη του 2014 που ολοκληρώνεται στις 25 Μαΐου.
Κάλχας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου