Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Τα 13 ντέρμπι στις περιφέρειες και πόλεμος της ευρωκάλπης

Η μάχη των περιφερειών κορυφώνεται. Οι υποψήφιοι έχουν μπει στην τελική ευθεία για την εκλογική αναμέτρηση της 18ης Μαΐου και ο πυρετός του προεκλογικού αγώνα ανεβαίνει. Τα εκλογικά επιτελεία αναλύουν δεδομένα και στοιχεία από τις έρευνες που έχουν στα χέρια τους «προσαρμόζοντας» τον πολιτικό λόγο και τις εμφανίσεις των υποψήφιων περιφερειαρχών, οι οποίοι ποντάρουν να κερδίσουν το στοίχημα: να περάσουν στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Σε ορισμένες περιφέρειες υπάρχει σαφής εικόνα για το προβάδισμα των εν ενεργεία περιφερειαρχών, ενώ μάχη με τους ψηφοφόρους δίνουν τα φαβορί αυτής της αναμέτρησης. Διασπαστικά ψηφοδέλτια και εσωτερικές έριδες είναι τα αγκάθια και οι κίνδυνοι στο δρόμο των υποψηφίων που έχουν κομματική υποστήριξη όπου η μάχη είναι διπλή.
Δύο εβδομάδες πριν από την κάλπη, ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής καταγράφει το σφυγμό των υποψηφίων στις 13 περιφέρειες.
 
Αττική
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους τα επιτελεία των υποψηφίων, ο νυν περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ αλλά το συνδυασμό του στηρίζουν και αυτοδιοικητικά στελέχη της Ν.Δ., έχει προβάδισμα και θεωρείται «κλειδωμένη» η παρουσία του στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ακολουθεί η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, ενώ η πρόκληση για τη Ν.Δ., που στηρίζει τον Γιώργο Κουμουτσάκο, είναι να καταφέρει να συσπειρώσει τους γαλάζιους ψηφοφόρους, δίνοντας μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή. Οπως αναφέρουν κομματικά στελέχη, ο Γ. Κουμουτσάκος, ως ευρωβουλευτής, ήταν άγνωστο πρόσωπο στις γειτονιές της Αττικής, ενώ ξεκίνησε αργά την προεκλογική εκστρατεία του με αποτέλεσμα να χαθεί έδαφος. Το ερωτηματικό είναι αν θα πετύχει να πείσει τους πολίτες και να διεκδικήσει ένα καλύτερο ποσοστό απ’ αυτό που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις.
 
Στερεά Ελλάδα
Με σταθερό προβάδισμα βαδίζει προς την κάλπη της 18ης Μαΐου ο δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος έχει καταρτίσει ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο. Η μάχη της εισόδου στο δεύτερο γύρο δίνεται από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή Βαγγέλη Αποστόλου, και από τον «αντάρτη» της Ν.Δ. που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος, πρώην βουλευτή και υφυπουργό Θανάση Γιαννόπουλο. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχρισε υποψήφιο μετά την αποχώρηση του νυν περιφερειάρχη Κλέαρχου Περγαντά.
 
Πελοπόννησος
Ο Πέτρος Τατούλης, νυν περιφερειάρχης με τη στήριξη της Ν.Δ., είναι μπροστά με διαφορά σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Θα υπάρξει δεύτερος γύρος, λένε οι ειδικοί, και αυτός θα δοθεί με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Οδυσσέα Βουδούρη.
 
Δυτική Ελλάδα
Είναι μία από τις πιο αμφίρροπες περιφέρειες. Ο νυν περιφερειάρχης, Απόστολος Κατσιφάρας, κατεβαίνει ως ανεξάρτητος έπειτα από εσωκομματικές τριβές στο ΠΑΣΟΚ, ενώ έχει να αντιμετωπίσει δύο υποψηφιότητες από το χώρο της Κεντροαριστεράς: τον Θύμιο Σώκο, πρώην νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας, που στηρίζεται από τη ΔΗΜ.ΑΡ. και τον πρώην υφυπουργό Γιάννη Ζαφειρόπουλο. Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι να περάσει στο δεύτερο γύρο ο βουλευτής Αχαΐας Βασίλης Χατζηλάμπρου, ενώ η Ν.Δ. στηρίζει τον Ανδρέα Κατσανιώτη, ο οποίος στοχεύει στη συσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων στη δύσκολη περιφέρεια.
 
Κεντρική Μακεδονία
Η μάχη είναι γαλάζια, καθώς οι πρωταγωνιστές της προεκλογικής περιόδου είναι ο νυν περιφερειάρχηςΑπόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος κατεβαίνει ως ανεξάρτητος, και ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος έχει τη στήριξη της Λεωφόρου Συγγρού. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για ντέρμπι ανάμεσα στους δύο. Στη μάχη της περιφέρειας έχει μπει από τον ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η οποία δεν φαίνεται να περνάει στο δεύτερο γύρο.
 
Δυτική Μακεδονία
Ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Δακής, ο οποίος έχει τη στήριξη της Ν.Δ., θεωρείται το φαβορί της εκλογικής αναμέτρησης. Οι ενδείξεις δείχνουν επικρατέστερο για να περάσει στο δεύτερο γύρο το σκηνοθέτη Θέμη Μουμουλίδη, ο οποίος είναι ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ, αν και τοπικοί παράγοντες δεν αποκλείουν να γίνει η έκπληξη και να επικρατήσει της επιλογής της Κουμουνδούρου ο Θόδωρος Καρυπίδης, ο οποίος μετά τη γνωστή περιπέτεια που είχε με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα κατεβαίνει ως ανεξάρτητος.
 
Ανατολική Μακεδονία - Θράκη
Tη μάχη στο δεύτερο γύρο θα δώσουν, όπως όλα δείχνουν, ο νυν περιφερειάρχης Αρης Γιαννακίδης, ανεξάρτητος που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, και ο Γιώργος Παυλίδης, ο οποίος έχει τη στήριξη της Ν.Δ. Σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μορφίδης, βρίσκεται πολύ μακριά από τη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης, ενώ στο γαλάζιο επιτελείο εκτιμούν ότι ο Γ. Παυλίδης διεκδικεί με αξιώσεις να πάρει τη ρεβάνς της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης, να πάει στο δεύτερο γύρο και να κερδίσει.
 
Θεσσαλία
Ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, ο οποίος απολαμβάνει τη στήριξη της Ν.Δ., έχει σαφές προβάδισμα έναντι της βουλευτού Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρούς Διώτη και του υποψήφιου περιφερειάρχη με το «χρίσμα» του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. και καρδιοχειρουργού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Νίκου Τσιλιμίγκα. Το ερώτημα είναι ποιος από τους δύο θα καταφέρει να περάσει το βράδυ της Κυριακής στο δεύτερο γύρο.
 
Ηπειρος
Ο νυν περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος έχει τη στήριξη της Ν.Δ., παραμένει φαβορί. Υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η βουλευτής Αρτας Ολγα Γεροβασίλη, ωστόσο στη Λεωφόρο Συγγρού μιλούν για αδιαμφισβήτητη τελική επικράτηση του γαλάζιου υποψηφίου.
 
Βόρειο Αιγαίο
Ο νυν περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και κατεβαίνει ως ανεξάρτητος, έχει ν’ αντιμετωπίσει δύο γυναίκες: τη Χριστιάνα Καλογήρου, πρώην βουλευτή Λέσβου Ν.Δ., η οποία έχει τη στήριξη της Λεωφόρου Συγγρού και τη δημοσιογράφο Αγλαΐα Κυρίτση, που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γαλάζιων, η επιλογή της Ν.Δ. θα είναι στο δεύτερο γύρο των εκλογών.
 
Νότιο Αιγαίο
Σύμφωνα με τις μετρήσεις, ο νυν περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης, που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, έχει προβάδισμα, ωστόσο δυναμική είναι η υποψηφιότητα του πρώην δημάρχου Ρόδου και υποψηφίου της Ν.Δ. Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος εκτιμάται ότι θα είναι στο δεύτερο γύρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει το χρίσμα στο δήμαρχο Λειψών Μπενέτο Σπύρου, τον οποίο στηρίζουν και οι ΑΝ.ΕΛ.
 
Ιόνια Νησιά
Στο δεύτερο γύρο θεωρείται βέβαιη, όπως λένε στη Λεωφόρο Συγγρού, η είσοδος του νυν περιφερειάρχηΣπύρου Σπύρου. Για τη δεύτερη θέση αναμένεται ντέρμπι ανάμεσα στην υποψήφια του ΠΑΣΟΚ, πρώην βουλευτή Αντζελα Γκερέκου, και τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρο Γαλιατσάτο. Πάντως, αγκάθι για τον Σπ. Σπύρου αποτελεί η υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Αλέξανδρου Δεσύλλα.
 
Κρήτη
Προβάδισμα φέρεται να έχει ο νυν περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος στηρίζεται απ’ το ΠΑΣΟΚ, ενώ ντέρμπι για να περάσουν στο δεύτερο γύρο θα δώσουν ο υποψήφιος που στηρίζει η Ν.Δ.Σεραφείμ Τσώκα και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Μιχάλης Κριτσωτάκης.




ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
kkatsavou@e-typos.com


Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου