Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Τα πάντα θα κριθούν την επόμενη Κυριακή

Παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί κανείς να εξάγει πολιτικά συμπεράσματα για τα κόμματα, μετά τα αποτελέσματα των exit polls, είναι σίγουρο ότι ασφαλείς εικόνες για το που πάει το πράγμα θα έχουμε την επόμενη Κυριακή.
Όμως, η πρωτιά για τη Ρ. Δούρου στην Περιφέρεια και για τον Γ. Σακελλαρίδη στην Αθήνα, όπως και για τον Μώραλη στον Πειραιά είναι ικανά να μας δώσουν ορισμένα πολύ σοβαρά συμπεράσματα τα οποία θα πρέπει να λάβουν όλοι υπόψη τους, και κυρίως η Νέα Δημοκρατία.

1.Το πρώτο ζήτημα είναι ότι η επικράτηση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι οι ψηφοφόροι του κόμματος πήγαν μαζικά να ψηφίσουν, την ίδια στιγμή που οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας πήγαν για… ούζα. Δηλαδή η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εντυπωσιακή ενώ αυτή της Νέας Δημοκρατίας ήταν πολύ χαμηλή διότι ο Αλέξης Τσίπρας πόλωσε το κλίμα, μίλησε για ρεύμα ανατροπής και είναι επόμενο να δημιουργήσει ρεύμα που πήγε μαζικά να στηρίξει την Δούρου και τον Σακελλαρίδη.
2.Η πρωτιά της κ. Δούρου έδειξε ότι οι κάτοικοι της Αττικής αποδοκίμασαν τον Γ. Σγουρό και την αλαζονεία με την οποία αντιμετώπισε την κατάσταση. Δικαιώθηκε η επιλογή της ΝΔ να μην τον στηρίξει διότι επρόκειτο για μια υποψηφιότητα ταυτισμένη με το πιο βαθύ ΠΑΣΟΚ. Όσο για την επιλογή Κουμουτσάκου θα μπορούσε κανείς να τη θεωρήσει αποτυχημένη αφού δεν μπαίνει στον δεύτερο γύρο. Δεν είναι έτσι όμως. Ο πρώην ευρωβουλευτής πάλεψε μόνος του και πήρε ένα ποσοστό μόνος του. Χωρίς την στήριξη του κομματικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς τους «γαλάζιους» δημάρχους που ακολούθησαν τον Σγουρό. Που ήταν άραγε οι «βαρόνοι» της ΝΔ που εκλέγονται στην Αττική; Δεν τους είδαμε πουθενά όλη την προεκλογική περίοδο. Ο Κουμουτσάκος πάλεψε στην αρένα μόνος του και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει την Συγγρού και τις διάφορες επιτροπές που ήταν υπεύθυνες για τον προεκλογικό αγώνα. Απέτυχαν παταγωδώς διότι δεν στήριξαν όσο έπρεπε τον Κουμουτσάκο ο οποίος αν είχε λίγο χρόνο ακόμη θα μπορούσε να κερδίσει τον Σγουρό.
3.Η πρωτιά του Σακελλαρίδη ήταν για όλους έκπληξη διότι ξεκίνησε πολύ χαμηλά, χωρίς αναγνωσιμότητα και κατάφερε να πάρει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Ίσως ο κόσμος δεν έχει αντιληφθεί τι σημαίνει ένας δήμαρχος στην Αθήνα που θα «αφοπλίσει» την Αστυνομία, θα αφήσει ελεύθερους τους λαθρομετανάστες και θα δημιουργήσει κλίμα εμφυλίου με τους ακροδεξιούς. Ο Καμίνης έστω και μέτριος είναι σίγουρα πολύ καλύτερη επιλογή από τον Σακελλαρίδη και την παρέα των Εξαρχείων. Αλλά πάμε στον πραγματικό πρωταγωνιστή κατά τη γνώμη μας στην Αθήνα. Είναι ο διχασμός στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας με αποκλειστική ευθύνη ενός «παιδιού» του, του Νικήτα Κακλαμάνη. Είχαμε προειδοποιήσει τους ψηφοφόρους της συντηρητικής παράταξης ότι κάθε ψήφος που πάει στον Κακλαμάνη είναι ουσιαστικά ψήφος στους αντιπάλους του Σπηλιωτόπουλου. Αν δεν υπήρχε η εμμονή, η κακεντρέχεια, η αλαζονεία του κ. Κακλαμάνη η υποψηφιότητα του κ. Σπηλιωτόπουλου θα μπορούσε σήμερα να είναι πρώτη και να διεκδικεί με αξιώσεις τον δήμο της Αθήνας. Κύριος υπεύθυνος για την ήττα της Νέας Δημοκρατίας είναι ο κ. Κακλαμάνης και γι’ αυτό θα κριθεί από τον λαό της δεξιάς παράταξης. Ο Κακλαμάνης ουσιαστικά ψήφισε Σακελλαρίδη, τελεία και παύλα. Αλλά ηττημένος είναι και πάλι ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ. Που ήταν και πάλι οι υπουργοί και βουλευτές της Αθήνας; Ο ένας ψήφιζε στην Κηφισιά, ο άλλος στη Γλυφάδα και όλοι έβγαλαν απ’ έξω την ουρά τους. Κανονικά ο κ. Σαμαράς θα έπρεπε να τους πετάξει έξω από την κυβέρνηση.
4.Η νίκη του Γ. Μπουτάρη στην Θεσσαλονίκη ήταν αναμενόμενη αν και ο κ. Καλαφάτης έδωσε μια τίμια μάχη και πήρε ένα καλό αποτέλεσμα το οποίο υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να του δώσει δύναμη να διεκδικήσει τον δήμο την επόμενη Κυριακή.
5.Και πάμε στα όσα έγιναν στον Πειραιά. Η μεγάλη ανατροπή με ένα μεγάλο ποσοστό για το ψηφοδέλτιο των εφοπλιστών και των Ολυμπιακών. Το κόμμα – ομάδα, ο Μπερλουσκονισμός α λα Ελληνικά θριάμβευσε και θα πρέπει όλοι να προβληματιστούν γι’ αυτό. Και φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να πανηγυρίζει για τα όσα έγιναν στο λιμάνι αλλά και θα πρέπει να μας πει τι θα κάνει ο Δρίτσας με το 20% στον β’ γύρο; Θα στηρίξει τον Μαρινάκη και τη διαπλοκή (με την οποία αγκαλιάστηκε εσχάτως ο ΣΥΡΙΖΑ) ή θα πάει σε άλλες επιλογές; Είναι δεδομένο, αν συνδυαστούν τα αποτελέσματα στην Περιφέρεια Αττικής και στον Πειραιά ότι ΣΥΡΙΖΑ και Μαρινάκης έκλεισαν deal και δεν ξέρουμε αν ήταν συμφωνία στις κάλπες ή αν ήταν οικονομική συμφωνία. Θυμίζουμε μόνο τα όσα έχουμε καταγράψει και πρόσφατα. Αυτή η πολυδάπανη εκστρατεία της Δούρου και του Σακελλαρίδη με τις χιλιάδες αφίσες και τα δεκάδες μπανεράκια στο διαδίκτυο ποιος την πλήρωσε;
6.Kερδισμένη θα μπορούσε να είναι και η Χρυσή Αυγή καθώς τα ποσοστά του Κασιδιάρη και του Παναγιώταρου προκαλούν ανατριχίλα.
7.Μεγάλη ήττα υπέστη η Νέα Δημοκρατία στην Κεντρική Μακεδονία καθώς τα exit polls δείχνουν ότι ο «αντάρτης» Τζιτζικώστας παίρνει 35% και ο Γ. Ιωαννίδης μόλις 16% και κινδυνεύει να μην είναι ούτε στον β’ γύρο. Μήπως κάποιοι θα πρέπει στη Νέα Δημοκρατία να απολογηθούν για το αποτέλεσμα αυτό; Μήπως δηλαδή κάποιοι δεν κατάλαβαν ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές σημασία έχει η επιλογή αυτοδιοικητικών προσώπων που κρίνονται για το έργο τους; Δηλαδή μήπως η Κεντρική Μακεδονία δείχνει ότι τελικά ο κόσμος επιλέγει αυτοδιοικητικά και δεν παίζει ούτε στα κομματικά παιχνίδια κανενός ούτε εγκλωβίζεται στα διλήμματα μνημόνιο – αντιμνημόνιο;
8.Τεράστια ήττα υπέστησαν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων. Όλες. Διότι απέδειξαν ότι δεν πρέπει να τους δίνουμε και τόση σημασία αφού δεν μπορούν να πετύχουν απολύτως τίποτε. Και είναι εντελώς αστείο να ασχολούμαστε με δημοσκοπήσεις.
9.Τα πάντα θα κριθούν στις επόμενες εκλογές κι ας μην βιάζεται ο Τσίπρας να πάει στο… Ζάππειο. Η επόμενη Κυριακή θα έχει την ψήφο για τους ευρωβουλευτές όπου ο χαρακτήρας της είναι σαφώς πιο πολιτικός. Ας μην διαρρέουν λοιπόν στην Κουμουνδούρου ότι νίκησαν, στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό. Και ας περιμένουν το σύνολο των περιφερειών για να δουν αν υπάρχει ρεύμα ανατροπής. Διότι ακόμη κι αν κερδίσουν την Αττική (πράγμα που δεν είναι καθόλου σίγουρο για την Δούρου), θα έχουν χάσει τις υπόλοιπες 12. Και πιθανότατα θα έχουν χάσει κατά κράτος.
10.Το δέκατο σημείο της ανάλυσης είναι πιο γενικό. Τα πρώτα αποτελέσματα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν είναι ενδεικτικά. Διότι ο κόσμος μπορεί να ψηφίσει με βάση τα πρόσωπα κι όχι τα κόμματα και τότε να υπάρξουν εκπλήξεις. Είπαμε. Τα πάντα για τα κόμματα θα κριθούν από την κάλπη των ευρωεκλογών κι από πουθενά αλλού.
antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου