Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ έπιασε ταβάνι

Επειδή οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και η στατιστική αποκαλύπτει πράγματα που δεν βλέπουν οι απλοί πολίτες, ας ρίξουμε μια ματιά στα αποτελέσματα των εκλογών για να δούμε την αποτυχία όχι της κυβέρνησης, αλλά του ΣΥΡΙΖΑ.
Πέρα από το γεγονός ότι ανέκαθεν οι ευρωεκλογές ενδείκνυνται για πιο χαλαρή ψήφο και κυρίως για ψήφο διαμαρτυρίας στο κόμμα που κυβερνά και επιδοκιμασίας στην αξιωματική αντιπολίτευση, αυτό που φαίνεται από τους αριθμούς των εκλογών είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο κ. Τσίπρας έχουν αποτύχει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την Κυριακή 1,52 εκατ. ψήφους όταν το 2012 είχε πάρει 1,65 εκατ. έχασε δηλαδή 140 χιλιάδες πολίτες σε μια χαλαρή εκλογική διαδικασία.
Την ίδια στιγμή που η ΝΔ έχασε περισσότερους από 500.000 ψηφοφόρους. Μάλιστα, συνολικά τα κόμματα που έκαναν κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2012 (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) έχασαν πάνω από 1,2 εκατ. ψηφοφόρους. Υπό κανονικές συνθήκες, κι αν είχαμε ένα κόμμα ανατροπής το οποίο απαιτεί εκλογές εδώ και τώρα, δεν θα έπρεπε ο κ. Τσίπρας να καρπωθεί αυτές τις ψήφους; Διότι είναι φανερό ότι πρόκειται για ψήφους διαμαρτυρίας στην πολιτική της κυβέρνησης. Άνεργοι που επλήγησαν από την κρίση, μικρομεσαίοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επαγγέλματα όπως δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί που χτυπήθηκαν αλύπητα είναι λογικό να μην ψήφισαν τα κόμματα που κυβέρνησαν την τελευταία διετία. Γιατί λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε έστω τις μισές από τις 1,2 εκατ. ψήφους αλλά αντίθετα έχασε και 140.000;
Μπορεί να το απαντήσει αυτό ο κ. Τσίπρας στην ομάδα του; Μπορεί να αφήσει κατά μέρος την αναίδεια και τον ψευτοτσαμπουκά και να κάνει αυτοκριτική; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πάνω από 2 εκατ. πολίτες, κάτι που θα αποδείκνυε την αλλαγή στην κοινωνία;
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit polls εξάγεται κι ένα πολύ χρήσιμο συμπέρασμα. Το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων του Κουβέλη και το 20% των Ανεξάρτητων Ελλήνων μετακινήθηκε προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις 6% και 7% αντίστοιχα ήταν οι διαρροές προς τη ΝΔ από τα δύο αυτά κόμματα. Επομένως, ενώ θα έπρεπε να έχει καταγράψει μεγαλύτερο ποσοστό και να έχει διευρύνει την εκλογική του βάση ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε και δικούς του ψηφοφόρους. Κάποιους που τον πίστεψαν το 2012 και προχθές του γύρισαν την πλάτη. Αλήθεια, είναι αυτό κόμμα εξουσίας που κουνά το δάχτυλο στην κυβέρνηση;
Αυτό το κόμμα έχει δικαίωμα να προκαλεί όταν ενώ τα τρία κόμματα που συγκυβέρνησαν έχασαν το 16% των ψηφοφόρων και ένα άλλο δεξιό κόμμα (ΑΝΕΛ) έχασε τη μισή του πολιτική δύναμη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε αλλά έχασε ψηφοφόρους;
Θα πει κανείς ότι και η ΝΔ έχασε 500.000 ψήφους από το 2012, οπότε δεν έχει δικαίωμα να ομιλεί. Σωστά, όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μεγάλες απώλειες για τον Σαμαρά οφείλονται κυρίως στην αποχή. Ψήφισαν σχεδόν 500.000 λιγότεροι πολίτες από το 2012 και σίγουρα μεγάλο μέρος είναι απογοητευμένοι από την οικονομική πολιτική της ΝΔ.
Επομένως, οι αριθμοί δείχνουν ότι δεν κέρδισε ο Τσίπρας αλλά έχασε ο Σαμαράς. Ότι δεν υπάρχει καμία επαναστατική διάθεση στην Ελλάδα, κανένας άνεμος ανατροπής παρά μόνο το μήνυμα αλλαγής της κυβερνητικής πολιτικής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα καλό κι ένα κακό. Το καλό είναι ότι έχει μια ισχυρή βάση ψηφοφόρων, έχει γίνει ένα κόμμα δηλαδή που ξεκινά από ένα ποσοστό το οποίο μπορεί να του δώσει την εξουσία.
Το κακό είναι ότι έπιασε «ταβάνι» και δεν πάει παραπάνω. Δεν έχει να πάρει από τα Αριστερά όπου το ΚΚΕ ανακάμπτει και δεν έχει να πάρει από το κέντρο όπου καλύπτεται από Ποτάμι και Ελιά.
Αντιθέτως η ΝΔ έχει να πάρει από δεξιά, τις ψήφους όσων από οργή ψήφισαν Χρυσή Αυγή. Επίσης, μπορεί να προσεγγίσει μετριοπαθείς και όχι ακραίες φωνές που υπάρχουν στους Ανεξάρτητους Ελληνες και στο ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη. Και τέλος, μπορεί να κάνει τη διεύρυνση προς το κέντρο, εκεί που υπάρχει μια μερίδα δεξιών ψηφοφόρων που έχει απογοητευτεί από συγκεκριμένες πολιτικές και απέχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου