Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

«Κόκκινη γραμμή» ο εκβιασμός της τρόικας και όχι η σωτηρία της χώρας

Σοφία Βούλτεψη


Αντιμέτωπη με τις συνέπειες του σχηματισμού μιας κυβέρνησης που δημιουργήθηκε με το περίστροφο (της έκτης δόσης) στον κρόταφο βρίσκεται η χώρα, καθώς παρατηρείται πλήρες αδιέξοδο σε όλα τα θέματα που η τρόικα θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ. 

Οι διαφωνίες για την μείωση των επικουρικών συντάξεων και την κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης τόσο μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και της κεντρικής κυβερνητικής γραμμής, όπως αυτή εκφράζεται από τον πλήρως ευθυγραμμισμένο με την τρόικα κ. Παπαδήμο,

όσο και από πλευράς των συνδικάτων, δείχνουν πως βρισκόμαστε μπροστά στο απόλυτο αδιέξοδο. 

Ο κ. Παπαδήμος, όπως προέκυψε και από την επίσημη παραδοχή εκ μέρους του διευθυντή του οικονομικού του γραφείου Γκίκα Χαρδούβελη, έχει απολύτως αποδεχθεί ότι οι πιέσεις της τρόικας γίνονται για… παραδειγματισμό, για να… βεβαιωθούν οι δανειστές πως «οι Έλληνες έχουν πάρει το μήνυμα», χωρίς να κάνει τίποτε (ο πρωθυπουργός) για να αντιδράσει στον ωμό εκβιασμό. 

Έναν εκβιασμό που φάνηκε ξεκάθαρα και από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαγί, που είπε ξαφνικά πως η 7η δόση και η 8η δόση ύψους 5 και 10 δισ. ευρώ αντίστοιχα από το παλαιό δάνειο θα καταβληθούν στην Ελλάδα τρεις μήνες αργότερα σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, λόγω της καθυστέρησης τριών μηνών, που παρατηρήθηκε στην καταβολή της 6ης δόσης! 

Έσπευσε, βέβαια, να προσθέσει πως πρόκειται «απλώς για τεχνική προσαρμογή του όλου σχεδιασμού των δόσεων», αλλά όλοι αντιλαμβάνονται πως πρόκειται για κοινό εκβιασμό. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Παπαδήμος, που στο υπουργικό συμβούλιο υποστήριξε πως «η συμφωνία για τη μείωση του δημόσιου χρέους σε ένα μέγεθος που προσεγγίζει τα 100 δις ευρώ, μια σύνθετη διαδικασία από μόνη της, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και να εφαρμοστεί χωρίς να κλείσει η διαπραγμάτευση για το νέο οικονομικό πρόγραμμα με τους εταίρους και τους διεθνείς οργανισμούς που μας χρηματοδοτούν», υπογραμμίζοντας και πάλι την κρισιμότητα των επόμενων τριών μηνών και δη των αμέσως επόμενων εβδομάδων για την πορεία της χώρας. 

Όπως είπε, «από την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αυτών και την ψήφιση της νέας δανειακής συμφωνίας εξαρτάται πλήρως η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας, η στήριξη της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος». 

Σχετικά με το PSI ο κ. Παπαδήμος είπε ότι αν ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαβουλεύσεις για την εθελούσια αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους «ένα σημαντικό βάρος θα φύγει από τις πλάτες της χώρας, ενώ από τη μεγάλη μείωση του χρέους και του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησής του θα εξοικονομηθούν πόροι για την οικονομία μας, προς όφελος των Ελλήνων πολιτών και των επόμενων γενεών, πόροι που μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη αλλά και την προστασία των πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων». 

Αναφέρθηκε εμμέσως και στο θέμα της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, λέγοντας πως «το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και οι συνακόλουθες δεσμεύσεις της χώρας μας δεν αφορούν μόνο το δημοσιονομικό έλλειμμα και το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού, αλλά και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της χώρας, το οποίο εξακολουθεί να αποτυπώνεται στο μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών». 

Υπογράμμισε μάλιστα πως για τον ίδιο «κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία της χώρας και η διασφάλιση ενός ασφαλούς μέλλοντος για τους πολίτες της» - ταυτίζοντας στην ουσία αυτήν την «κόκκινη γραμμή» με τους εκβιασμούς της τρόικας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου