Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Βάσεις 2014: Θα μείνουν εκτός σχολών ακόμη και αριστούχοι!

Στα ύψη βρίσκεται η αγωνία για δεκάδες χιλιάδες μαθητές ενόψει της ανακοίνωσης των βάσεων των σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης την Πέμπτη μετά από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Μαΐου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", η άνοδος, λόγω των καλών επιδόσεων, θεωρείται δεδομένη τόσο στις υψηλόβαθμες, όσο και στις μεσαίες σχολές, όπου οι εκτιμήσεις για τις δεύτερες, ειδικότερα οι πιο τολμηρές, κάνουν λόγο για αύξηση ακόμη και 700 μορίων!

Οι φετινές Πανελλαδικές δημιούργησαν μια δεξαμενή αριστούχων, πολλοί από τους οποίους, όμως, θα μείνουν, λόγω των περιορισμένων θέσεων στις υψηλόβαθμες σχολές.
Στη Θετική Κατεύθυνση, οι υποψήφιοι που έγραψαν από 18 και πάνω έφτασαν τους 2.791, όταν πέρσι ήταν μόλις 1.384. Αν θεωρήσει κανείς ως δεδομένο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αριστούχων σε αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζεται προς την Ιατρική, η οποία διαθέτει 550 θέσεις φέτος στις τρεις σχολές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη, είναι λογικό αρκετοί να βρεθούν εκτός.
Μόνο οι υποψήφιοι που έγραψαν 19-20 ξεπερνούν κατά 100 τις διαθέσιμες θέσεις.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στη θεωρητική κατεύθυνση.
Οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, επηρέασαν ακόμη μια φορά τις προτιμήσεις των υποψηφίων στο μηχανογραφικό και συνεπακόλουθα τις βάσεις, καθώς από τη μία στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές αναμένεται άνοδος λόγω της άμεσης αποκατάστασης -και του φετινού μειωμένου αριθμού εισακτέων- ενώ στα παιδαγωγικά αναμένεται μείωση, καθώς έχουν παγώσει οι προσλήψεις.
Οι "βασίλισσες" των μηχανογραφικών, Νομική και Ιατρική Σχολή, υπολογίζεται να ανέβουν σε σχέση με το 2013 και να φτάσουν στα παραδοσιακά υψηλά επίπεδα του 2012. Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις για την Ιατρική Αθήνας αναφέρουν ότι θα σπάσει το φράγμα των 19.000 μορίων, ενώ για τη Νομική Αθήνας υπολογίζεται άνοδος 100-200 μορίων.
Επίσης, η διεύρυνση κριτηρίων που έγινε για τις μετεγγραφές αναμένεται να "τρελάνει" τις βάσεις σε αρκετές σχολές περιφερειακών Ιδρυμάτων.
news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου