Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Πανελλαδικές 2014 Βάσεις 2014: Τα πάνω κάτω φέρνουν οι μετεγγραφές, εκτιμήσεις για 50 σχολές

Τα πάνω - κάτω φέρνει ο παράγοντας των μετεγγραφών στη διαμόρφωση των βάσεων σε αρκετά τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ της περιφέρειας.

Η κατάργηση των ειδικών κατηγοριών (μονογονεϊκές, πολύτεκνοι) και η παράλληλη διεύρυνση των κριτηρίων βάσει των οποίων μπορεί ένας φοιτητής να παίρνει μετεγγραφή από σχολή της περιφέρειας σε αντίστοιχη ενός μεγάλου αστικού κέντρου κοντά στο σπίτι της οικογένειάς του άλλαξαν άρδην το σκηνικό.
Όπως έχει επισημανθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στο καλοκαίρι, η απελευθέρωση των μετεγγραφών άλλαξε τη σειρά προτίμησης στο μηχανογραφικό δελτίο. Αρκετά τμήματα της περιφέρειας βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις, παίρνοντας μαζί τους και τις βάσεις εισαγωγής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Τα Νέα», πολλές σχολές της επαρχίας θα γίνουν απλησίαστες για αρκετούς υποψηφίους που κατάφεραν να συγκεντρώσουν περισσότερα από 18.000 μόρια. Με το βλέμμα στη μετεγγραφή, πολλοί περισσότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ήταν εκείνοι που δήλωσαν τμήματα περιφερειακών ιδρυμάτων, προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε αντίστοιχα κεντρικών πανεπιστημίων.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει γνωστοποιήσει πως οι πίνακες με τα μόρια εισαγωγής θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Η διακύμανση των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο:


1ο Ε.Π.: 
Άνοδος μέχρι 250 μόρια για τις υψηλόβαθμες νομικές σχολές αλλά και τα φιλολογικά τμήματα. Πιέσεις προς τα κάτω για τα ξενόγλωσσα τμήματα λόγω των χαμηλών επιδόσεων στα ειδικά μαθήματα.

2ο Ε.Π. - 4ο Ε.Π.: Άνοδος έως και τα 700 μόρια σε περιζήτητα πολυτεχνικά τμήματα, όπως Πολιτικών Μηχανικών. Μικρότερη άνοδος σε τμήματα Χημικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών (έως 400 μόρια) και ακόμα μικρότερη στις σχολές Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, λόγω χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων στο Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο. Στις Φυσικομαθηματικές Σχολές του 2ου επιστημονικού πεδίου η άνοδος αναμένεται να φθάσει έως τα 350 μόρια.

3ο Ε.Π.: Υψηλότερες βάσεις εισαγωγής, με τους υποψηφίους για τις ιατρικές σχολές να χρειάζονται 150 μόρια περισσότερα σε σχέση με το 2013.

5ο Ε.Π.: 
Στα περσινά επίπεδα, με πιθανότητα μικρής υποχώρησης, ανάλογα και με το περιεχόμενο των μηχανογραφικών δελτίων.

Πίνακες με τις εκτιμήσεις των βάσεων για το 2014 σε 50 τμήματα:















Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου