Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Χτυπάει κουδούνι με 3.000 κενά στα σχολεία

Χρήματα για 3.000 εκπαιδευτικούς λείπουν από την κυβέρνηση και οι ομοσπονδίες των δασκάλων και των καθηγητών εκφράζουν φόβους πως για μια ακόμη φορά το νέο σχολικό έτος θα αρχίσει με χιλιάδες κενά στα σχολεία.
Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», φέτος το υπουργείο Παιδείας ζήτησε να προσληφθούν 22.500 αναπληρωτές, αλλά θα προσληφθούν 19.500.


Θυμίζουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει εξασφαλίσει για φέτος 19.500 πιστώσεις που δεν επαρκούν να καλύψουν τα 22.500 κενά για τα οποία θα επιλεχθεί ως λύση η διεύρυνση των αναθέσεων που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στον εκπαιδευτικό κόσμο. Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Παιδείας έχει εξασφαλίσει 14.500 πιστώσεις μέσω του ΕΣΠΑ ενώ οι υπόλοιπες 5000 πιστώσεις προέρχονται από τον τακτικό προϋπολογισμό.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ο αρχικός προγραμματισμός των κρατικών πιστώσεων προέβλεπε 2000 πιστώσεις ωστόσο το Υπουργείο Παιδείας λόγω των αυξημένων συνταξιοδοτήσεων κατέθεσε αίτημα για 6000 επιπρόσθετες πιστώσεις για να ικανοποιηθεί το αίτημα κατά το ήμισυ αφού δόθηκαν 3000 πιστώσεις ανεβάζοντας τον αριθμό των πιστώσεων μέσω κρατικού προϋπολογισμού στις 5.000.
Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας είναι αισιόδοξη ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στα σχολεία καθώς ένας μεγάλος αριθμός των αναπληρωτών θα έχει προσληφθεί μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Λοβέρδος έδωσε χθες την πληροφορία από το ΒΗΜΑ FM ότι μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου θα έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη φάση των προσλήψεων ώστε οι αναπληρωτές να βρίσκονται στα σχολεία την ημέρα του αγιασμού.
Στα παραπάνω να προσθέσουμε ότι χθες ανακοινώθηκαν τα τεχνικά δελτία για την ενίσχυση των σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα καθώς επίσης και για την πράξη Πρόγραμμα Εξειδικευμένης Εκπαιδευτικής Υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες». Στα πλαίσια των πιο πάνω πράξεων θα γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων καθώς και εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής.
Να αναφέρουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας εφόσον το επιθυμεί μπορεί να επισπεύσει τις προσλήψεις μέσω του ΕΣΠΑ. Το προηγούμενο σχολικό έτος το τεχνικό δελτίο για προσλήψεις αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ στη δευτεροβάθμια ανακοινώθηκε 22 Νοεμβρίου, στις 29 Νοεμβρίου έγινε η ένταξη των σχετικών πράξεων και οι προσλήψεις των αναπληρωτών στις 6 Δεκεμβρίου, δηλαδή μέσα σε 15 μέρες από την ανακοίνωση της πρόσκλησης.
Στο Υπουργείο Παιδείας, παρά τις άδειες του προσωπικού εργάζονται επί ποδός όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας που ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΒΗΜΑ FM «είμαστε σήμερα επί ποδός πολέμου να πω, κάπως έτσι είναι, τους είπα ότι σήμερα δε θα φύγει κανείς από το Υπουργείο, μέχρι να ολοκληρώσουμε τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο τις σχετικές διαδικασίες, τους είπα να αφήσουν στην άκρη όλα τα ημερήσια προγράμματά τους με τις οικογένειές τους ο καθένας. Δε θα φύγουμε σήμερα από δω αν δεν έχουμε ολοκληρώσει τις τεχνικές λεπτομέρειες αυτής της διαδικασίας, γιατί ο στόχος κύριοι δεν είναι απλώς να είμαστε στις 11/9 με το εκπαιδευτικό μας προσωπικό στα σχολεία»
news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου