Μια σημαντική αποκάλυψη, που την ξέραμε μεν, αλλά επιβεβαιώνεται και με τον πιο εμφατικό τρόπο, έχει η Ημερησία. Οι καθηγητές του Χάρβαρντ Κένεθ Ρογκόφ και Κρίστιν Ράινχαρτ που συνεργάζονται με το ΔΝΤ, παραδέχονται ότι υπολόγισαν λάθος την ύφεση στην Ελλάδα και έδωσαν λανθασμένα στοιχεία στο Ταμείο το οποίο με τη σειρά του σχεδίασε προγράμματα λιτότητας εντελώς λανθασμένα.
Οι δύο καθηγητές προχώρησαν σε επίσημη ανασκευή του άρθρου τους, σύμφωνα με την Ημερησία, και στη διόρθωση που δημοσίευσαν υπολόγισαν ότι όταν το δημόσιο χρέος του ΑΕΠ ξεπερνά το 90%, η ανάπτυξη υποχωρεί από το 2,9% στο 2,5% και όχι από το 2,8% στο -0,1%.
Ωστόσο, ομάδα του ΜΙΤ που εντόπισε το αρχικό λάθος των δύο καθηγητών, υποστηρίζει ότι και οι νέοι υπολογισμοί φέρουν λάθη αντίστοιχα των αρχικών, καθώς η όλη μέθοδος είναι λανθασμένη, με την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης να έχουν πληρώσει «τα σπασμένα» των λάθος υπολογισμών.
Δηλαδή, αν κάποιοι κύριοι δεν είχαν κάνει λάθη δραματικά δε θα υφιστάμεθα και τις δραματικές συνέπειες του προγράμματος προσαρμογής. Όχι ό,τι δεν χρειάζονταν μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, περικοπές από δαπάνες, άνοιγμα επαγγελμάτων και κλείσιμο της μαύρης τρύπας της οικονομίας. Απλά η προσαρμογή θα μπορούσε να γίνει με καλύτερους όρους και να μην είναι αναγκασμένη η Ελλάδα να χάσει μέσα σε 3 χρόνια το 25% του ΑΕΠ.
Πιο ήπια προσαρμογή θα έκανε πιο ανεκτή τη λιτότητα και θα έφερνε πιο κοντά την ανάπτυξη. Ασφαλώς και δεν πρέπει να λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά η παραδοχή του λάθους. Μπορεί όμως να αποτελέσει την αρχή για μια καλύτερη αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος μέσω της μείωσης του χρέους με νέο κούρεμα. Ήδη το συζητούν στο ΔΝΤ, προφανώς αντιλαμβανόμενοι τη γκάφα που έκαναν.
Ας ελπίσουμε να το καταλάβουν και οι Ευρωπαίοι και με βάση τις καλές επιδόσεις της οικονομίας τους τελευταίους μήνες, να προχωρήσουν σε μια ελάφρυνση των βαρών στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου