Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Σκοτσέζικο ντους από την Κομισιόν


Με σκοτσέζικο ντους μοιάζει η έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα, όπως αυτή διέρρευσε στα πρακτορεία Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία θα πετύχει τους στόχους της για το 2013 και 2014 αλλά την επόμενη διετία (2015-2016) θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα… 8 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για μείωση του ελλείμματος.

Προφανώς έχουν τρελαθεί οι Ευρωπαίοι ή προσπαθούν εσκεμμένα να χαλάσουν το καλό κλίμα που πάει να δημιουργηθεί.
Η Κομισιόν αναφέρει ότι από όταν ανέλαβε η κυβέρνηση συνασπισμού το 2012, η Αθήνα έθεσε σε εφαρμογή τα νέα μέτρα λιτότητας που ζήτησαν οι πιστωτές της και κατάφερε να ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2012.
Η κυβέρνηση έχει επίσης λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να εκπληρώσει τους στόχους τους 2013 και του 2014, προσθέτει η Κομισιόν, προβλέποντας ισοσκελισμένο προϋπολογισμό εξαιρουμένων των πληρωμών τόκων το τρέχον έτος και πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ το 2014.
«Έχουν ληφθεί αποτελεσματικά μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι το 2013 και το 2014», αναφέρεται σε έκθεση 11 σελίδων. Σημειώνεται ότι η Αθήνα μείωσε το έλλειμμα προϋπολογισμού κατά 2/3 από το 2009, στο 6% περίπου του ΑΕΠ πέρυσι.
Ωστόσο η κυβέρνηση χρειάζεται να βρει νέους τρόπους να εξοικονομήσει δαπάνες για να πετύχει τους ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους του 2015 και 2016, που προβλέπουν πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ και 4,5% του ΑΕΠ αντίστοιχα.
Η Αθήνα θα χρειαστεί νέα δημοσιονομικά μέτρα, ισοδύναμα με το 1,8% του ΑΕΠ το 2015 και το 2,2% του ΑΕΠ το 2016 για να ανταποκριθεί σε αυτές τις δεσμεύσεις, σύμφωνα με την Κομισιόν. Το Reuters υπολογίζει πως βάσει των εκτιμήσεων της ελληνικής κυβέρνησης για το ονομαστικό ΑΕΠ της διετίας αυτής, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν μεταφράζονται σε “τρύπα” σχεδόν 8 δισ. ευρώ.
Η Κομισιόν φέρεται να τονίζει πως τα λεφτά πρέπει να βρεθούν από μείωση των δαπανών κι όχι από αύξηση των εσόδων μέσω νέων φόρων. Ωστόσο, τι σημαίνει μείωση δαπανών σε μια οικονομία που δεν έχει από που αλλού να κόψει;
Θα μειώσουν μισθούς και συντάξεις ξανά; Θα περιορίσουν τα κονδύλια στην Παιδεία και την Υγεία; Ή θα προχωρήσουν σε νέες απολύσεις προσωπικού από το Δημόσιο, προστιθέμενες στις χιλιάδες που θα γίνουν φέτος και του χρόνου;
Μυστήριες οι βουλές των Βρυξελλών, ωστόσο, είναι σίγουρο ότι ανοίγει νέος κύκλος συζήτησης για το τι θα κάνει η Ελλάδα από το 2015 και μετά και ποιος θα πάρει πάνω του την ευθύνη για νέες περικοπές στις δαπάνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου