Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Μήπως τελικά το κράτος δεν θέλει τους φόρους;

Ένα απίστευτο μπάχαλο το οποίο εκθέτει την κυβέρνηση και ειδικά τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες. Εκατομμύρια φορολογούμενοι δε φτάνει που βρίσκονται στο στόχαστρο της εφορίας και καλούνται να πληρώσουν δισεκατομμύρια ευρώ, βρίσκονται αντιμέτωποι με την απίστευτη γραφειοκρατία και με την προχειρότητα του κράτους.
Πέντε μέρες τώρα περιμένουμε να ανοίξει το TAXIS για να υποβληθούν ηλεκτρονικά οι δηλώσεις, αλλά μόλις σήμερα κατάφεραν να το θέσουν σε λειτουργία. Ένα χάος με τα συστήματα που δεν ήταν έτοιμα για την υποβολή των δηλώσεων.

Η μεγάλη ταλαιπωρία περιμένει εκατομμύρια πολίτες που έχουν κάποιο λογαριασμό σε τράπεζα, έστω και λίγων ευρώ και πρέπει να πάρουν βεβαίωση τόκων προκειμένου να φορολογηθούν. Πρέπει να περιμένουν στις ουρές των τραπεζών για κάτι που στο κάτω – κάτω θα πρέπει να κάνουν οι τράπεζες.
Μπάχαλο και με το πώς θα γίνει η φορολόγηση. Ακόμη και 1 λεπτό από τόκους το 2012 να είχε κάποιος θα πρέπει να πάρει βεβαίωση; Τι γίνεται με τους συνδικαιούχους λογαριασμών που δεν έχουν καμιά ουσιαστική σχέση με τα λεφτά; Τι γίνεται με τους αδρανείς λογαριασμούς που όμως συνεχίζουν να τοκίζονται έστω και με λίγα ευρώ το χρόνο; Οι δε κάτοικοι εξωτερικού, οι ομογενείς που έρχονται κάθε καλοκαίρι να δείτε τι θα πάθουν. Έχουν ένα λογαριασμό για να πληρώνουν κάποιο ενοίκιο ή άλλα έξοδα στην Ελλάδα και τώρα θα πρέπει να δηλώσουν τους τόκους που πήραν. Όμως, έστω κι ένα ευρώ να έχουν τόκο αυτό αμέσως θεωρείται τεκμαρτό εισόδημα και θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για εισόδημα που δεν έχουν.
Κανείς δεν απαντάει στον κόσμο για όλα αυτά όπως και κανείς δεν ήταν έτοιμος για όλο αυτό το χάλι. Χάος και στις εφορίες με τους κλειδάριθμους ενώ στον αέρα είναι όλα σχετικά με το αν θα καταθέσουν δήλωση και οι μαθητές. Άγνωστο είναι τι θα γίνει και με χιλιάδες υπερήλικες που δεν μπορούν να κάνουν δήλωση ηλεκτρονικά και θα πρέπει να κάνουν χειρόγραφα. Θα τις δεχθούν οι εφορίες;
Τρέλα επικρατεί σε ένα κράτος μπάχαλο που ταλαιπωρεί τους φορολογούμενους αντί να τους βοηθά αφού αυτοί πληρώνουν. Τα έκαναν μαντάρα ορισμένοι που νομίζουν ότι είναι παντογνώστες και παίρνουν και θέσεις επειδή θεωρούν εαυτούς επιτυχημένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου