Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Tαφόπλακα με νόμο (!!!) για τα μεταπτυχιακά


"ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ" για τα μεταπτυχιακά των πανεπιστημίων θα αποτελέσει διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται στα μέλη ΔΕΠ να λαμβάνουν αμοιβή για τη συμμετοχή τους σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών. Ειδικότερα, στο σχέδιο νόμου δεν επιτρέπεται, μεταξύ άλλων, στους πανεπιστημιακούς να λαμβάνουν οποιασδήποτε φύσεως και μορφής αμοιβές από τη συμμετοχή τους σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, να κατέχουν άλλη, πλην του διδακτικού προσωπικού ΑΕΙ ή της θέσης δικαστικού λειτουργού ή εκκλησιαστικού υπαλλήλου, μόνιμη οργανική θέση στον δημόσιο τομέα κ.λπ. 
"Η απόφαση αυτή έχει πάρα πολλές αρνητικές πτυχές. Το βασικό είναι ότι αρκετά μέλη ΔΕΠ θα χάσουν το ενδιαφέρον τους να συμμετέχουν σε μεταπτυχιακά προγράμματα. Αυτό αρχικά θα σημάνει ότι θα "πέσει" η ποιότητα των προγραμμάτων και μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει στην κατάργησή τους εξηγεί στη δημοκρατία ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) Ευστάθιος Ευσταθόπουλος. 0 ίδιος εκφράζει την άποψη ότι το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε αυτή την κίνηση γιατί τα μέλη της κυβέρνησης, ενώ διακήρυτταν ότι θα απαγορεύσουν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, κατάλαβαν ότι δεν μπορεί να συμβεί αυτό και ως "αντίμετρο" για να φανούν συνεπείς στις δηλώσεις τους απαγορεύουν την αμοιβή των μελών ΔΕΠ" . 
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προγράμματα κυμαίνονται κατ' έτος από 1.500 έως 2.000 ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν τα 4.000 ευρώ, χρήματα από τα οποία προέρχονται οι αμοιβές των διδασκόντων. Εφόσον έχεις έσοδα από δίδακτρα, γιατί να μην μπορείς να δίνεις αμοιβές σε μέλη ΔΕΠ Σε εποχή κρίσης, με τους πετσοκομμένους μισθούς που λαμβάνουν οι καθηγητές, είναι κίνητρο γι' αυτούς τα χρήματα που λαμβάνουν από τα μεταπτυχιακά. Ήδη υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά περιμένουμε το επίσημο σχέδιο νόμου που θα τεθεί σε διαβούλευση καταλήγει ο κ. Ευσταθίου.
ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου