Aνατροπές στις συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση φέρνουν οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο εμπιστευτικό πόρισμα που συνέταξε επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εργασίας και των ασφαλιστικών ταμείων για τις αλλαγές στη διαδοχική ασφάλιση.
Το πόρισμα που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, παραδόθηκε στις αρχές καλοκαιριού στο υπουργείο, με στόχο να αποτελέσει τη βάση νομοθετικών αλλαγών στη διαδοχική ασφάλιση με ένα νέο -απλούστερο και δικαιότερο- σύστημα για τους ασφαλισμένους, ώστε να μειωθεί ο χρόνος απονομής συντάξεων που ξεπερνά τα τρία χρόνια.
Τη δημιουργία διυπουργικής επιτροπής, η οποία θα συσταθεί για την εξεύρεση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος σε δηλώσεις του, εξερχόμενος από τα γραφεία της αντιπροεδρίας όπου συνεδρίαζε το Kυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής.
Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που τα ασφαλιστικά της ταμεία δεν έχουν αποθεματικά.
Τι προβλέπει το εμπιστευτικό πόρισμα
Σύμφωνα με το πόρισμα, όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση θα παίρνουν σύνταξη από το Ταμείο όπου έχουν τον περισσότερο χρόνο ασφάλισης, και όχι από τον τελευταίο φορέα, όπως ισχύει μέχρι και σήμερα.
Αν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του φορέα όπου έχουν τα περισσότερα «ένσημα», τότε η αίτηση θα πηγαίνει όχι στον αμέσως επόμενο φορέα, αλλά στο φορέα που ο ασφαλισμένος έχει κατά φθίνουσα σειρά τα περισσότερα χρόνια ασφάλισης, εφόσον έχει πραγματοποιήσει σε έναν από τους επόμενους φορείς 1.500 ημέρες εργασίας για σύνταξη λόγω γήρατος ή θανάτου.
Για τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, η αίτηση θα υποβάλλεται στον τελευταίο φορέα ασφάλισης, εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί 1.000 ημέρες εργασίας, εκ των οποίων οι 300 πριν από την υποβολή της αίτησης.
Για να συντομευθεί, δε, η έκδοση των αποφάσεων, οι ασφαλισμένοι θα προσκομίζουν πιστοποιητικό προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης, το οποίο θα συνυποβάλλουν στην αίτηση συνταξιοδότησης.
Για την προσυνταξιοδοτική βεβαίωση θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση δύο χρόνια πριν συμπληρώσουν την ηλικία συνταξιοδότησης.
Στην περίπτωση που έχουν διαδοχική σε δυο, τρεις ή και περισσότερους φορείς, οι ασφαλισμένοι θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώνουν οικειοθελώς το διάστημα ασφάλισής τους σε άλλα Ταμεία, προκειμένου να αποφεύγεται η άσκοπη γραφειοκρατία και η αλληλογραφία από το ένα Ταμείο στο άλλο, που καταλήγει πολλές φορές στην απόρριψη των φακέλων και στην επανεκκίνηση της διαδικασίας από την αρχή για το ποιος είναι αρμόδιος να βγάλει την απόφαση συνταξιοδότησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου