Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Μειώθηκε ο αριθμός των εγγραφών στα ΕΠΑΛ λόγω κατάργησης της Τράπεζας Θεμάτων

Σοβαρά λειτουργικά προβλήματα έχουν ήδη παρουσιαστεί στη λειτουργία των ΕΠΑ.Λ..

Η συμφωνία (3ο μνημόνιο) που έχει  υπογραφεί προβλέπει «εκσυγχρονισμό και επέκταση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης».

Οι εγγραφές όμως στην Α΄ τάξη των ΕΠΑ.Λ. δείχνουν συρρίκνωση και όχι επέκταση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Το φαινόμενο τούτο οφείλεται:

1. Στην κατάργηση της τράπεζας θεμάτων του Γενικού Λυκείου, το οποίο προτιμούν οι μαθητές, διότι εκτός των άλλων γίνεται πιο εύκολο από το Επαγγελματικό Λύκειο.
2. Οι ειδικότητες οι οποίες λειτουργούσαν στις ΕΠΑ.Σ. είχαν απογευματινό ωράριο, τώρα με την ένταξή τους στα ΕΠΑ.Λ. λειτουργούν σε πρωινό ωράριο.
3. Η ενημέρωση γονέων και μαθητών για τις αλλαγές στα ΕΠΑ.Λ. και γενικότερα την Επαγγελματική Εκπαίδευση είναι όπως πάντα ανεπαρκής έως ανύπαρκτη, ενώ η μετακίνηση μαθητών (εγγραφές – μετεγγραφές) γίνεται όλο και πιο «δυσχερής».
Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ότι οι ειδικότητες αιχμής της Τ.Ε.Ε. οι οποίες πριν δύο χρόνια έσφυζαν από μαθητικό δυναμικό, σήμερα οι αντίστοιχοι καθηγητές, οι οποίοι πέρασαν έναν αληθινό Γολγοθά, βρίσκονται μπροστά σε νέες περιπέτειες,  μετακινήσεις προς τα Ι.Ε.Κ., τα οποία δεν είναι πάντοτε πλησίον των ΕΠΑ.Λ. όπου υπηρετούν, ούτε έχουν τις ίδιες ειδικότητες και επιπλέον απειλούνται με την έλλειψη διδακτικού ωραρίου.    
Η πλέον ενδεδειγμένη λύση είναι η λειτουργία ολιγομελών τμημάτων, κάτω του προβλεπόμενου ορίου, εφόσον υπάρχουν οι καθηγητές και το αντίστοιχο εργαστήριο.
Το πρόβλημα που έχουμε ως χώρα με την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση είναι καιρός να επιλυθεί.
Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις για  τον ευαίσθητο αυτό χώρο της Εκπαίδευσης.
Κωνσταντίνος Αδριανουπολίτης
Εκπαιδευτικός – Ερευνητής
Πρόεδρος Ε.Ε.Τ.Ε.Κ.
http://www.esos.gr/arthra/39965/meiothike-o-arithmos-ton-eggrafon-sta-epal-logo-katargisis-tis-trapezas-thematon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου