ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Ξενοφώντος 15Α |10551 Αθήνα
14.09.2015
Εικόνα «διάλυσης» παρουσίασαν τα σχολεία της χώρας
την ημέρα του Αγιασμού - Χιλιάδες τα κενά εκπαιδευτικών…
Η Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εύχεται σε όλους τους συναδέλφους καλή σχολική και συνδικαλιστική χρονιά.
Η έναρξη και της φετινής σχολικής χρονιάς βρίσκει την εκπαίδευση με οξύτατα
προβλήματα, παρά τις διαβεβαιώσεις ανθρώπων που υπηρέτησαν και υπηρετούν στο Υπουργείο Παιδείας ότι όλα θα είναι καλά στην έναρξη του διδακτικού έτους.
Η εικόνα που παρουσίασαν τα σχολεία της χώρας την ημέρα του Αγιασμού ήταν καθόλα απογοητευτική και επιβεβαίωσε με τον πιο εμφατικό αλλά και δραματικό τρόπο την πλήρη ανικανότητα και ανεπάρκεια όλων όσοι είχαν την πολιτική ευθύνη στο Υπουργείο Παιδείας από τον Ιανουάριο του 2015.
Η Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τόσο μέσω των μελών της στο Προεδρείο της Δ.Ο.Ε. και τις παρεμβάσεις τους στις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, όσο και με πολλές ανακοινώσεις της είχε έγκαιρα επισημάνει την εκρηκτική κατάσταση που προμήνυαν, οι ελάχιστοι ως μηδενικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών σε συνδυασμό με τις χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών την τελευταία πενταετία αλλά και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τον τρόπο πρόσληψης εκπαιδευτικών.
Όμως η κυβέρνηση της «πρώτης φοράς Αριστερά» δεν στάθηκε, δυστυχώς, στο ύψος των περιστάσεων. Αντιμετώπισε τα προβλήματα ως απλός παρατηρητής, επέδειξε απαράδεκτη βραδύτητα στην πραγματοποίηση όλων των υπηρεσιακών μεταβολών (μεταθέσεις – αποσπάσεις), αναλώθηκε σε εξαγγελίες δίχως περιεχόμενο περί διορισμών και, ως κορυφαία πράξη ανευθυνότητας, δεν φρόντισε καν για την τυπική ορθότητα της προκήρυξης για την πρόσληψη αναπληρωτών. Αποτέλεσμα τη σημερινή εικόνα των σχολείων σε όλη τη χώρα.
Χιλιάδες είναι τα κενά των εκπαιδευτικών. Πάνω από 25.000 είναι την πρώτη ημέρα έναρξης των σχολείων όπως ανακοίνωσε η υπηρεσιακή Υπουργός Παιδείας όταν δηλώνει ότι πέρα των 19.000 εγκεκριμένων πιστώσεων (12.000 από το ΕΣΠΑ, 2.000 από τον τακτικό προϋπολογισμό, 4.000 από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και 1.000 λόγω των αδειών άνευ αποδοχών που έχουν χορηγηθεί σε εκπαιδευτικούς) τα επιπλέον κενά προς πλήρωση υπολογίζονται σε 6.000.
Αν σε αυτή την εικόνα συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι οι πρώτοι εκπαιδευτικοί θα πάνε στα σχολεία μετά τις εκλογές, και μάλιστα σε φάσεις, η πραγματικότητα δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας.
Ήδη, εκατοντάδες είναι οι σχολικές μονάδες που είναι κλειστές ή στην καλύτερη περίπτωση υπολειτουργούν σε όλη τη χώρα, ενώ σε αυτές που λειτουργούνυπάρχουν σοβαρότατοι κίνδυνοι για την υγεία των μαθητών αφού οι καθαρίστριες… αναμένονται.
Η προσωρινή αναστολή και η μη λειτουργία των ολοήμερων, οι λειτουργικές συμπτύξεις τμημάτων, ο λειτουργικός υποβιβασμός σχολικών μονάδων, οι μετακινήσεις εκπαιδευτικών για δίμηνο με εντολή των Διευθυντών Εκπαίδευσης και άλλα «μέτρα» που υιοθετούνται από τη διοικητική πυραμίδα της εκπαίδευσης, όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά δημιουργούν κλίμα αυταρχισμού και καταστρατήγησης εργασιακών δικαιωμάτων.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η επικίνδυνη άσκηση πολιτικής στο κρισιμότατο ζήτημα της απόσπασης των εκπαιδευτικών στα σχολεία του εξωτερικού, με το θρίαμβο της κομματικής αγκύλωσης (εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου) επί της ανάγκης στελέχωσης των σχολείων αλλά και του προγραμματισμού της ζωής των εκπαιδευτικών.
Οι ευθύνες για την κατάσταση αυτή βαρύνουν αποκλειστικά την πιο επιπόλαια και επιζήμια για την εκπαίδευση πολιτική ηγεσία που γνώρισε τα τελευταία χρόνια ο πολύπαθος χώρος της Παιδείας.
Δυστυχώς, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με τα λάθη, τις ιδεοληψίες, τις αγκυλώσεις, τις παραλείψεις αλλά και την απουσία στοιχειώδους προγραμματισμού και σχεδιασμού σκόρπισε την απογοήτευση και γύρισε την εκπαίδευση πολλά χρόνια πίσω.
Οι προεκλογικές υποσχέσεις της «πρώτης φοράς Αριστερά» για αλλαγές και παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της εκπαίδευσης έμειναν λόγια «κενά περιεχομένου». Το περίφημο πολυνομοσχέδιο που, υποτίθεται ότι, θα περιελάμβανε προτάσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα (αξιολόγηση, διορισμοί κλπ.) έμεινε, όπως φαινόταν ξεκάθαρα ότι θα γίνει, γράμμα κενό. Τελικά το μόνο το οποίο άλλαξε η κυβέρνηση αυτή στην καταστροφική της διαδρομή ήταν οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης και κάποιοι διευθυντές των σχολείων.
Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, η Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι συνεχίζει αταλάντευτα την ανεξάρτητη και διεκδικητική της πορεία υπηρετώντας τους Έλληνες εκπαιδευτικούς και τα συμφέροντα της δημόσιας εκπαίδευσης, παρακολουθώντας από κοντά τις εξελίξεις και θα παρέμβει για να αποτρέψει την περαιτέρω υποβάθμιση της εκπαίδευσης.
Για τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
| ||
Ο Πρόεδρος
|
Ο Γενικός Γραμματέας
| |
Μάνος Ανδρουλάκης
|
Κώστας Χριστόπουλος
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου