Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

«Λουκέτο» ΣΥΡΙΖΑ σε δημοτικά και νηπιαγωγεία

Νηπιαγωγεία και δημοτικά δεν θα ανοίξουν για τον αγιασμό, τα γυμνάσια και τα λύκεια συνεχίζουν να υποφέρουν από τεράστιες ελλείψεις σε φιλολόγους, μαθηματικούς και φυσικούς, ενώ οι καταγγελίες για αποσπάσεις από την απερχόμενη ηγεσία που αποψίλωσαν το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων συνεχίζονται. Ενδεικτικό παράδειγμα το 9ο Δημοτικό Σχολείο Ανω Λιοσίων, οι γονείς των μαθητών του οποίου καταγγέλλουν στον «Ε.Τ.» ότι σε ένα σχολείο με 435 μαθητές εγγεγραμμένους η ηγεσία του υπουργείου ενέκρινε την απόσπαση 3 δασκάλων, αφήνοντας πίσω μόνο εφτά μόνιμους εκπαιδευτικούς. 

Το μπάχαλο με τους αναπληρωτές που σύντομα θα μεταφραστεί σε τάξεις γεμάτους μαθητές αλλά άδειες από εκπαιδευτικούς επικρατεί και στα κενά καθώς το υπουργείο ακόμα ψάχνεται. Χθες κατάφερε να διαψεύσει τον εαυτό του, καθώς αν και υποστήριζε ότι τα κενά φτάνουν τα 16.000 (σ.σ. με χθεσινή ανακοίνωση το… ανέβασε στα 17.000), έχει ζητήσει κονδύλια συνολικά για 20.000 αναπληρωτές! Οσους δηλαδή υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ότι λείπουν από τα σχολεία. 

Πίσω από τα νούμερα…

Οσο ενδεικτικά κι αν είναι τα νούμερα για τη «μαύρη» τρύπα των ελλείψεων στη δημόσια εκπαίδευση, μια περαιτέρω ανάλυση αποδεικνύει ότι η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Τα κονδύλια που έχει εξασφαλίσει το υπουργείο από ΕΣΠΑ απευθύνονται αποκλειστικά στη στελέχωση του ολοήμερου σχολείου, στην ειδική αγωγή και τα προγράμματα παράλληλης στήριξης. Τα κοινοτικά κονδύλια χαρακτηρίζονται από μία σειρά εξαιρέσεων που δεν ανταποκρίνονται απαραίτητα στις ανάγκες του σχολείου, όπως το γεγονός ότι δεν αφορούν τις περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Νοτίου Αιγαίου. 

Επομένως, παραμένει «γυμνό» το πρωινό πρόγραμμα στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, αλλά και τα βασικά μαθήματα σε γυμνάσια και λύκεια, αφού οι φιλόλογοι, οι μαθηματικοί και οι φυσικοί είναι οι ειδικότητες που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες ελλείψεις. Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος), κ. Θανάσης Κικινής, υπάρχουν δημοτικά και νηπιαγωγεία τα οποία δεν έχουν μόνιμους εκπαιδευτικούς, και μιας και η πρόσκληση στους αναπληρωτές θα «τρέχει» μέχρι και την ημέρα του αγιασμού, άρα σε κάποιες σχολικές μονάδες, κυρίως σε νησιά του Αιγαίου ή σε απομακρυσμένες περιοχές της Κρήτης, δεν θα ηχήσει το πρώτο σχολικό κουδούνι. 

Τα παραπάνω κενά θα πρέπει να καλυφθούν από κρατικά κονδύλια και μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί χρήματα για 2.000 αναπληρωτές, οι οποίοι θα «χωριστούν» σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια. Αγνωστο είναι τι θα γίνει με τους 6.000 επιπλέον που έχει ζητήσει το υπουργείο Παιδείας, καθώς το αίτημα εκκρεμεί εδώ και πολύ καιρό. 

Κιάου με ΔΟΕ και ΟΛΜΕ
Η υπηρεσιακή υπουργός κ. Αγγελική Ευφροσύνη Κιάου είχε χθες συνάντηση με τους εκπροσώπους της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για να τους ενημερώσει για την κάλυψη των κενών. Σύμφωνα, λοιπόν, με την επίσημη ενημέρωση: 

• 17.000 είναι τα κενά που υπολογίζονται, εκ των οποίων 11.200 (5.500 για δασκάλους και νηπιαγωγούς) αφορούν την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 4.000 αφορούν τη Δευτεροβάθμια. 

• 12.000 αναπληρωτές θα προσληφθούν από τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

• 2.000 αναπληρωτές θα προσληφθούν από χρηματοδότηση του προϋπολογισμού του υπουργείου Παιδείας.

• 6.000 αναπληρωτές επιπλέον έχει ζητήσει το υπουργείο Παιδείας με αίτημα έγκρισης του σχετικού κονδυλίου από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. 

• Επεσήμαναν στις συναντήσεις με ΟΛΜΕ και ΔΟΕ ότι το ζήτημα της πρόσληψης των αναπληρωτών, σε περίπτωση μη νομικού κωλύματος, θα λυθεί από την υπηρεσιακή κυβέρνηση. 

Η απόσταση μεταξύ υπουργείου και ομοσπονδιών είναι στα 4.000 κενά. Τα στοιχεία από τους εκπαιδευτικούς γι’ ακόμη μια χρονιά διαφέρουν:

• 14.000 κενά υπολογίζονται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 

• 7.000 κενά υπολογίζονται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

• 21.000 υπολογίζονται συνολικά για όλα τα σχολεία

• Κρίνουν ότι οι πρώτες προσλήψεις αναπληρωτών θα γίνουν τέλη του μήνα το νωρίτερο

Επίθεση Χασάπη 
Με αφορμή το σάλο που έχει προκληθεί για την ολιγωρία της απερχόμενης κυβέρνησης στην κάλυψη των κενών, σε ενημέρωσή του ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας κ. Δημήτρης Χασάπης εξαπολύει επίθεση προς τους επικριτές του, κατηγορώντας τους για «καιροσκοπικές απόπειρες εκμετάλλευσης τυχόν ζητημάτων εν μέσω προεκλογικής περιόδου». Πιο μετριοπαθής ήταν η επίσημη ενημέρωση του υπουργείου στην οποία υπήρχε η διαβεβαίωση ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 11 Σεπτέμβρη, κάνοντας λόγο για κακόβουλα δημοσιεύματα που αναστατώνουν την εκπαιδευτική κοινότητα. Δεν εξηγείται όμως πώς θα γίνει αυτό, όταν οι πρώτοι αναπληρωτές θα μπουν στις σχολικές τάξεις… με τη νέα κυβέρνηση, το νωρίτερο τέλη του μήνα! Πέρσι, αρχές Σεπτέμβρη είχαν ήδη βγει οι πρώτοι πίνακες αναπληρωτών, ενώ φέτος μέχρι και την ημέρα του αγιασμού οι εκπαιδευτικοί θα υποβάλλουν τα χαρτιά τους για το διορισμό τους. 


ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ 
http://www.e-typos.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου