Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Οι απειλές για Grexit και η ασφάλεια των καταθέσεων

Τα κοινοτικά όργανα, οι αξιωματούχοι αλλά και οι εταίροι με τις τοποθετήσεις τους, τις τελευταίες μέρες, υπογραμμίζουν με τον πλέον σαφή τρόπο ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος, τους μνημονιακούς νόμους, αλλά και την επόμενη μέρα είναι εντελώς ανέφικτες και αν δεν υποστούν ριζική αλλαγή στην περίπτωση που γίνει κυβέρνηση, τότε το περιβόητο Grexit, δηλαδή η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη, θα γίνει το πιο πιθανό σενάριο της επόμενης μέρας.

Καταρχήν σε ό,τι αφορά τα πλέον επείγοντα, το Εurogroup ενέκρινε στις 6 Δεκεμβρίου αίτημα της κυβέρνησης για παράταση του ισχύοντος Μνημονίου που έληγε στις 31 Δεκεμβρίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να συνεχίσει να παρέχει φθηνή ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.



Την Τετάρτη η ΕΚΤ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «η συνέχιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών βασίζεται σε τεχνική παράταση του προγράμματος του Eυρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) έως το τέλος Φεβρουαρίου και στην ύπαρξη ενός προγράμματος του ΔΝΤ». Βασίζεται επίσης σε επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και σε συμφωνία για διάδοχο πρόγραμμα μεταξύ ελληνικών αρχών και ΕΚΤ-ΔΝΤ, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Με άλλα λόγια, η ΕΚΤ μας προειδοποίησε ότι χωρίς νέα παράταση του ισχύοντος προγράμματος ή την υπογραφή νέας συμφωνίας για την προληπτική πιστωτική γραμμή ρευστότητα «γιοκ» στις ελληνικές τράπεζες.

Συμπέρασμα πρώτον: Οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μονομερή κατάργηση του Μνημονίου είναι αδύνατο να τηρηθούν γιατί αν το κάνει, η Ελλάδα θα βρεθεί ακάλυπτη στο έλεος των αγορών, αφού αν γίνει κυβέρνηση και το κάνει, η ΕΚΤ θα σταματήσει να παρέχει φθηνή ρευστότητα στις τράπεζες. 

Συνεπώς εάν δεν θέλει να τινάξει τη χώρα στον... αέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένος να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα για την τελική αξιολόγηση του προγράμματος. Είναι επίσης υποχρεωμένος να διαπραγματευθεί και να υπογράψει τη νέα συμφωνία για την παροχή προληπτικής ρευστότητας. Αυτή δηλαδή που διαπραγματεύεται αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει λόγω των εκλογών η σημερινή κυβέρνηση. Θα συνεχίσει δηλαδή η χώρα να βρίσκεται υπό επιτήρηση.

Στο ερώτημα αν έχει άλλη εναλλακτική από την προληπτική πιστωτική γραμμή, η απάντηση είναι κατηγορηματικά αρνητική, δεδομένου ότι τον Μάρτιο η χώρα θα πρέπει να εξυπηρετήσει δανειακές υποχρεώσεις και χρειάζεται τα χρήματα των εταίρων. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί επίσης ότι ως κυβέρνηση θα καταργήσει μνημονιακούς νόμους σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων και στην αγορά εργασίας (κατώτατος μισθός κ.λπ.). Οι Γερμανοί, αλλά και ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, προειδοποίησαν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν μονομερείς ενέργειες και πως αν υπάρξουν, οι εταίροι αυτομάτως θα σταματήσουν να στηρίζουν χρηματοδοτικά την Ελλάδα.
Συμπέρασμα δεύτερον: μονομερείς ενέργειες σημαίνει ρήξη με τα κοινοτικά όργανα και τους εταίρους, που σημαίνει ότι και εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα αθετήσει τις υποσχέσεις του.

Αναφορικά με το χρέος, ο αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, ο πρόεδρος του Εurogroup Γέρουν Ντέισελμπλουμ και κυβερνήσεις της ευρωζώνης διαμηνύουν σε όλους τόνους ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διαγραφή. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει σημαία τη διαγραφή του χρέους φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να υποστηρίζει ότι εκτός από τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους, το υπόλοιπο θα το αποπληρώνει μόνο εάν υπάρχει ανάπτυξη. Φυσικά, πρόκειται για θέσεις που υποδηλώνουν παντελή άγνοια κινδύνου και μπορούν να μας καταστήσουν... Αργεντινή.

Σήμερα το 80% του χρέους βρίσκεται στα χέρια των εταίρων μας και της ΕΚΤ, που σημαίνει ότι οποιοδήποτε «κούρεμα» δεν θα το επιβαρυνθούν θεσμικοί επενδυτές κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, αλλά οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, κάτι που είναι από κάθε πλευρά ανεπίτρεπτο. Και φυσικά όποια ευρωπαϊκή κυβέρνηση αποδεχόταν κάτι τέτοιο θα έπεφτε την επόμενη μέρα.
Συμπέρασμα τρίτο: Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή μέρους του χρέους είναι πολιτική απάτη γιατί για τη διαγραφή χρειάζονται δύο και εδώ έχουμε μόνο έναν. Μια μονομερής αθέτηση της αποπληρωμής τους χρέους θα σήμαινε στάση πληρωμών για τη χώρα.
Αυτό που μπορεί να γίνει με το χρέος και το έχει αποσπάσει η κυβέρνηση από το 2012 στο πλαίσιο της δεύτερης διάσωσης, είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους μέσω της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής από 30 σε 50 χρόνια και μετατροπής του κυμαινόμενου επιτοκίου (κινείται σήμερα στο 1,5%-1,8%) σε σταθερό για μια δεκαετία. Στην ουσία πρόκειται για ένα «κούρεμα» σε βάθος χρόνου το οποίοι οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να δεχθούν στο πλαίσιο της καλώς εννοούμενης κοινοτικής αλληλεγγύης. 

Ο επίτροπος Μοσκοβισί δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί να συζητήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί «κοινή γλώσσα», που σημαίνει ότι σήμερα δεν υπάρχει καμία προσέγγιση θέσεων.
Είναι προφανές ότι οι εταίροι δεν επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ούτε οι Γερμανοί, παρά τα δημοσιεύματα. Και δεν τη θέλουν γιατί θα έχουν πρόβλημα να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, ενώ και η ευρωπαϊκή οικονομία δεν βρίσκεται σε κατάσταση που θα μπορούσε να ανταποκριθεί χωρίς απώλειες στη μεγάλη αναταραχή που θα προκαλούσε το Grexit. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υποχωρήσουν ενώπιον των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο οι Γερμανοί αλλά και οι υπόλοιποι, γιατί κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε προηγούμενο. Με άλλα λόγια, με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποσπάσουμε τίποτα επιπλέον από την Ευρώπη, στην καλύτερη περίπτωση θα χάσουμε χρόνο και στη χειρότερη θα βρεθούμε εκτός ευρωζώνης.



ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ


Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου