Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Προσοχή παγόβουνο!

Την αναζήτηση «συμμαχιών» που θα αποτρέψουν το παγόβουνο μιας οριστικής ρήξης με την Ε.Ε. ή ακόμη και το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας ξεκινά από αύριο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης. Προηγουμένως τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα ρήξης όχι με την Ε.Ε. αλλά με τη Γερμανία και τις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει θεωρώντας τες την απόλυτη λύση για τη σταθερότητα του ευρώ.

Η δημόσια απόρριψη της τρόικας, των πολιτικών λιτότητας και των Μνημονίων και κατά πρόσωπο σε εκπροσώπους θεσμών που επέβαλαν ή τις στηρίζουν αυτά δεν ήταν ακριβώς διάθεση για επανάσταση αλλά μέρος στρατηγικής. Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς έπρεπε να ακούσουν τις απόψεις της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.
Ειδικός στη σχετική θεωρία, ο κ. Βαρουφάκης μπαίνει σε ένα «παίγνιο» ορίζοντας τον αντίπαλο -τη Γερμανία- και αναζητώντας πλέον συμμαχίες που θα ενισχύσουν τα επιχειρήματα και τη στρατηγική του. Η αρχή που γίνεται με την αυριανή συνάντηση του με το Βρετανό υπουργό Οικονομικών κ. Τζορτζ Οσμπορν είναι μάλλον ατυχής. Ο Βρετανός πολιτικός είναι μέλος μιας ευρωπαϊκής κυβέρνησης -μάλλον «ευρωσκεπτικιστικής»- τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να πείσει για την προσήλωση της Ελλάδας τους θεσμούς της Ε.Ε. και τη βούληση της κυβέρνησης για παραμονή στο ευρώ. 
Ως γενικότερη φιλοσοφία η επιλογή είναι ατυχέστερη. Ο κ. Οσμπορν είναι διατεθειμένος να συνεχίσει την πολιτική λιτότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο πέτυχε παρ’ όλα αυτά ρυθμό ανάπτυξης 2,6% του ΑΕΠ για το 2014. Το μόνο κέρδος που μπορεί να προκύψει από τις επαφές που θα έχει στο City του Λονδίνου, αν καταφέρει να πείσει κάποιους, είναι ότι η νέα κυβέρνηση δεν είναι τόσο εχθρική απέναντι στις ξένες επενδύσεις όσο έδειξε τις πρώτες της μέρες.
Η δεύτερη συνάντηση θα είναι μεθαύριο, Τρίτη, στο Παρίσι με τον ομόλογό του κ. Μισέλ Σαπέν. Ο στόχος εδώ είναι να δημιουργήσει ένα ρήγμα στο γαλλογερμανικό άξονα όπου στηρίζεται κυρίως το ευρώ και μοιραία και οι πολιτικές λιτότητας. Και ο κ. Σαπέν όμως έχει σπεύσει να τοποθετηθεί απέναντι στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του χρέους και ήταν αρνητικός. Σε σχετική ερώτηση βουλευτή στη γαλλική Βουλή απάντησε: «Να συζητήσουμε για να ελαφρύνουμε το βάρος; Ναι! Να διαγράψουμε το χρέος; Οχι! Γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε να μεταφέρουμε το βάρος του χρέους από τον Ελληνα στο Γάλλο φορολογούμενο», τόνισε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε επίσης ότι η Γαλλία μπορεί να υποστηρίξει την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους αλλά μόνο αν συνοδευτεί από τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις.
Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, αρνούνταν μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου να πάρει συμπληρωματικά μέτρα για το φετινό Προϋπολογισμό. Υστερα από ένα θυελλώδες Eurogroup, στις 8 Δεκεμβρίου, ο κ. Σαπέν αναγκάστηκε να δεχθεί τα πρόσθετα μέτρα και απέσυρε τον Προϋπολογισμό του για να τον διορθώσει. 
Η τρίτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών που θα γίνει και πάλι την Τρίτη με τον Ιταλό ομόλογό του κ. Πιερ Κάρλο Παντοάν είναι η πιο κοντινή προς την Ελλάδα περίπτωση. Η Ιταλία αντιμετωπίζει ένα τεράστιο δημόσιο χρέος και έρχεται έπειτα από μια διετή ύφεση. Η συνάντηση με τον κ. Βαρουφάκη μπορεί να είναι εποικοδομητική αλλά μάλλον δεν θα είναι χρήσιμη. Η Ιταλία ήταν μια από τις χώρες που αναγκάστηκαν να πάρουν πίσω τον Προϋπολογισμό τους στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου προκειμένου να τον συμπληρώσουν με μέτρα λιτότητας.

Ημερομηνίες-σταθμοί
Την ίδια ώρα απέναντι στο «παίγνιο» της νέας κυβέρνησης η Γερμανία έχει στήσει ένα αντίστοιχο «παίγνιο» έχοντας, καθώς φαίνεται, τη βεβαιωμένη συμμαχία αυτών που προσπαθεί τώρα η Ελλάδα να προσεγγίσει ως συμμάχους της. Επιπλέον, το Βερολίνο δεν θα αργήσει να ξεσπάσει την οργή του απέναντι στην Αθήνα η οποία όχι μόνο έκαψε τις γέφυρες με το μεγαλύτερο δανειστή της αλλά τον έβαλε και στη λίστα των εχθρών του.
Πρώτη κίνηση ήταν η άτυπη σύνοδος που συνκάλεσε στο Στρασβούργο ο Μάρτιν Σουλτς, μια μέρα μετά τις συναντήσεις του στην Αθήνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Ανγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο κ. Φρανσουά Ολάντ. Από εδώ και πέρα υπάρχουν έξι ημερομηνίες-σταθμοί όπου το κάθε λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο. 

1 Η πρώτη είναι την 5η Φεβρουαρίου. Την ίδια μέρα θα αρχίσουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα υπάρξει συνεδρίαση της ΕΚΤ για την ανανέωση του δικαιώματος πρόσβασης σε έκτακτη ρευστότητα μέσω ELA.

2 Η δεύτερη θα είναι η επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στο Παρίσι ύστερα από πρόσκληση του Φρανσουά Ολάντ. Το αποτέλεσμά της θα κρίνει και την επόμενη μέρα των ελληνικών διεκδικήσεων. 

3 Η τρίτη κρίσιμη ημερομηνία θα είναι η σύνοδος Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου. Εκεί ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω με φίλους και εχθρούς.

4 Η τέταρτη σημαντική ημερομηνία θα είναι το πρώτο Eurorgoup του κ. Βαρουφάκη στις Βρυξέλλες.

5 Η πέμπτη είναι η 28η Φεβρουαρίου, οπότε λήγει και η τεχνική παράταση του Μνημονίου. Χωρίς συμφωνία για ανανέωση η Ελλάδα μένει την επομένη ξεκρέμαστη από ρευστότητα και συμμάχους. 

6 Στις 5 Μαρτίου η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τους τελικούς όρους της ποσοτικής χαλάρωσης σε συνεδρίαση που θα γίνει στην Κύπρο. Αν η Ελλάδα δεν έχει συμφωνήσει για πρόγραμμα, εκτός από τη ρευστότητα θα χάσει και το δικαίωμα της αγοράς ομολόγων από την ΤτΕ. Τέλος, κρίσιμη θα είναι η έκβαση των δύο εκδόσεων εντόκων γραμματίων που θα γίνει την ερχόμενη και την επόμενη Τρίτη.




Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΣΙΠΡΑ-ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ 


Αδιάλλακτη η Αθήνα, επιμένει να απορρίπτει την τρόικα

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής ολοκληρώθηκαν στην Αθήνα οι δύο πρώτοι κύκλοι επαφών της νέας κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ήρθαν, άκουσαν και έφυγαν, μεταφέροντας στους εταίρους μας ότι η απόσταση ανάμεσα στην ελληνική πρωτεύουσα και τις Βρυξέλλες δείχνει, προς προς το παρόν τουλάχιστον, να παραμένει αγεφύρωτη. Από το Μέγαρο Μαξίμου διεμήνυσαν πως αυτή είναι απλά η αρχή της πραγματικής διαπραγμάτευσης. 
Στην Ευρώπη, ωστόσο, το κλίμα που καλλιεργείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα δείχνει ότι αυτό μπορεί να είναι και το τέλος μίας διαπραγμάτευσης, που ξεκίνησε από ένα ντεμαράζ μονομερών ενεργειών από πλευράς νέων υπουργών και κατέληξε στο μήνυμα του Γιάννη Βαρουφάκη, ότι η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την τρόικα ως συνομιλητή. 
Ουσιαστικά, το σημείο-μηδέν που έφερε τις σχέσεις Ελλάδας-Ευρωπαίων εταίρων σε τροχιά ρήξης ήταν το τετ α τετ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον επικεφαλής του Eurogroup. Στα πρώτα λεπτά της συνάντησης, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε στον Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι η κυβέρνησή του δεν σκοπεύει να συνεχίσει ένα αποτυχημένο, κατά τη δική της λογική, πρόγραμμα. Ο διάλογος των δύο ανδρών ήταν χαρακτηριστικός, προλειαίνοντας το έδαφος για την επόμενη κρυάδα που θα έτρωγε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών από τον Ελληνα ομόλογό του, Γιάννη Βαρουφάκη, λίγη ώρα μετά. 
- Α. Τσίπρας: Εδώ και τέσσερα χρόνια, περίπου, η Ελλάδα εφαρμόζει ένα αποτυχημένο πρόγραμμα. Ενα πρόγραμμα που έκανε το λαό μας να υποφέρει άδικα. 
- Γ. Ντάισελμπλουμ: Δεν έχω την ίδια άποψη. 
- Α. Τσίπρας: Τότε, δείτε τους αριθμούς. Χρέος 180% του ΑΕΠ από 124%. Ενάμισι εκατομμύριο άνεργοι. Δυόμισι εκατομμύρια φτωχοί.
- Γ. Ντάισελμπλουμ: Σκοπεύετε να ζητήσετε παράταση του προγράμματος;
- Α. Τσίπρας: Το πρόγραμμα αυτό απορρίφθηκε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Δεν έχω το δικαίωμα να το αγνοήσω. Κανείς δεν το έχει. Θεμελιώδης αρχή της Ενωμένης Ευρώπης είναι ο σεβασμός της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας.

Σύσκεψη
Το βράδυ της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου τον αντιπρόεδρο, Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, και το οικονομικό επιτελείο για σύσκεψη. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, στον απόηχο των συναντήσεων με τους κυρίους Σουλτς και Ντάισελμπλουμ, ανέφεραν πως η στάση της κυβέρνησης θα παραμείνει σταθερή. Με τον τρόπο αυτό, έστελναν μήνυμα προς τους δανειστές ότι η Αθήνα θα συνεχίσει στην ίδια στρατηγική… μέχρι τέλους, την ίδια ώρα που η μία πλευρά κοιτάζει προς την Ανατολή και η άλλη προς τη Δύση, με την απόκλιση να είναι τεράστια, καθώς οι θεωρήσεις είναι ριζικά αντίθετες.
● Η κυβέρνηση λέει ότι δεν θέλουμε παράταση του προγράμματος γιατί θεωρούμε ότι καταργήθηκε με την ψήφο του ελληνικού λαού, δεν δεχόμαστε να συζητήσουμε με την τρόικα, δε μας ενδιαφέρει η αξιολόγηση και δεν επιθυμούμε τη δόση των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
● Η Ευρώπη λέει ότι στις 16 Φεβρουαρίου και στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, εάν η Ελλάδα θέλει, θα ζητήσει παράταση του υπάρχοντος προγράμματος. Η παράταση θα δοθεί, για να αξιολογηθεί το πρόγραμμα από την τρόικα, να ελεγχθούν οι δεσμεύσεις και τα προαπαιτούμενα, να εκταμιευθεί η δόση των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και ενδεχομένως μετά να τεθούν επί τάπητος οι προτάσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν δεν γίνει αυτό, την 1η Μαρτίου η χώρα θα τεθεί εκτός προγράμματος, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα δημοσιονομικά και τη ρευστότητα. 

Οι ΗΠΑ
Πέρα από το μέτωπο με την Ευρώπη, η ελληνική κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και την ενόχληση της αμερικανικής πλευράς από την… παραποίηση των όσων συζήτησαν, στη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Πηγές του Λευκού Οίκου… διόρθωσαν την εκδοχή της Αθήνας γύρω από τη συνομιλία, ξεκαθαρίζοντας ότι Ομπάμα και Τσίπρας συζήτησαν θέματα ευημερίας και οικονομίας, αντιτρομοκρατίας και ασφάλειας στην Ευρώπη. Παράλληλα, δεν συζήτησαν για την εσωτερική πολιτική κατάσταση. Ο Λευκός Οίκος δεν τοποθετήθηκε στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, όπως ζητάει ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας ότι η Αμερική υποστηρίζει τη θέση των Ευρωπαίων ότι θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, σεβόμενοι τη δέσμευσή της για μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι σε επικοινωνία με το ΔΝΤ και την Ευρώπη για τα αναγκαία μέτρα, που θα εξασφαλίσουν την πρόοδο που πέτυχε ήδη η Ελλάδα. 


«Κυρίως πιάτο» η Ελλάδα στο δείπνο Μέρκελ-Ολάντ-Σουλτς 

Την τακτική του γαλλογερμανικού άξονα απέναντι στην Ελλάδα -κατ’ ουσίαν την ευρωπαϊκή γραμμή δράσης- χάραξε προχθές το βράδυ σε δείπνο στο Στρασβούργο η Ανγκελα Μέρκελ με τον Φρανσουά Ολάντ και τον Μάρτιν Σουλτς. Σύμφωνα με πληροφορίες των γαλλικών ΜΜΕ, ο Γάλλος πρόεδρος -που θα συναντήσει τον Ελληνα πρωθυπουργό την Τετάρτη στο Παρίσι- αναμενόταν να διαβεβαιώσει την καγκελάριο πως η χώρα του δεν αλλάζει τη στάση και την πρόθεσή της. Το οποίο σημαίνει ότι δεν θα πει κάτι ουσιωδώς διαφορετικό στον Αλέξη Τσίπρα - κάτι βέβαια που μένει να επαληθευτεί. 
Η κρισιμότητα της κατάστασης αποτυπώθηκε και στη δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με την Ε.Ε. «Αυτό σημαίνει επαφές», συνέχισε ο εκπρόσωπος του Μπαράκ Ομπάμα, «με τους νέους πολιτικούς ηγέτες στην Ελλάδα, ώστε να καταβληθεί προσπάθεια να επιλυθούν οι διαφορές τους και να επανέλθουν η Ελλάδα, η Ευρώπη και η παγκόσμια οικονομία στο μονοπάτι της ανάπτυξης και της ευημερίας». 



ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
tdasopoulos@e-typos.com

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
dgatsios@e-typos.com



Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου